News

Cum s-ar putea reduce transmiterea Covid-19 cu până la 90%. Anunțul epidemiologilor

24.11.2020 | 16:13
Cum sar putea reduce transmiterea Covid19 cu pana la 90 Anuntul epidemiologilor
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă extrem de complicată a pandemiei, în care avem zilnic până la 10 mii de infecții, medicii ne anunță cum s-ar putea reduce transmiterea Covid-19 cu până la 90%.

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dezvăluie că un comportament extrem de simplu din această perioadă, purtarea măștii de protecție, poate să se dovedească extrem de valoros în lupta cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Medicul epidemiolog spune că transmiterea virusului SARS-CoV2 în societate s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% – 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii.

Cum am putea stopa transmiterea Covid-19 cu până la 90%, conform epidemiologilor

În România, masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise încă din luna mai, iar din această toamnă obligativitatea este una generală, și în spațiile deschise.

ADVERTISEMENT

Importanța acestui echipament este una vitală și se poate dovedi a fi arma cu care putem stop sau măcar încetini răspândirea noului coronavirus, spun epidemiologii.

Epidemiologul Emilian Popovici, o voce abilitată în perioada pandemiei, avertizează că riscul de infectare cu COVID-19 în spațiile deschise aglomerat este similar cu cel din spațiile închise.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, acesta subliniază că purtarea corespunzătoare a măștii de proiecție în orice condiție care se impune poate să facă diferența. Masca poate reduce transmiterea Covid-19 cu până la 90%.

”Pe o stradă pietonală aglomerată, riscul de expunere este egal cu cel dintr-un spațiu închis mediu aglomerat. Fiecare om trebuie să știe aceste lucruri și să se adapteze: nu invit acasă o grămadă de oameni, chiar dacă legea încă îmi permite, nu voi face anumite chestiuni care mă expun.

ADVERTISEMENT

Dacă procedezi în acest fel, nu spun că excluzi riscul de infecție, dar îl reduci semnificativ. Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate – 80% – 90% – ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul”, este concluzia epidemiologului.

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont: “cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu”, a spus medicul pentru Hotnews.

Emilian Popovici: ”Restricțiile sunt binevenite”

Din 9 noiembrie, România a intrat într-o așa numită ”carantină parțială”. De asemenea, treptat, s-a aplicat o carantină totală la nivelul mai mult localități. Despre aceste restricții, epidemiologul Popovici spune că ”sunt binevenit” și ”nu mai puteau fi întârziate”.

”Măsurile sunt binevenite și nu mai puteau fi întârziate. S-a văzut că și alte țări, destul de multe în lume, au luat măsuri corespunzătoare situației”, a adăugat medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: