News

Cum s-au mobilizat lipovenii din Delta Dunării pentru a-i ajuta pe ucraineni! Primii refugiați au ajuns deja la Sarichioi

Cum s-au mobilizat lipovenii din Delta Dunării pentru a-i ajuta pe ucraineni! după invazia Rusiei! Au ajuns deja la Sarichioi primii refugiați de pe urma războiului
05.03.2022 | 13:06
Cum sau mobilizat lipovenii din Delta Dunarii pentru ai ajuta pe ucraineni Primii refugiati au ajuns deja la Sarichioi
Cum s-au mobilizat lipovenii din Delta Dunării pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni! Sursa foto - libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat. După trei secole de ceartă, lipovenii și haholii, adică rușii și ucrainenii care au ajuns în Dobrogea au găsit un numitor comun.

Cum s-au mobilizat lipovenii din Delta Dunării pentru a-i ajuta pe ucrainenii invadați de ruși!

Rușii din Sarichioi strâng acum haine, alimente și îi găzduiesc pe refugiații care vin prin vama Isaccea. Libertatea a scris cum în sediul comunității rușilor lipoveni se strâng acum ajutoare.

ADVERTISEMENT

Haine, sortate și etichetate pe vârste, mâncare, furnituri medicale, produse de igienă personală, toate vor ajunge la oamenii care au fugit din calea războiului.

La etajul sediului există o cameră de oaspeți, cu două paturi și o baie. Totul este pregătit pentru refugiați. De asemenea, la demisol este o altă cameră, unde au fost aduse alte patru paturi. Și aici vor sta oameni din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Primele două familii au fost cazate la o pensiune. A fost prima din Sarichioi care și-a anunțat disponibilitatea să primească refugiați și nu a mai durat mult până când aceștia au sosit.

De asemenea, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România susține campania umanitară pentru refugiații din Ucraina inițiată de Guvernul României – „Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”, diseminând pe platformele sale de socializare informații legate de asistența umanitară acordată de statul român.

ADVERTISEMENT

Aceștia susțin și aduc la cunoștință etnicilor campania umanitară lansată de Crucea Roșie Română „Umanitatea nu are granițe”.

De remarcat că majoritatea ruşilor lipoveni este concentrată în regiunea Dobrogei, mai mult de 2/3 din numărul total al ruşilor lipoveni. În ceea ce priveşte repartiţia ruşilor lipoveni pe judeţe, se detaşează net judeţul Tulcea, care concentrează aproape jumătate din numărul total al ruşilor lipoveni (16 350 de locuitori).

ADVERTISEMENT

Obiceiurile ruşilor-lipoveni sunt strâns legate de sărbătorile religioase. Calendarul pe care îl respectă a rămas neschimbat, fiind cel iulian, decalat cu 13 zile. Până în zilele noastre la ruşii-lipoveni s-a păstrat obiceiul efectuării semnului crucii în aproape orice acţiune pe care o întreprind.

ADVERTISEMENT