Life

Cum să alegi corect vinul pentru Florii sau Paşte. Ce îţi spune eticheta

Cum să alegi corect vinul de Florii sau Paște. De ce trebuie să ții cont și ce îți spune eticheta produsului. Sfaturile specialiștilor.
07.04.2023 | 12:11
Cum sa alegi corect vinul pentru Florii sau Paste Ce iti spune eticheta
Cum să alegi corect vinul pentru Florii sau Paşte. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

De la masa de Florii sau de Paște nu lipsește vinul, dar trebuie să fii atent la etichetă atunci când îl cumperi. Sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont, inclusiv informațiile de pe etichetă.

Cum să alegi corect vinul pentru Florii sau Paşte. Sfaturile experților

Atunci când suntem la masa de Florii sau Paște, în afară de preparatele culinare specifice, avem și vinul. Produsul este nelipsit, mai ales dacă avem și invitați. Sunt lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare înainte de a cumpăra vin.

ADVERTISEMENT

Există numeroase mărci de vin și soiuri de struguri, motiv pentru care poate fi foarte greu de ales, mai ales pentru cei care nu știu foarte multe despre acest subiect. Sunt lucruri cărora trebuie să le acorzi atenție, indiferent dacă achiziționezi vinul de la un magazin specializat, de la restaurant sau de la supermarket.

Sunt foarte multe tipuri de vin pe piață, însă este foarte important să citești eticheta înainte de a cumpăra unul. Producătorii obișnuiesc să folosească ambalajele și etichetele pentru a transmite mesaje despre vinul lor. De asemenea, anumite regiuni viticole folosesc sticle distinctive pentru vin.

ADVERTISEMENT

Sunt multe oferte pe piață, așa că poate fi dificil să alegi vinul potrivit. Anul de producție este un aspect foarte important și e trecut pe etichetă sau pe contra-etichetă (pe spatele sticlei). Cu cât vinul este mai tânăr, cu atât este mai probabil ca gustul și mirosul să fie fructat și nebaricat, adică nu e învechit în butoaie de stejar.

Atunci când vinurile sunt mai vechi de doi ani, acestea sunt premium și rafinate, având aromele mai puțin proaspete. Spre deosebire de cele tinere, acestea sunt mai scumpe, potrivit librariadevinuri.ro.

ADVERTISEMENT

Și prețul este important atunci când cumperi o sticlă de vin. Potrivit profesioniștilor, chiar și vinurile mai accesibile la preț sunt calitative. Prețurile mai mari nu înseamnă întotdeauna calitate mai mare.

Experții recomandă achiziționarea de vinuri (750 ml) de cel puțin 25 – 30 de lei/sticlă, dar și cu prețuri cuprinse între 30 și 60 de lei/sticlă. Dacă găsești un vin mai vechi, dar la un preț mic, atunci nu este recomandat să-l achiziționezi.

ADVERTISEMENT

Ce informații utile se găsesc pe eticheta vinului

În afară de aspectele menționate mai sus, există și alte lucruri care te pot ajuta să alegi un vin bun. Marca și numele producătorului, care apar pe etichetă, contează foarte mult, mai ales dacă preferi un anumit brand. Unii producători aleg să pună pe etichetă cu litere mari și soiul de struguri din care a fost făcut vinul.

Dacă apare doar denumirea soiului de struguri pe etichetă, atunci cel puțin 75% din strugurii folosiți la obținerea vinului aparțin acelui soi. În schimb, dacă apare și denumirea viei, atunci strugurii provin din locul respectiv, în proporție de 95%.

Aceste aspecte dovedesc că vinul este unul calitativ, informează buciumiasi.ro. În cazul în care pe etichetă apare termenul “cupaj”, atunci vinul a fost obținut prin îmbinarea mai multor soiuri.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este concentrația alcoolică din vin. Dacă procentajul de alcool este sub 14%, atunci vinul respectiv este unul “de masă”, potrivit pentru consumul regulat. În mai multe zone viticole din Europa este interzis vinurilor care nu sunt “de înaltă calitate” să depășească limita de 13,5%.

Prezența datelor de contact nu este obligatorie pe etichetă. Cu toate acestea, dacă un producător alege să își lase numărul de telefon sau adresa de e-mail pe etichetă, atunci acesta îi încurajează pe cumpărători să lase recenzii sau reclamații în legătură cu produsul său. Mai mult, datele de contact oferă senzația de transparență și încredere în brand și producător.

Există și anumite inscripții pe etichete (IG, DOC sau CMD), pe care trebuie să le cunoști înainte să cumperi vin. DOC înseamnă denumire de origine controlata și poate avea trepte de calitate, după cum urmează:

  • DOC – CMD – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină;
  • DOC – CT – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși târziu;
  • DOC – CIB – vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor;
  • IG – indicație geografică
ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie