O masă de Paște, trebuie „onorată” de cele mai potrivite „Șprițuri de poveste”, cele mai bune vinuri, în funcție de caracteristicile fiecărui fel de mâncare. De la ouă roșii la cozonac, „traversând” drobul și friptura de miel spre pască! Numai însoțite de… „Șprițuri de poveste”! Ce „spun” recomandările specialiștilor.
Masa din prima zi a Sfintelor Sărbători de Paște presupune antrenarea, complimentarea, mângâierea și în final, satisfacerea simțurilor. Toți creștinii pun pe masă mâncărurile tradiționale la cea mai mare sărbătoare a Creștinătății, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Care bucate trebuie „udate” cu cel mai potrivit vin.
Se spune că fiecare mâncare se potrivește perfect cu un anumit tip de vin, dar nu puteți bea câte un soi de vin la fiecare fel de bunătăți pe care îl aveți pe masa de Paște 2023. Riscați o… beție cruntă, cu dureri de cap și de stomac, așa că sfatul specialiștilor în gastronomie este să alegeți doar unul sau două vinuri pentru „festinul” de Paști. Apropo, Paște sau Paști, știți care este forma corectă? Dacă nu, aflați de pe fanatik.ro ce spun teologii despre „Cum se scrie corect: Paște sau Paști” și care sunt „Explicațiile Academiei Române”.
Și pentru că „vedetele” mesei din prima zi de Paște 2023 vor fi ouăle roșii, drobul, borșul și friptura de miel, pasca și cozonacii, cel mai bine va fi să alegeți între un soi de vin roșu sec pentru „grosul” ospățului și unul de vin alb dulce pentru desert.
Specialiștii în gastronomie susțin că vinul roșu se potrivește cu carnea roșie. Cu cât este mâncarea mai „grea”, cu atât trebuie să fie vinul mai sec. Astfel, ar fi foarte indicat să aveți la friptura de miel de Paște o sticlă (două, trei…) de Feteasca Neagră, Negru de Drăgăşani, Băbeasca Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir.
„Cabernet Sauvingnon este un vin tare, în nuanță afinelor coapte, care îți lasă un gust ușor uscat în gură, numai bun să stingă un aperitiv cu multă maioneză, drob de mieluț și ouă, ca să-ți dezmorțească limba pentru friptură de miel ce urmează” – Radu Anton Roman
„Un Merlot este mai puțin sec decât un Cabernet Sauvignon, are gustul ierburilor aromatice și merge și el la fel de bine cu friptura de miel” – Radu Anton Roman
„Pinot Noir, răsfățatul francezilor, are arome mai fine, dar e un vin versatil care se potrivește pentru mesele bogate în mai multe feluri cu carne” – Radu Anton Roman
Dacă anul acesta ați înlocuit friptura pascală de miel cu friptura de pasăre, ar fi bine să știți că puiul „vrea” vinuri albe seci sau demiseci, ca Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling, în timp ce curcanul se potriveşte cu vinuri roşii seci, ca Feteasca Neagră.
Dacă nu vă place carnea de miel și ați ales carnea de porc sau pretențioasa (ca… găteală!) carne de vită pentru masa din prima zi de Paști, acestea, spun specialiștii, „merg”, la fel ca și carnea de miel, tot cu un vin roșu sec, Fetească Neagră, Novac, Shiraz sau Negru de Drăgășani.
Mulți credincioși nu concep masa de Paști fără sarmale. Vinul cel mai potrivit pentru ca acestea să alunece ușor pe gât se alege dintre o Fetească Neagră și un Pinot Noir.
După ce ați trecut „greul” felurilor principale, desertul „cere”, dacă nu o șampanie, „măcar” un vin alb sau rosé demidulce sau chiar dulce, aromat, cum sunt Tămâioasa, Rieslingul, Chardonnay, Busuioaca de Bohotin sau Muscatul, care se „împacă” și cu pasca, și cu cozonacul, și cu prăjiturile, și cu fructele.
Iar o încheiere „cum se cuvine” a mesei de Paști impune, la cafea – dar nu se „împiedică” nici după… – un păhărel de coniac, lichior sau… digestiv. Alegerea vă aparține. Să vă fie de bine!