Cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați? Iată o întrebare la care ne oferă un răspuns celebrul doctor Vlad Ciurea. Sfaturi prețioase oferite de neurochirurg.
Liniștea interioară și echilibrul unei persoane sunt strâns legate de activitatea cerebrală. Medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea vine cu sfaturi extrem de importante despre cum să ne antrenăm creierul pentru a fi mai liniștiți și echilibrați.
În opinia medicului, orice fel de discuție, orice participare verbală, auditivă, melodie, mișcare, toate stimulează creierul. ”În clipa în care zaci într-un colț, acolo te găsește Dumnezeu“, spune dr. Vlad Ciurea.
”E bine ca tu să te miști. Mișcarea face parte din ființa umană. Avem mișcarea browniană, care este în organism peste tot. Mă mișc și fac orice îmi place mie. De exemplu mie îmi place un anumit fel de muzică. Îmi pun muzica aceea și imediat renasc. Mă simt foarte bine pe muzica latino. Fiecare cum dorește în acest lucru.
Îmi plac anumite băuturi, puțin acidulate. Nu, nu mă refer la alcool. Puțin acidulate, mă relaxează acest lucru. Deci fiecare cum îi place, dar nimic nu trebuie în cantitate mare.
Eu îi zic prăjiturica creierului. Dacă intervine ceva, un spectacol la operă, la teatru, o mare prăjiturică este, un tort. Dar nu mă refer la ceva dulce. Este “prăjiturica spirituală” dacă vreți, și e bine să ne-o căutăm.
Să stimulezi mereu creierul, să îi dai ceva nou, o curiozitate. Avem curiozitatea locului. Căutați ceva nou, plăcut. Picătură cu picătură. Să căutăm mereu compania în jur. Dacă găsim și o piață, este minunat, sau o piață de flori.
Muzica ne face bine la orice. Și când intru în casă, dau drumul la muzică. Toată dimineața nu ascult știri, decât să aflu cum e vremea, atât, și apoi trec numai pe muzică”, a spus Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
În primul rând, doctorul ne recomandă să facem exerciții fizice în mod regulat. Ele sunt benefice și pentru creier. Persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin predispuse să experimenteze un declin al funcțiilor mentale. Au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.
Sfatul medicului: faceți exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, timp de 30 până la 60 de minute. Faceți plimbări, înotați, jucați tenis sau orice altă activitate aerobică moderată care vă crește ritmul cardiac.
Apoi, e important să dormiți suficient de mult. Somnul joacă un rol important în sănătatea creierului. Unele teorii afirmă că somnul ajută la eliminarea proteinelor anormale din creierul dumneavoastră și consolidează amintirile, ceea ce vă stimulează memoria generală și sănătatea creierului.
Ideal ar fi să dormiți șapte până la opt ore consecutive de somn pe noapte, nu somn fragmentat în intervale de două sau trei ore. Somnul consecutiv oferă creierului timpul necesar pentru a consolida și stoca eficient amintirile.
Vlad Ciurea mai recomandă o dietă mediteraneană. Aceasta pune accentul pe alimente pe bază de plante, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. Aceasta încorporează mai puțină carne roșie și sare decât o dietă americană tipică.
Activitatea mentală este foarte impotantă. Medicul spun că creierul este asemănător unui mușchi: trebuie să-l folosești sau să-l pierzi. Sfaturi pentru a vă menține creierul în formă: faceți cuvinte încrucișate sau Sudoku, citiți, jucați cărți sau asamblați un puzzle. ”Considerați că este vorba de un antrenament încrucișat al creierului dumneavoastră. Încorporați diferite tipuri de activități pentru a crește eficiența”, recomandă dr. Ciurea.
La fel de importantă este interacțiunea socială. Contribuie la îndepărtarea depresiei și a stresului. ”Căutați oportunități de a vă conecta cu cei dragi, cu prietenii și cu alte persoane, mai ales dacă locuiți singur. Cercetările leagă izolarea de atrofierea creierului, așa că rămânerea activă din punct de vedere social poate avea efectul opus și poate întări sănătatea creierului”, spune doctorul.
Vlad Ciurea mai recomandă să ne păstrăm vasele de sânge sănătoase. ”Verificați-vă regulat tensiunea arterială, glicemia și colesterolul și luați măsuri pentru a vă menține cifrele într-un interval normal.
Creșteți activitatea fizică, adoptați o dietă mediteraneană și reduceți consumul de sodiu pentru a scădea valorile tensiunii arteriale și ale colesterolului. În cele din urmă, consumul de tutun și de alcool au și ele un impact asupra sănătății creierului, așa că nu consumați alcool decât cu moderație și nu fumați. Consumul moderat de alcool este definit ca până la un pahar pe zi pentru femei și până la două pahare pe zi pentru bărbați”, mai spune medicul.