Life

Cum să prepari celebra băutură turcească, Ayran. Rețeta este foarte simplă și rapidă

Cum să prepari faimoasa băutura Ayran, favorita turcilor. O rețetă simplă și rapidă cu care îi vei surprinde pe cei dragi.
03.11.2023 | 21:13
Cum sa prepari celebra bautura turceasca Ayran Reteta este foarte simpla si rapida
Rețetă simplă și rapidă de Ayran. Sursa foto: Cooking Georgeous
ADVERTISEMENT

Cum faci Ayranul, o băutură pe care turcii o adoră? Nu este complicat, rețeta fiind una foarte ușoară și foarte rapidă. Nici lista de ingrediente nu este lungă și în mod cert le ai mai mere prin bucătărie. Cei dragi pot fi plăcut surprinși printr-un asemenea preparat.

Rețetă de Ayran, băutura pe care turcii o adoră

Ayranul este, de fapt, o băutură tradițională în Orientul Mijlociu. Se consumă adesea în Asia Centrală, Turcia, Iran sau Azerbaidjan, în special în timpul verii, fiindcă are un gust răcoritor și contribuie la hidratarea organismului. De obicei, se asortează cu kebab, doner sau falafel, alte mâncăruri populare în zonele enumerate.

ADVERTISEMENT

În Orientul Mijlociu oamenii preferă să consume mai mult Ayranul decât o băutură carbogazoasă sau zaharoasă. O consideră chiar și o sursă de proteină pentru organism, deoarece este bogată în calciu și probiotice, care reglează sistemul digestiv.

De asemenea, persoanele care se simt obosite apelează imediat la Ayran, tocmai pentru că i-au observat proprietățile de hidratare a organismului. Drept urmare, și-l pun mai mereu la pachet pe timp de vară, cu scopul de a preveni stări neplăcute, precum amețeala.

ADVERTISEMENT

Ayranul este o sursă excelentă și de vitamina D. Întărește oasele și previne osteoporoza. De altfel, pentru că este bogată în vitamine, această băutură îți va întări și sistemul imunitar. Vei observa cum te vei simți și mai energic, atunci când o vei consuma.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, iată lista de ingrediente. Ai nevoie de: 500 grame de iaurt gras și cremos, 250 ml de apă rece, de o linguriță rasă de sare, de 2-3 frunze de mentă și de cuburi de gheață, dar acestea din urmă sunt opționale.

ADVERTISEMENT

Modul de preparare al Ayranului

Într-un bol pune iaurtul, sarea, apa (care să nu fie în cantități mari) și frunzele de mentă. Ia un blender și amestecă toate aceste ingrediente preț de câteva secunde. Vei observa cum se va forma o textură cremoasă, subțire și care se întinde ușor în același timp.

Mai departe, ai nevoie de niște pahare. În acestea poți pune mai întâi cuburile de gheață, apoi vei turna compoziția, iar deasupra ei, pentru un decor plăcut, poți așeza o frunză de mentă. Se servește ca atare sau în combinație cu un kebab, doner sau falafel.

ADVERTISEMENT

De altfel, dacă nu stai bine cu imunitatea, evită să pui în Ayran cuburi de gheață. Oricât de mult ar avea ca efect întărirea sistemului imunitar, în stare rece poate avea un efect contrar. În sezonul de toamnă, iarnă și primăvară, Ayranul este ideal a se bea fără gheață.

ADVERTISEMENT