Life

Cum să salvezi o plantă ofilită în ghiveci. Metodele simple prin care o poţi readuce la viaţă

Cum să salvezi o plantă ofilită în ghiveci. Iată câteva metodele simple prin care o poţi readuce la viaţă în scurt timp.
13.09.2022 | 16:48
Cum sa salvezi o planta ofilita in ghiveci Metodele simple prin care o poti readuce la viata
Cum să salvezi o plantă ofilită în ghiveci. Sursa foto: gardeningknowhow.com
ADVERTISEMENT

Există mai multe metode prin care să salvezi o plantă ofilită în ghiveci. Important este să afli cauza care a dus la degradarea plantei înainte de a aplica soluții.

Cum să salvezi o plantă ofilită în ghiveci

În general, fiecare plantă necesită îngrijire diferită. De exemplu, ierburile și legumele adoră soarele. În schimb, feriga nu trebuie să fie expusă prea mult la razele soarelui.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să fotografiezi planta respectivă și să mergi la o pepinieră pentru a cere sfatul unui specialist, care îți va spune cât de des trebuie udată și cât de mult trebuie expusă la soare. De asemenea, vei afla când înflorește sau rodește și de ce fel de sol are nevoie.

Atunci când ai o plantă uscată trebuie să o scoți din ghiveci și să-i verifici rădăcinile ca să știi ce ai de făcut. Dacă rădăcinile sunt negre și se destramă la atingere, atunci planta ar putea suferi de putregaiul rădăcinilor.

ADVERTISEMENT

Supraîncălzirea sau prezența ciupercilor sunt factorii care pot duce la această degradare a plantei, oxigenul fiind împiedicat să ajungă la sistemul său radicular.

În acest caz, rădăcinile se spală sub un jet de apă rece și se taie zonele putrede folosind o foarfecă sterilizată, notează acasă.ro.

ADVERTISEMENT

Agentul de umectare reprezintă o soluție potrivită pentru readucerea la viață a plantelor ofilite. Acesta este fabricat din polimeri proiectați să absoarbă până la 400 de ori greutatea sa, astfel că va ajuta solul să rețină apă, iar planta va rezista mai bine între udări.

Produsul este destinat doar cazurilor speciale și nu poate înlocui îngrijirea și udarea regulată a plantei.

ADVERTISEMENT

Se va uda doar solul, nu și frunzele sau florile pentru a evita apariția bolilor fungice. Dacă observi că apa curge prin orificiile de drenare din partea de jos a vasului trebuie să încetezi udarea.

Alte metode pentru a salva plantele din ghiveci

O altă metodă este să schimbi ghiveciul plantei ofilite. Dacă observi că planta are mare nevoie de apă, de fiecare dată când o uzi, solul ar putea deveni hidrofob, acesta fiind un simptom al uscării pe termen lung.

Există și situația în care planta nu mai are loc în ghiveci, așa că l-ai putea schimba cu unul mai mare. Poți adăuga agent de umectare pentru sol, dar și cristale de stocare a apei.

Dacă doar frunzele plantei sunt ofilite, poți uda ușor până când solul este umed. Se scufundă apoi ghiveciul într-un vas cu apă timp de 10 minute, dar nu mai mult, altfel rădăcina poate putrezi.

Dacă planta a pierdut brusc o mare parte din frunze, atunci o insectă ar putea fi cauza. Important este să primească îngrijire adecvată cât mai repede pentru a nu muri.

Prezența insectelor poate fi indicată și de găurile din frunzele plantei. De asemenea, dacă frunzele sunt roase pe margine sau există urme strălucitoare de mucoasă pe sol, atunci insectele ar putea fi de vină.

Trebuie să afli ce insecte atacă planta și să folosești un spray potrivit pentru acestea. Poți crea și acasă o soluție pe bază de ingrediente naturale precum apă, usturoi sau chili.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României