News

Cum să scapi de rata pe zeci de ani la creditul Prima Casă. Este un secret pe care toate băncile îl țin ascuns. Detaliul banal explicat pas cu pas

Detaliul banal pe care trebuie să-l știe toți românii cu rate. Nu o să mai plătești zeci de ani la Prima Casă după ce vei afla secretul pe care toate băncile îl țin ascuns
11.03.2023 | 10:30
Cum sa scapi de rata pe zeci de ani la creditul Prima Casa Este un secret pe care toate bancile il tin ascuns Detaliul banal explicat pas cu pas
Cum să spui adio ratelor pe zeci de ani la Prima Casă. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Un detaliu banal te poate scăpa de un credit întins pe zeci de ani. Astfel, toți cei care au aplicat pentru Prima Casă pot să respire ușurați. Tot ceea ce au de făcut este să citească materialul următor. Apoi să fugă la banca la care au făcut împrumutul și să rezolve problema. În loc să plătească zeci de mii de euro băncii, vor șterge cu buretele datoria.

Cum să scapi de ratele de la Prima Casă

Este chiar atât de simplu și nu există nicio șmecherie. Din contră, o să vedeți, totul este legal, scris negru pe alb. Dar, mai întâi de toate, haideți să vedem ce înseamnă, de fapt, o rată.

ADVERTISEMENT

„Când o persoană sau o familie își face un credit de cele mai multe ori se concentrează doar pe rata lunară, cât avem de dat în fiecare lună la bancă. Corect, ăla e un număr important care te ține uneori treaz noaptea, dar mai important este să înțelegi cum este formată rata”, a explicat Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară la emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV.

„Toți cei care au credite sau care vor de acum să-și facă trebuie să se uite mai atent pe acel scadențar, pe care de multe ori îl luăm și-l aruncăm undeva, uităm de el”, a tras acesta un prim semnal de alarmă

ADVERTISEMENT

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară a trecut apoi la fapte și a explicat concret cum este formată rata la Prima Casă în acest moment.

„Avem câteva coloane importante, coloana de principal, coloana de dobândă, asigurarea de viață sau un fond de garantare Prima Casă și la final vedem total rata lunară. Lumea se uită aici (n.r. – la rata lunară). Ca idee, acest credit (n.r. – 50 de mii de euro / 30 de ani) acum un an de zile ar fi avut o rată de 1200 de lei, acum e 1834, o creștere de 50%.

ADVERTISEMENT

Coloana cea mai importantă în acest moment este coloana de principal. Pentru că ce veși descoperi este că cei 1834 de lei sunt formați, de fapt, din 167 de lei principal, adică atât rambursezi tu din creditul tău și vreo 1666 de lei dobândă, adică de vreo 10 ori mai mult decât principal. O să vedeți că la anul 5 de credit, probabil că returnați vreo 200 de lei la principal. Și în anul 10 probabil că ai vreo 300 de lei principal și vreo 1500 de dobândă”, a mai punctat acesta.

Așadar, repetăm, în primii ani de credit, de fapt, românii care au luat bani de la Prima Casă nu fac altceva decât să plătească dobânda. Nimic mai mult, nimic în plus și prea puțin din banii împrumutați.

ADVERTISEMENT

„Când dobânzile ajung la 10%, ceea ce au cei pe ROBOR, aceiași rată se duce la 2200 lei, dar mai important este că principalul coboară la 110 și dobânda se duce la aproape 2100 lei”, a mai spus trainerul care apoi a oferit și o soluție la toată această nebunie.

„E foarte eficient să achiți anticipat cu reducerea perioadei. Ce trebuie să știe orice persoană. În momentul în care tu și-ai plătit rata lunară de 1800 și mai faci rost de încă 170 de lei sau încă de o bucată de principal și o achiți suplimentar cu reducerea perioadei, ei bine,. în momentul în care ai achitat încă un principal ai stins o lună întreagă și a dispărut dobânda asta mare.

Deci cu 170 de lei tu poți să îți închizi o rată, în mod normal anulezi o lună care te-ar fi costat 1834 de lei. Este absolut legal, nu este vreo schemă șmecheră. De fiecare dată când mai puteți să plătiți o bucată de principal anulezi toată dobânda”, a punctat Adrian Asoltanie.

Bun, dar când trebuie făcut neapărat acest lucru pentru a putea beneficia de idee. „A doua zi după scandeță, este foarte important asta, a doua zi după scadență te duci cu ceilalți bani (n.r. – coloana principal) și ce este foarte important să ceri reducerea perioadei. Întotdeauna cerem reducerea perioadei astfel încât toți banii să se ducă spre rambursarea principalului.

Greșeala atunci când vrei să reduci rata este că dacă tu te duci cu cei 200 de lei, banca o să-i ia, o să-i împartă la cele 300 de rate cât mai ai de plătit și o să vezi că rata a scăzut cu un leu”, a mai zis trainerul sub privirile deja stupefiate ale gazdei Shurubel.

Și da, menționăm că totul este cât se poate de legal. De altfel, există chiar o lege care indică acest lucru.

„Este vorba de OUG 52 /2016, cap 8 art 40 și 41 care menționează foarte clar. Consumatorul poate să achite în orice moment orice sumă. Dacă ai 5 lei poți să mergi și să plătești 5 lei, este indiferent de natura creditului.

Din banii pe care îi încasează banca întotdeauna își trage, își reține dobânda și după aceea își reține principalul”, a mai punctat invitatul emisiunii

Spor la plătit rate, dar mai ales spor la scăpat de dobânzile uriașe pe care fiecare român care a luat un credit Prima Casă este nevoit să le plătească.

ADVERTISEMENT
Tags: