Life

Cum să te ferești de țepele uriașe de Black Friday 2023. Avertisment oficial lansat de ANPC

Cum să eviți capcanele uriașe de Black Friday, care va începe curând. Ce avertisment important a lansat ANPC pentru români. 
06.11.2023 | 21:39
Cum sa te feresti de tepele uriase de Black Friday 2023 Avertisment oficial lansat de ANPC
Cum putem fi păcăliți de Black Friday. Sursa foto: Notino
ADVERTISEMENT

Black Friday este tot mai aproape și, cu toate că se promit oferte de neratat, sunt multe țepe în care pot cădea românii și nu numai. Reprezentații ANPC doresc să-i avertizeze pe oameni în acest sens. Ce mesaj oficial au transmis?

Avertismentul ANPC în legătură cu ”ofertele” de Black Friday

Pe data de 10 noiembrie se va da startul perioadei de Black Friday în România, deși unele magazine au început deja cu ofertele/promoțiile încă de la finalul lui octombrie. Pe 30 noiembrie ar trebui să se încheie campania, dar până atunci trebuie să fim precauți la ce și cum cumpărăm.

ADVERTISEMENT

Black Friday este nu doar un interval în care românii au ocazia să achiziționeze produse la costuri mai avantajoase, ci și o prioritate pentru cei care vor să mintă clienții. Astfel, se vor îmbogăți, în timp ce livrează, de exemplu, o marfă de calitate îndoielnică, față de imaginile din online.

”Recomandăm consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului. Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele şi sa garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul”, informează ANPC.

ADVERTISEMENT

Nu furnizați codul PIN din patru cifre al cardului

ANPC mai recomandă și ca să nu comunicăm codul PIN al cardului, alcătuit din patru cifre, dacă vom opta pentru plata în mod electronic și nu cash. Nici parolele bancare nu se transmit și aveți grijă ca prețul redus să fie cel inferior prețului de referință sau celui anterior.

”În cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător in aceeași suprafață de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

ADVERTISEMENT

În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioada mai mică de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceasta perioadă înainte de data aplicării reducerii de preț. Vânzătorul trebuie să indice într-un mod clar, lizibil şi ușor de identificat perioada în care prețul anterior a fost aplicat”, au mai comunicat reprezentanții ANPC.

Totodată, este bine și să vă întocmiți de fiecare dată o listă cu tot ceea ce vă doriți să cumpărați, pentru a nu fi atrași la fața locului de prea multe oferte. Verificați întotdeauna și dacă este percepută și TVA și dacă se aplică un cod de reducere pe care l-ați introdus pe un site.

ADVERTISEMENT

Dacă vă veți confrunta cu probleme, nu ezitați să apelați comerciantul, iar dacă explicațiile nu sunt unele care să clarifice situația, adresați-vă către ANPC. Reprezentanți ai instituției se vor deplasa la fața locului și vor face controalele abilitate. În cazul sesizării unor nereguli se va aplica amendă.

ADVERTISEMENT
Tags: