Life

Cele 7 trepte prin care scăpăm de furie. Sfaturi oferite de părintele Vasile Ioana

Furia poate fi un sentiment eliberator, dar extrem de dăunător. Părintele Vasile Ioana a oferit o serie de sfaturi utile, de urmat atunci când situația scapă de sub control.
14.01.2022 | 13:24
Cele 7 trepte prin care scapam de furie Sfaturi oferite de parintele Vasile Ioana
Părintele Vasile Ioana a oferit 7 sfaturi utile în controlarea furiei. Sursa: Captură Tv
ADVERTISEMENT

De multe ori, momentele tensionate de pe parcursul zilei ne aduc în punctul în care să ne enervăm. Acest lucru poate produce conflicte nedorite cu cei din jur, dar și efecte negative și asupra sănătății.

furie-control-sfaturi-preotul-vasile-ioana-scaled.
Furia este unul dintre cele mai periculoase sentimente.
Sursa: Hepta.ro

Părintele Vasile Ioana, despre furie

Părintele Vasile Ioana a fost invitat, vineri, în emisiunea „Vorbește lumea”, de la Pro Tv, unde a oferit mai multe soluții pentru a ne controla furia. Din punctul său de vedere, cea mai mare problemă intervine atunci când părinții își ies din minți în preajma copiilor, oferindu-le, astfel, un exemplu negativ.

ADVERTISEMENT

„Furia este o emoție care, atunci când apare, dacă nu ești atent și nu manageriezi furia, o reverși către cine nu trebuie. Cea mai mare problemă legată de părinții tineri este aceea că își varsă furia pe copii sau în prezența lor. Pentru că întotdeauna copiii sunt foarte atenți la părinți, la cum reacționează, ca să știe și ei cum să reacționeze”, a declarat părintele Vasile Ioana.

În ajutorul părinților, renumitul preot a venit și cu o propunere de trei cărți psihologice. Prima dintre acestea este „Dansul furiei”, scrisă de Harriet Lerner, de unde pot învăța cum să se controleze în momentele de furie. „Mânia, Ura și Invidia. Cum să le biruim” a  Arhimandritului Vasilios Bacoianis și „Depășirea emoțiilor negative” de Dmitry Semenik sunt următoarele două sugestii de lectură, oferite de părintele Vasile Ioana.

ADVERTISEMENT

Cum putem controla furia?

Primul lucru pe care cineva ar trebui să-l facă în momentul în care s-a enervat este să își controleze tonul vocii. Dacă între două persoane s-a iscat o discuție în contradictoriu, este bine ca măcar unul dintre interlocutori să păstreze un ton calm și,  dacă celălalt are tendința să țipe, să-i semnaleze acest fapt. O altă soluție ar fi să ia o pauză și să continue conversație atunci când lucrurile s-au liniștit.

Identifică sursa furiei

Un alt pas important în procesul de control al furiei este să fie identificat motivul principal al acesteia. Dacă îi demonstrezi partenerului de discuții că îl înțelegi, atunci acesta se va simți mult mai confortabil și se va calma.

ADVERTISEMENT

Nu aduce acasă furia acumulată la locul de muncă!

E important ca în momentul în care programul de lucru s-a încheiat să ne detașăm și să nu aducem problemele de la job în sânul familiei. De multe superiorii pot crea angajaților tensiuni imense, iar aceștia se descarcă pe familie, care nu are nicio vină.

Elimină sursele furiei

Există câteva surse principale ale furiei, cum ar fi jignirile. Astfel, dacă aveți impresia că apropiații vă adresează cuvinte care vă rănesc, lăsați-i să știe acest lucru. Așa setați anumite limite și aceștia vor ști să nu le mai încalce pe viitor.

ADVERTISEMENT

Emoțiile nu pot fi oprite, doar redirecționate

Atunci când o persoană este nervoasă, oferiți-i timp să se liniștească, apoi începeți discuția. Dacă veți încerca să îl calmați, va fi ca și cum ați pune gaz pe foc. Emoțiile nu pot fi blocate și trebuie lăsate să se consume.

Fiți atenți la cuvintele folosite

Cuvintele sunt purtătoare de energie și, de cele mai multe ori, funcționează asemenea unui bumerang. Încercați, atunci când vă enervați, să nu rostiți cuvinte care ar putea avea repercusiuni mai târziu. Evitați pe cât posibil înjurăturile.

„Dumnezeu este cel care aduce pacea”

Ultima soluție oferită de părintele Vasile Ioana este credința, care, din punctul său de vedere, este și cea mai importantă.

„Dumnezeu este cel care aduce pacea. El întărește conștiința noastră. Relația cu Dumnezeu te liniștește.”, a încheiat preotul.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume