Cum se aerisesc în mod corect caloriferele înainte de a porni căldura în apartament. Vei face economie serioasă şi factura se va reduce la jumătate în sezonul rece, lucru care îți va prinde bine odată cu creșterea prețurilor la energie și gaze.
Caloriferele din casă trebuie aerisite în fiecare toamnă. Pentru a face procedura în mod corect și eficient e important să oprești robinetele atât pe tur, cât și pe retur. Între acestea două există o mică diferență de presiune.
Robinetul de tur, pe unde intră apa, este situat în partea de sus și poate dispune de un termostat care măsoară temperatura din cameră, închide sau deschide caloriferul pentru a păstra o căldură constantă în încăpere.
Robinetul de retur, pe unde iese apa, este montat în partea de jos. Al doilea pas, după închiderea celor două robinete, este deschiderea supapei sau a șurubului de la aerisitor. Acesta trebuie să fie în partea de sus a caloriferului, în capătul opus robinetului de tur.
Se așteaptă să iasă aerul și apa cu presiune. E bine să avem la îndemână un lighean sau un vas pentru a nu lăsa apa să curgă direct pe podea.
Mai apoi, se deschide ușor robinetul de retur până când nu mai iese deloc aer, ci doar apă. Caloriferul nu mai trebuie să „bolborosească”.
Ultimul pas legat de această procedură are legătură cu închiderea șurubului de la aerisitor. Totodată, se deschid complet robinetele de tur și retur.
Aerisirea caloriferelor din casă se face, în general, toamna, înainte a porni căldura în locuință. De asemenea, unii specialiști mai spun că procedura se poate realiza și la câteva zile după ce se introduce apă în instalația termică.
În această situație mai rămâne aer pe țevi, respectiv în calorifere. În cazul în care ați uitat că vă ocupați de aerisire o puteți face oricând în timpul iernii, dacă sunt respectați pașii descriși mai devreme.