News

Ce amendă riscă românii care nu își montează repartitoare. Suma este uriașă

Românii care au locuințele încălzite prin sistemul centralizat au fost informați că de la 1 ianuarie 2023 sunt obligați să își monteze repartitoare pe calorifere.
26.10.2022 | 14:09
Ce amenda risca romanii care nu isi monteaza repartitoare Suma este uriasa
Amendă mare pentru românii care nu vor să își monteze repartitoare. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Persoanele care refuză să își monteze repartitoare pe calorifere riscă să fie amendate. Măsura anunțată de autorități urmărește măsurarea consumului de energie termică.

Câte apartamente nu au repartitoare în București

Mai departe, rămâne de văzut modul în care românii vor accepta montarea repartitoarelor. În prezent, numai în București există peste 275.000 de apartamente care nu au repartitoare.

ADVERTISEMENT

Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum.

Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie. În Capitală, vorbim despre peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire“, a declarat pentru Digi 24 Ionuț Nejloveanu, care conduce o firmă ce se ocupă de montarea repartitoarelor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește costurile montării unui repartitor, trebuie spus că acestea diferă în funcție de calitate și firma care se ocupă de montare. Cert este că un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclusă.

Care sunt costurile minime pentru o familie

Numai pentru instalarea unui repartitor și robinetului de reglare a consumului de energie termică se solicită 125 de lei. Un calcul simplu arată că pentru un apartament de două camere cu patru calorifere, proprietarul trebuie cheltuie cel puțin 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă suma li se pare mare, amenda este și mai mare în cazul refuzului. Practic, cine refuză să își monteze repartitoare poate fi amendat chiar și cu 1.000 de lei. În prezent, cei care nu au astfel de sisteme se tem că vor plătit mai mult pentru căldură odată cu instalarea lor.

Totuși, de cealaltă parte sunt multe voci care susțin că repartitoarele au generat facturi mai mici la căldură. ”Fiecare locatar consumă după posibilitățile financiare, dă drumul la repartitor și lasă cât are nevoie el.

ADVERTISEMENT

Cu repartitoarele pot să facă o economie, să plătească o întreținere lunară mai mică”, a declarat Eugen Nistor, președintele unei asociații de proprietari din Sectorul 6.

Amintim că în urmă cu un an, deputații decideau amânarea obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie până la 31 decembrie 2022.

 

ADVERTISEMENT