News

Cum se desfășoară testarea candidaților pentru profesia militară pe timp de pandemie! Probe și bareme

13.05.2020 | 11:34
Urmează admiterile pentru centrele militare din întreaga țară. Sursa foto - facebook MAPN
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se desfășoară testarea candidaților pentru profesia militară pe timp de pandemie de coronavirus! Astfel, pentru toți cei interesați există deja câteva recomandări. Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice şi probe care pot indica dacă şi în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei şi mediului militar.

Cum se desfășoară testarea candidaților pentru profesia militară pe timp de pandemie!

Această selecție aptitudinală generală constă în parcurgerea a mai multe probe, obligatorii pentru toți candidații, probe pe care FANATIK le prezintă în acest material și le explică.

ADVERTISEMENT

În primul rând discutăm despre testări psihologice. Acestea conțin un test de aptitudini pentru evaluarea randamentul intelectual si un chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor de adaptare la condiţiile specifice mediului militar

Probe și bareme

Urmează apoi probele fizice care constau în parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa).

ADVERTISEMENT

Există apoi o probă de rezistenţă pe distanţa de 2000 m (candidații pentru ofițeri, maiștri militari, subofițeri și SGP) sau pe distanța de 1000 m (doar candidații pentru liceele militare).

Nu se termină aici – toți candidații trebuie să treacă printr-un interviu de evaluare finală. Vă precizăm că fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat „Admis” sau „Respins”.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu important este acela că fiecare județ/birou informare-recrutare este arondat unui centru zonal de selecție și orientare (CZSO), astfel încât candidații se vor prezenta pentru selecție la CZSO de care aparțin cu domiciliul stabil.

Candidaţii pentru anumite arme/servicii şi specialităţi militare, vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care doresc să se alăture Forţelor Aeriene şi să facă parte din rândul personalului aeronautic, evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din Bucureşti. Examinările durează câteva zile şi includ mai multe probe şi specialităţi medicale.

În cazul în care opțiunea este pentru Forţele Navale, indiferent de arma şi specialitatea militară, evaluarea aptitudinală specială are loc la Centrul de Medicină Navală din Constanţa.

Candidații care doresc să devină maistru militar, subofiţer sau soldat/gradat profesionist şi aleg armele tehnice – auto, tancuri, geniu, pentru care este necesară deţinerea sau obţinerea permisului de conducere auto, vor efectua examinările psihotehnice specifice, chiar în cadrul centrelor zonale de selecţie şi orientare, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naţionale.

Atenție! Dacă un candidat este declarat „Inapt” la evaluarea medicală şi/sau aptitudinală specială, nu înseamnă că nu poate urma cariera militară. Poate opta pentru o altă categorie de personal, instituţie de învăţământ militar sau post de soldat/gradat profesionist, pentru care nu este necesar acest tip de evaluare, în condiţiile în care metodologia probelor şi rezultatele obţinute la selecţia aptitudinală generală permit acest lucru.

„Vor exista câteva măsuri de precauție în plus față de anii precedenți. Este și normal având în vedere ceea ce se întâmplă în întreaga lume. Pandemia de coronavirus nu ține cont de nimic, dar prin natura meseriei noastre, noi trebuie să fim curajoși.

Vom vedea unde se vor echipa candidații, pentru că în timpul probelor sportive este nevoie de un echipament adecvat. Vor fi invitați în sală pe rând și multe altele”, a spus pentru FANATIK reprezentantul unui centru militar din București

ADVERTISEMENT