Life

Cum se fac, de fapt, sarmalele cu afumătură. Rețeta gospodinelor de la țară

Metoda cu ajutorul căreia pregătești cele mai bune sarmale cu afumătură. Care sunt secretele femeilor care locuiesc la sat.
14.12.2023 | 00:16
Cum se fac de fapt sarmalele cu afumatura Reteta gospodinelor de la tara
Metoda cu ajutorul căreia pregătești cele mai bune sarmale cu afumătură. Care sunt secretele femeilor care locuiesc la sat. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum se fac, de fapt, sarmalele cu afumătură. Rețeta gospodinelor de la țară care, în general, pregătesc cele mai bune preparate culinare tradiționale, mai ales dacă sunt gătite la ceaun, pe focul de la sobă sau afară, în aer liber.

Metoda cu ajutorul căreia pregătești cele mai bune sarmale cu afumătură. Care sunt secretele femeilor care locuiesc la sat

Metoda cu ajutorul căreia pregătești cele mai bune sarmale cu afumătură. Care sunt secretele femeilor care locuiesc la sat. Cum reușesc acestea să le transforme dintr-un simplu fel de mâncare în unul delicios de te lingi pe degete.

ADVERTISEMENT

Rețetele sunt diverse și diferă de la o regiune la alta a țării, însă gustul va fi mereu același dacă se pune suflet și se folosesc cele mai bune ingrediente. În primul rând, carnea trebuie să fie una cu savoare și cu ceva grăsime.

În al doilea rând, foile de varză nu trebuie să fie foarte acre și nici prea sărate. E bine să se lase la desărat cu o zi înainte pentru un rezultat ca în marile restaurante. De asemenea, ar fi indicat să se folosească ciolan de porc afumat.

ADVERTISEMENT

Gospodinele de la țară spun că se mai pot utiliza kaizer sau piept de porc afumat, în cazul în care nu aveți sau nu găsiți ciolan. Asta înseamnă că la fel de bune sunt și alte afumaturi de porc pe care le aveți în frigider.

Sarmale cu afumătură. Ingrediente și rețetă

Sarmalele cu afumătură au nevoie de următoarele ingrediente: 500 grame carne tocată de porc, 500 grame carne tocată de vită, 1 ciolan afumat, 1-2 bucăți de varză murată, 500 ml de apă, 200 grame orez, 3 linguri de bulion de roșii.

ADVERTISEMENT

Din rețetă nu trebuie să lipsească 3 cepe, 2-3 foi de dafin, 1-2 ramuri de cimbru uscat, 1 morcov, sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Ceapa se curăță, se spală, se toacă mărunt și se călește într-o tigaie cu puțin ulei.

Ceapa trebuie să devină translucidă și sticloasă când se adaugă orezul spălat și uscat, care se călește circa 2 minute. Se amestecă mereu pentru a nu se arde. Se stinge aragazul când e gata și se lasă tigaia deoparte. Într-un vas încăpător se amestecă restul de ingrediente.

ADVERTISEMENT

Se toarnă și ceapa călită împreună cu orezul. Se amestecă până se formează o compoziție omogenă. Se pregătesc frunzele de varză, iar porțiunile groase se taie pentru a se rula repede și ușor sarmalele. Fiecare foaie se umple cu umplutura obținută.

E foarte important să rulezi sarmalele foarte bine. Pentru a face asta trebuie să împingi cu degetul capetele acestora spre interior pentru a nu se desface atunci când sunt puse la fiert. În oala în care fierb se pune și puțină varză murată tocată mărunt.

Sarmalele, la foc potrivit pentru 2 ore

Sarmalele cu afumătură se așază în oală cu un prim strat de varză tocată. Sarmalele se pun ușor și frumos de jur împrejur, iar în mijloc se lasă un spațiu pentru a se așeza ciolacul de porc sau afumătura dorită. Printre straturi se adaugă și câteva frunze de dafin.

Când ai terminat de așezat totul pune deasupra 1-2 crenguțe de cimbru uscat, cele 3 linguri de bulion și apă. Lichidul trebuie să depășească sarmalele din oală cu 2-3 degete pentru a te asigura că totul fierbe bine.

Oala cu sarmale se lasă pe aragaz, la foc mic, circa 2 ore, acoperită cu un capac. Gospodinele care doresc să le gătească la cuptor trebuie să știe că timpul de gătire se ridică la 4 ore și o temperatură de 150 grade Celsius.

ADVERTISEMENT