Life

Rețeta de sarmale ca în Ardeal. Ingredientul care le dă un gust desăvârșit, tradițional

Rețetă delicioasă, tradițională, de sarmale, ca în regiunea Ardealului. Ingredientul care oferă un gust aparte, autentic.
13.12.2023 | 09:07
Reteta de sarmale ca in Ardeal Ingredientul care le da un gust desavarsit traditional
Rețetă de sarmale ardelenești. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Dacă îți este poftă de sarmale, iată o rețetă cu origini ardelenești. Este atât de bună și sățioasă, încât laudele vor fi din plin din partea celor dragi sau din partea musafirilor. Nu este deloc dificil să le faci, doar că îți vor lua ceva timp. Ce mai contează, însă, când rezultatul va fi unul delicios?

Rețetă tradițională de sarmale, ca în Ardeal. Ingredientul pentru un gust unic

În Ardeal găsim unele dintre cele mai bune preparate tradiționale, inclusiv turiștii străini fiind fascinați de ele. Sarmalele sunt deja o carte de vizită a țării noastre, iar cele ardelenești sunt considerate printre cele mai bune. Cei dragi vor dori o porție dublă.

ADVERTISEMENT

Lista de ingrediente nu este una sofisticată, iar cu ajutorul lor vei obține cele mai delicioase sarmale pentru masa de Crăciun sau pentru masa de Revelion. Ai nevoie de: 400 grame de carne de porc, 200 grame de carne tocată de vită, 4 felii de șuncă afumată, o ceapă, o lingură de ulei, 1 ceașcă de orez, 200 ml suc de roșii, sare, piper negru măcinat, mărar proaspăt, o cană de zeamă de varză, 14-15 foi de varză murată, boia de ardei și, opțional, cimbru, pentru o aromă deosebită.

Modul de preparare

Puneți frunzele de varză murată la desărat, iar dacă nu aveți unele în această stare, le puteți pune în apă clocotită și le lăsați în aceasta până când devin moi. Cât timp se desărează sau se înmoaie frunzele de varză, peste orez se toarnă apă fiartă.

ADVERTISEMENT

În jur de 15 minute orezul trebuie să stea în apa fiartă, timp în care puteți căli ceapa, cu șunculița afumată și sucul de roșii. După ce orezul este gata, peste el se adaugă restul ingredientelor și se amestecă. Veți obține o compoziție perfectă de umplutură.

Odată ce și frunzele de varză sunt gata, li se taie cotorul, iar la marginea lor se completează cu orezul și carnea. Răsuciți frunzele cu multă grijă pe un fund sau direct în mână. Nu uitați ca la capete să le strângeți, încât să iasă un rulou perfect.

ADVERTISEMENT

Sarmalele din Ardeal sunt mai mari față de restul regiunilor. Drept urmare, dacă veți da peste o frunză de varză foarte mare, nu este neapărat să o tăiați în două. Adăugați mai multă compoziție de orez cu carne și rulați cu la fel de multă precauție, încât să nu se rupă.

Sarmalele se așază într-o oală specială pentru ele, multe gospodine utilizând tradiționalul ceaun. Înainte de a așeza sarmalele, la fundul acestuia se pune o farfurie din tablă, după care cotoarele de varză, țelină și apoi sarmalele una câte una.

ADVERTISEMENT

După ce ați terminat de învăluit sarmalele, peste ele turnați zeama de varză, mai puneți un rând de cotoare, o pungă de unică folosință și un capac. Sarmalele se fierb la foc mic, vreme de 2 sau 3 ore. Din când în când, le puteți testa cu o furculiță dacă sunt fierte. La final, se servesc simple, cu ardei iute sau cu smântână. Poftă bună!

ADVERTISEMENT