Life

Cum se face, de fapt, cea mai bună tobă de casă. Rețeta aceasta o foloseau toți bunicii

Sărbătorile de iarnă sunt prilej pentru tradiții, mese în familie și preparate autentice românești. Cum să gătești cea mai bună tobă casă și să aibă gustul de altădată.
21.12.2022 | 07:00
Cum se face de fapt cea mai buna toba de casa Reteta aceasta o foloseau toti bunicii
Rețetă pentru tobă de casă tradițională. Foto: Bucătăraș.ro
ADVERTISEMENT

Sărbătorile sezonului rece vin cu amintirea vremurilor de altădată, a meselor îmbelșugate în familie și a preparatelor pregătite cu drag de bătrâni. Dacă îți este dor de toba autentică, de casă, făcută de bunici după tăierea porcului, atunci poți încerca să o faci chiar tu folosindu-te de această rețetă veche.

Ce se pune în rețeta de tobă de casă

Timpurile s-au schimbat, dar magia sărbătorilor rămâne, parcă, la fel. Chiar dacă în comerț se găsesc acum de toate și nu mai este nevoie să petrecem ore în șir în bucătărie, cele mai bune preparate rămân cele tradiționale, care amintesc de mesele în familie de altădată.

ADVERTISEMENT

De la acestea, toba de casă nu lipsea niciodată, iar în cazul în care vrei să-ți amintești de gustul acestui preparat, poți testa această rețetă veche, transmisă din generație în generație.

Pentru a o pregăti, bunicii nu trebuiau să facă foarte multe cumpărături, deoarece aveau deja totul de la porcul sacrificat în curte, dar o importanță aparte o au și condimentele.

ADVERTISEMENT

Ingredientul secret pentru toba de casă

Astfel, pentru a găti tobă de casă o să ai nevoie de următoarele ingrediente, dar de menționat este faptul că aceste cantități sunt de ajuns pentru obținerea a trei bucăți.

Pentru început, necesare sunt: 1 kg de ficat de porc, 1 kg de limbă de porc, 1 kg de inimă de porc, 1 kg de rinichi de porc, 500 g de mușchi porc și 2-3 urechi de porc și, bineînțeles, trei stomacuri de porc.

ADVERTISEMENT

Tot de la animalul sacrificat de obicei cu ocazia Crăciunului mai trebuie 250 de grame de șorici și 250 de grame de slănină.

Ca și condimente, se folosesc o lingură de piper măcinat, lingură și jumătate de sare, 2-3 foi de dafin, o lingură de ienibahar măcinat și o lingură de coriandru măcinat.

ADVERTISEMENT

Pașii de preparat pentru a prepara toba de casă cu gust autentic românesc

Pașii de urmat pentru obținerea tobei de casă sunt simpli. Într-o oală suficient de încăpătoare se pun la fiert toate organele de porc, timp de 45 de minute.

După ce acestea au fiert, se scot din apă, se scurg și se taie în bucăți de mărime potrivită, de preferabil în formă ușor lunguiață.

Toate cele trei stomacuri se umplu cu bucățile de organe, dar, atenție, nu prea mult pentru a nu fi îndesate, și se completează cu o cantitate mică din zeama în care acestea au fiert. Capetele tobelor se pot lega, dar este recomandat să fie cusute pentru a nu risca să se desfacă.

Toate tobele obținute se pun, din nou, la fiert, în aceeași zeamă în care au fost organele și se lasă la foc mic timp de alte 45 de minute.

Pentru a nu pocni în timpul procesului de gătire, tobele de casă se înțeapă cu o scobitoare sau cu un alt obiect ascuțit în mai multe locuri.

După aceea, produsele tradiționale se păstrează la rece, cu o greutate pusă deasupra pentru a căpăta o formă cât de cât plată.

Tobele astfel preparate sunt gata de servit după ce au stat o noapte la presat. Dacă îți dorești, poți să le și afumi, pentru a obține un gust chiar mai bun.

ADVERTISEMENT