FANATIK vă prezintă o rețetă veche de familie: tort cu frișcă și zahăr ars. Este un preparat culinar care nu necesită mult timp și are un gust deosebit. Toți cei dragi vor fi surprinși de cât de bun este.
Tortul de mere cu frișcă și zahăr ars se face foarte ușor. De altfel, nici ingredientele nu sunt unele greu de găsit, ci dimpotrivă, foarte la îndemână. Potrivit Savori Urbane, acest tort este mai mult precum o prăjitură ce amintește de copilărie.
O mulțime de oameni au testat până acum rețeta și s-au declarat fascinați. Atenție, tortul trebuie ținut la frigider, pentru că acolo capătă o textură mai savuroasă, pufoasă și răcoroasă.
Bucătarii ne recomandă merele acrișoare pentru tortul menționat. Acestea se îmbină cu diferite arome, precum: cele de portocală, stafide, unt, caramel și rom. Se mai toarnă peste tot și nucă presată.
Aluatul este unul deosebit, din pandișpan clasic cu vanilie, care nu are nevoie de praf de copt sau ulei. O observație la toate cele prezentate este că tortul de mere se face cu o zi înainte de servire, pentru a avea timp de răcire.
În jur de 10-12 felii ar trebui să iasă din tortul pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente: caramel cu unt (zahăr ars), 100 g zahăr, 30 g unt, mere coapte, 6 mere, 75 g stafide, 50 ml rom, 200 ml suc de portocale, 100 g nucă tocată mare, 50 g unt.
Pentru blatul pandișpan este nevoie de: 5 ouă, 125 g zahăr, o bucată de sare, 1 plic de zahăr vanilat sau 1, 2 lingurițe, 125 g de făină albă, iar pentru decor avem nevoie de: 600 ml smântână pentru frișcă, 30% grăsime, care să fie bine răcită, 30 g zahăr pudră.
Mai înainte de toate, pregătim caramelul. Se ia o cratiță, se pune zahărul și se lasă puțin la încins până când devine precum un caramel, iar peste el se pune unt. Se amestecă și se lasă cratița deoparte.
Între timp, cuptorul s-a preîncins la 200 de grade, iar merele să fie scobite. De altfel, stafidele se pun la înmuiat în suc proaspăt stors de portocale în care se adaugă și romul și coaja rasă a acestor fructe.
Ulterior, merele se pun în cratița cu zahăr ars și se umplu cu stafide și aroma care le mai rămân. Merele se introduc 30 de minute la cuptor, dar nu înainte de a presăra și nuca.
Blatul se prepară astfel: se separă albușurile de gălbenușuri și se bat mai întâi albușurile până ce capătă un aspect similar smântânei. Ulterior, se combină gălbenușurile iar ceea ce a rezultat se pune peste merele caramelizate.
Nu mai rămâne decât să băgăm iar la cuptor preparatul pentru 25-30 de minute. Odată respectat acest timp, se scoate, se lasă la răcit și se răstoarnă cu fundul în sus încât merele să rămână la suprafață. Apoi se decorează cu frișcă si este gata mâncat. Poftă bună!