Life

Cum se face, de fapt, celebrul sarmuzac, rețeta de mujdei lipovenesc. Nu vei mai mânca niciodată peștele sau grătarul fără el

Rețetă delicioasă de mujdei lipovenesc. Cum să prepari celebrul sarmuzac. Niciodată nu vei mai mânca peștele fără acest preparat.
06.04.2024 | 16:06
Cum se face de fapt celebrul sarmuzac reteta de mujdei lipovenesc Nu vei mai manca niciodata pestele sau gratarul fara el
Cum să prepari cel mai gustos sarmuzac. Sursa foto: Rețete și vedete
ADVERTISEMENT

Rețetă delicioasă de weekend, ideală pentru o masă în familie sau cu oricare alte persoane dragi. Mujdei lipovenesc sau sarmuzac, așa cum este mai degrabă cunoscut. Cum se prepară acest produs care oferă un gust mai intens unei cine sau prânz pe bază de pește, de exemplu.

Cum se face sarmuzacul. Lista de ingrediente

Sarmuzacul este benefic pentru sănătate, datorită conținutul de usturoi, legumă despre care se știe că întărește sistemul imunitar și elimină din corp orice bacterie. Mujdeiul lipovenesc se combină foarte bine și cu un grătar sau o porție de cartofi, fierți, prăjiți sau la cuptor.

ADVERTISEMENT

Mujdeiul lipovenesc nu este deloc greu de făcut, iar ca timp pe care trebuie să-l  alocați, aflați că 15 minute sunt suficiente. Depinde, totodată, și de rapiditatea voastră de a îndeplini anumite sarcini. Lista de ingrediente este simplă.

Pentru un sarmuzac delicios aveți nevoie de: 100 de grame de usturoi, 2-3 linguri cu zeamă de lămâie sau oțet, 100-150 de mililitri de ulei și sare. Primul pas în prepararea acestei rețete este să curățați bine usturoiul.

ADVERTISEMENT

Următorul pas este acela de a zdrobi cățeii de usturoi, într-o ustensilă specială pentru mujdei. Adăugați sare, apoi puțin ulei și începeți să amestecați. Când textura se mai îngroașă, adăugați din nou ulei (mai gustos este cel de măsline decât de floarea soarelui) și continuați așa până când aspectul va fi similar unei paste.

Spre final, completați cu zeama de lămâie și cu puțină verdeață, dacă dispuneți de aceasta. Însă, sarmuzacul se poate face și din roșii coapte. Pentru această rețetă, aveți nevoie de. 3 căpățâne de usturoi, 3 linguri de zeamă de lămâie, 3 sau 4 roșii coapte, 100 ml ulei, sare, mărar sau pătrunjel.

ADVERTISEMENT

Sarmuzac pe bază de roșii și usturoi

Odată ce ați făcut rost de ingredientele enumerate, trebuie să respectați aceiași pași prezentați anterior, doar că la final adăugați și roșiile coapte, însă nu oricum. Acestea se zdrobesc printr-o sită, iar sosul care va obține se va turna peste cel din usturoi. Se amestecă bine totul și se completează cu mărar sau pătrunjel.

Chiar dacă rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor, nu faceți abuz de consum, oricât ar fi de delicios sarmuzacul. Pot apărea probleme ale sistemului digestiv sau puteți dezvolta o alergie. Este important să fiți moderați în a-l mânca.

ADVERTISEMENT

Sarmuzacul se servește cu 4, 5 ore înainte de culcare sau înainte de cină, dacă îl includeți într-un prânz. Este un produs bogat în vitamina C, foarte utilă în perioada sezonului rece sau primăvara, când virozele sunt încă foarte prezente.

ADVERTISEMENT