Life

Cum se scrie corect un acatist. Ce detalii trebuie să treci pe foaie

Iată cum se scrie corect un acatist la biserică. Ce detalii este important să menționezi pe foaia de hârtie și în ce ordine.
10.10.2022 | 23:59
Cum se scrie corect un acatist Ce detalii trebuie sa treci pe foaie
Cum trebuie să scrii corect un acatist. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum se scrie corect un acatist și ce detalii trebuie să treci pe foaie. Este important să ții cont de aceste aspecte atunci când faci acatistul.

Cum trebuie să scrii un acatist

Un acatist este o formă de comunicare cu divinitatea, dar și o modalitate prin care credincioșii cer ajutorul Lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Acatistul reprezintă o slujbă ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte și prin care oamenii cer ajutorul Lui Dumnezeu și sfinților în momentele grele din viața lor.

Rugăciunea este spusă de oameni în vremuri dificile și reprezintă o chemare a sfinților și a Lui Dumnezeu în sine pentru a putea trece peste necazurile din viață.

ADVERTISEMENT

În Biserică, acatistul reprezintă slujba prin care este cinstit un sfânt, o laudă la adresa acestuia și a minunilor săvârșite. Mulți credincioși știu de acatiste, dar nu toți știu cum trebuie acestea scrise.

Pe acatist se trece mai întâi data. Trebuie să specifici apoi numărul de zile pentru care vrei ca acesta să fie citit. Este important să precizezi dacă acatistul este pentru vii sau pentru cei trecuți în neființă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe acatist trebuie să scrii și numele persoanelor pe care vrei ca preotul să le menționeze în rugăciune.

Există o ordine anume aici, așa că trebuie să începi cu preotul care te-a botezat, cel care te-a cununat, duhovnicul tău, nașii de botez, nașii de cununie, părinții, frații, socrii, cumnații, persoana ta, soțul, copiii, finii de cununie și de botez. bunicii, unchii, mătușile, verișorii, prietenii și cunoștințele.

ADVERTISEMENT

În cazul în care acatistul este pentru cei vii, trebuie să specifici cererea ta exactă. Trebuie să scrii “Ne rugăm pentru”, apoi să continui cu lucrurile pe care ți le dorești.

În general, acatistul este da pentru cinstirea lui Iisus, a Maicii Domnului sau a unui sfânt.

Ce trebuie să adaugi neapărat la finalul acatistului

După laude și mulțumiri poți trece la pomelnicele în care te rogi pentru tine sau pentru alții. Dacă vrei ca preotul să acorde mai multă importanță unui anumite nume de pe acatist, atunci acesta trebuie scris de la început.

La finalul unui acatist pentru cei vii trebuie să scrii și următoarea formulă: “Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru (lucurile pentru care te rogi)”.

Dacă acatistul este pentru cei morți, formula de la final trebuie să fie “Cu tot neamul lor cel adormit”.

În cazul ambelor tipuri de acatiste trebuie să scrii, la final, “Amin”.

Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei-Vestiri se numără printre cele mai cunoscute și este compus din 25 de cântări de laudă către Fecioara Maria.

Acest acatist se citește la Utrenia din Sâmbăta a cincea a Postului Mare, denia de Vineri Seara. A fost scris de Patriarhul Serghie al Constantinopolului.

Acatistele au două sensuri. Primul este acela de slujbă închinată Maicii Domnului, persoanelor din Sfânta Treime sau anumitor Sfinți și a celui care îl scriu. Credincioșii trec în acatist numele celor pentru care vor să se roage și care vor fi pomenite în cadrul acestor slujbe.

În afară de laudele și mulțumirile aduse divinității, pe listă se mai trec numele persoanelor apropiate care traversează perioade dificile.

Preotul va citi acatistul de câte ori scrie pe foaie, așa că trebuie să acorzi atenție tuturor detaliilor.

ADVERTISEMENT