News

Cum se va organiza festivitatea de deschidere a noului an școlar. Sorin Cîmpeanu, noi detalii

Mai este foarte scurt timp până la începerea noului an școlar, 2021-2022. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit, luni, noi detalii despre cum se va organiza festivitatea de deschidere.
06.09.2021 | 17:56
Cum se va organiza festivitatea de deschidere a noului an scolar Sorin Cimpeanu noi detalii
Cum se vor organiza festivitățile de deschidere a școlii. Sorin Cîmpeanu a venit cu noi precizări. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

După ce a anunțat că la festivitatea de deschidere a noului an școlar, 2021-2022, se va lua parte cu mască de protecție, Sorin Cîmpeanu a oferit noi detalii despre cum se va desfășura acest eveniment. Concret, va putea avea loc și online.

Sorin Cîmpeanu a precizat și faptul că directorii unităților de învățământ vor trebui să fie responsabili de această măsură. Decizia organizării festivității de deschidere și în online a fost luată în favoarea părinților care au manifestat îngrijorări cu privire la aglomerația care se va crea la început de an școlar.

ADVERTISEMENT

„Directorii unităților de învățământ au și această sarcină de a recomanda participarea în sistem hibrid și online tocmai pentru a diminua aceste aglomerări de persoane”, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul unei dezbateri organizate de fundația ”Salvați Copiii România”.

Festivitatea de deschidere a noului an școlar va dura o oră și jumătate

De asemenea, ministrul a explicat că festivitatea de deschidere se va desfășura în baza unor reguli de pandemie, așa cum prevede, de altfel, ordinul de ministru: desfășurarea în exterior, masca obligatorie, iar durata nu va fi mai mult de o oră și jumătate.

ADVERTISEMENT

„Ordinul de ministru precizează foarte clar că sunt deschise aceste ceremonii de început de an școlar cu următoarele condiții: să se desfășoare numai în exterior, să fie obligatorie masca de protecție și să aibă o durată limitată la oră și jumătate”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cum se va desfășura noul an școlar. Ce reguli vor trebui respectate

Noul an școlar nu va fi ocolit de regulile anti-Covid. Sorin Cîmpeanu a explicat faptul că toate unitățile de învățământ vor avea ore cu prezență fizică, în general. Însă, dacă în localitate se va ajunge la rata de infectare de 6 la mia de locuitori, atunci școlile vor trece la lecțiile online, iar creșele și grădinițile vor rămâne deschise. Școlile vor necesita studiu online până ce rata de infectare va scădea sub șase la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

„Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile, creșele și grădinițele rămân deschise în format fizic. După atingerea ratei de 6 la mie, școlile trec în online, iar creșele și grădinițele rămân deschise.

După depășirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activitățile remediale. Ordinul este în forma finală, dar el va fi semnat după ce vom fi abilitați de CNSU. Sunt precizate toate situațiile în care apare un caz de infectare, ce se întâmplă. Credem că am acoperit toate situațiile posibile,” a spus ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Totodată, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că pe parcursul noului an școlar vor trebui respectate măsurile de prevenție deja cunoscute: distanțarea fizică, aerisirea sălilor unde au loc cursurile, purtarea măștii de protecție la interior.

„Măsurile de prevenție – distanțarea fizică, aerisirea cvasi-permanentă – se mențin. Se menține obligativitatea purtării măștii în interior. Recomandăm purtarea măștii de tip medical pentru că este standardizată, dar am precizat și niște condiții în care măștile textile pot fi purtate – să acopere gura și nasul”, a explicat Ioana Mihăilă.

Părinții vor completa formulare despre vaccinarea copiilor

Noul an școlar vizează și vaccinarea elevilor. Drept urmare, părinții vor primi formulare prin care își vor da sau nu acordul asupra imunizării copiilor lor.

„La nivelul fiecărei şcoli este desemnată o persoană pentru a facilita legătura între DSP şi părinţi, pentru a răspunde tuturor întrebărilor părinţilor despre vaccinare, pentru a putea să îşi exprime un acord sau un dezacord informat într-un formular care va fi lansat în data de 13 septembrie cu trei rubrici: doresc să vaccinez copilul, nu doresc să vaccinez copilul, sunt indecis. Se vor centraliza răspunsurile pozitive.

Dacă sunt, spre exemplu, 50-60 de răspunsuri într-o şcoală pozitive, există disponibilitate din partea colonelului Valeriu Gheorghiţă de a organiza echipe mobile de vaccinare care să meargă în şcoli”, a mai transmis Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că pe data de 13 septembrie va începe noul an școlar 2021-2022.

ADVERTISEMENT