News

Cum se vaccinează românii fără programare în platformă! DSP recunoaște problema

23.01.2021 | 15:05
Cum se vaccineaza romanii fara programare in platforma DSP recunoaste problema
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se vaccinează românii fără programare în platformă! Astfel, conform unor date publicate de Libertatea, în perioada 18-21 ianuarie, 127.481 de oameni au anunțat că vor să se vaccineze. Aceștia s-au înscris online, telefonic sau prin medicii de familie.

Cu toate acestea, de vaccinat au făcut-o 143.094 de oameni. Concret, în trei zile a fost înregistrată o diferență de 16.119 oameni.

ADVERTISEMENT

Toți aceștia au primit serul fără o programare prealabilă pe platforma care trebuie să garanteze prioritizarea și corectitudinea procesului.

Cum se vaccinează românii care nu sunt programați în platformă!

„Noi vaccinăm 35.000 pe zi când toate simulările arată că acum nu putem vaccina, conform aprovizionării din străinătate cu vaccinuri, mai mult de 16.000 pe zi”, a explicat o persoană din Comitetul de Vaccinare.

ADVERTISEMENT

În mod normal, consecințele diferențelor înregistrate zi de zi nu au întârziat să apară. Sursa anterior citată mai scrie că există mai multe mărturii concordante ale specialiștilor din sistem.

Aceștia descriu o stare de urgență, „provocată de faptul că atât Comitetul de Vaccinare, cât și Ministerul Sănătății au lăsat ca platforma STS să fie sărită”.

ADVERTISEMENT

Luni, 18 ianuarie, a început etapa a II-a a vaccinării, cea de masă. În prima zi numărul de vaccinați a fost mai mic cu 506 oameni decât cel al celor care se programaseră prin platformă.

Și cam atât cu astfel de cifre. Mii de oameni au ieșit pe plus în următoarele zile. Vorbim de 5.669 de oameni imunizați în afara platformei în cea de-a doua zi, apoi 5.186 în a treia zi, pentru ca joi, 21 ianuarie să fie alți 5.264 în plus.

ADVERTISEMENT

„Problema ocolirii platformei este cronică, încă din decembrie. Chiar din prima etapă, o parte mare a personalului medical s-a vaccinat direct în RENV. Acum, noi nu știm dacă miile de oameni care se vaccinează zilnic fără programare sunt tot personal medical, bătrâni din centre sau alte categorii. Dar situația devine gravă per total pentru că se depășește capacitatea stocurilor”, a explicat o sursă din procesul de vaccinare.

DSP București nu a mai ezitat o clipă și a lansat un apel către centrele de vaccinare. „Atenție! Nu vaccinați decât persoanele programate în platformă!”, au spus aceștia.

De altfel, în sistem există deja temerea că ritmul în care se fac vaccinările fără programări poate să pună în pericol existenţa stocurilor pentru vaccinările deja programate.

ADVERTISEMENT