News

Regele Charles, așteptat să vină cu elicopterul la Valea Zălanului. Vecinul din Transilvania: ”Se plimbă prin sat cu doi-trei însoțitori care îl păzesc”. Reportaj

Regele Charles va petrece câteva zile la proprietatea sa din Valea Zălanului, un cătun uitat de lume din Munții Baraolt.
01.06.2023 | 18:11
Regele Charles are o proprietatea în Valea Zălanului, un cătun uitat de lume din județul Covasna / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Fanatik
ADVERTISEMENT

Regele Charles va ajunge la Valea Zălanului, cel mai probabil, vineri după-amiază, după ce va fi primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Va fi prima sa vizită privată în calitate de rege, astfel că satul din județul Covasna, aflat în Munții Baraolt, la capătul unui drum forestier nivelat cu pietriș, este cuprins de un freamăt străin de spiritul locului.

Proprietatea Regelui Charles din Valea Zălanului: trei case vechi de peste 100 de ani

Satul pare o cameră de oaspeți de la țară în care se face curat pentru primirea celui mai de seamă vizitator. Cei aproape 150 de secui din Valea Zălanului sunt ieșiți prin curți și pe ulița principală, care se termină chiar în poarta proprietății regelui Charles, dar sunt scumpi la vorbă, parcă deranjați de forfota urbană care le-a trezit satul din somn.

ADVERTISEMENT
Int Charlesrare pensiune
Charles este așteptat la proprietatea lui din Valea Zălanului / Foto: Fanatik

Care de televiziune au apărut deja pe uliță și sunt parcate în curți vecine cu proprietatea lui Charles, care a cumpărat la Valea Zălanului trei case vechi de peste 100 de ani, în care se află șapte camere restaurate și renovate, aflate în circuitul turistic, dar care acum sunt pregătite doar pentru oaspeții ce vor sosi alături de Charles.

Vecinul lui Charles: ”Ultima oară când a venit era prinț”

Nea Janos, un secui de aproape 75 de ani, e singurul sătean in Valea Zălanului care a acceptat un scurt dialog peste gardul casei sale, aflată la doi pași de cea a lui Charles. „Ultima oară a venit pe la noi anul trecut, dar atunci era prinț, nu rege. S-a plimbat și pe-aici, pe uliță, iar în spatele lui erau mereu vreo 2-3 bărbați care îl păzeau”, ne spune bătrânul.

ADVERTISEMENT

Ar mai fi stat la discuție, dar e chemat la ordine de fiica sa, cu vorbe repezite și aspre, deranjată, probabil, de prezența străinilor la gardul casei sale, ca și cum ar fi lucru de ocară. Cel mai vorbăreț locuitor este primarul Angela Szotyori, care conduce comuna Malnaș, din care face parte și satul Valea Zălanului, încă din anul 2016.

Primarul comunei vrea să refacă drumul, dar nu a primit bani de la București

Am întrebat-o dacă alaiul regelui Charles are loc pe drumul forestier ce duce de la Malnaș la Valea Zălanului, pe care nu încape mai mult de o mașină. “De câteva ori, Charles a venit la noi cu elicopterul, pentru că sunt multe poieni în care se poate ateriza în apropierea proprietății sale. Este posibil ca și acum să procedeze la fel”, a declarat Angela Szotyori în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

„Am dorit să asfaltăm drumul, ne-am înscris în Programul Anghel Saligny, acela destinat dezvoltării infrastructurii, dar proiectul nostru nu a fost aprobat, ultima oară am fost refuzați anul trecut. Am estimat că ar costa cam 16 milioane de lei toată lucrarea, adică asfalt pus pe toată lungimea drumului forestier, vreo 10 kilometri”, a mărturisit Angela Szotyori.

„Dacă nu vom primi bani, vom pune piatră cubică pe ulița principală, printre case. Este mai ieftin, dar și mai estetic. Oricum, este păcat că nu suntem ajutați mai mult, pentru că Valea Zălanului va deveni acum cunoscută în toată lumea, va fi o destinație căutată de turiști, e nevoie de un alt drum. De-abia a avut loc să treacă mașina de pompieri care e adusă de fiecare dată când Charles vine la Valea Zălanului”, a mai explicat primarul comunei Malnaș.

ADVERTISEMENT

”Charles vrea să le arate oaspeților locurile noastre”

În calitate de primar, Angela Szotyori s-a întâlnit cu Charles de mai multe ori, atunci când acesta a venit la Valea Zălanului. „Și acum ne vom vedea, dar nu s-a stabilit încă ziua, pentru că programul lui va fi destul de încărcat, va dori să le arate oaspeților toate locurile ce merită văzute pe la noi prin zonă. Și eu sunt prinsă acum cu treburi, cu ședințe. Chiar dacă este o vizită privată, trebuie să ne asigurăm că-l vom primi cum se cuvine pe Regele Charles”, a mai declarat Angela Szotyori pentru FANATIK.

Părăsim Valea Zălanului, iar ultima gospodărie a cătunului este o livadă în care se află un bătrân aplecat cu o coasă peste o căpiță de fân. Frânt de mijloc, ne răspunde la salut, dar privirea și auzul îi sunt slabe. Strigăm la el și îl întrebăm despre regele Charles. Bătrânul ridică din umeri, iar numele regelui trece pe lângă el, dispărând în liniștea patriarhală.

ADVERTISEMENT