News

Cum și-a falimentat Florin Secureanu propriul ”ordin masonic”. Acuzații noi pentru fostul șef al spitalului Malaxa

Florin Secureanu, fost manager al spitalului Malaxa din București, e acuzat că a ascuns o parte dintre datoriile fundației sub care își înființase un așa-zis ordin masonic.
27.07.2023 | 17:52
Cum sia falimentat Florin Secureanu propriul ordin masonic Acuzatii noi pentru fostul sef al spitalului Malaxa
Florin Secureanu, fost manager al spitalului Malaxa din București, se lăuda cu apartenența lui la masonerie / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Alexandru Busca / Inquam Photos / Facebook
ADVERTISEMENT

Joaca de-a masoneria ar putea să-l coste scump pe Florin Secureanu, condamnat deja definitiv la trei ani și opt luni de închisoare pentru plăți nelegale din fondurile spitalului ”Nicolae Malaxa”, pe care l-a condus.

Florin Secureanu s-a făcut singur Cavaler de Malta

Ani de-a rândul, Florin Secureanu a pozat în lider mason și a purtat însemnele Cavalerilor de Malta, până când Ordinul respectiv a emis un comunicat de presă prin care a arătat că fostul șef de spital folosește abuziv însemnele organizației. Mai exact, adevărații Cavaleri de Malta l-au acuzat pe Secureanu de impostură.

ADVERTISEMENT

Astăzi, ”Ordinul” lui Secureanu a intrat în faliment, iar creditorii încearcă să-și recupereze sumele investite sau împrumutate lui Secureanu. Ei îl acuză pe fostul director că a ascuns o parte din datorii și cer să le suporte din propriul buzunar.

Fostul șef de la ”Malaxa” a pus mâna pe un cămin de bătrâni, folosindu-se de presupusa apartenență la masonerie

În ianuarie 2012, Florin Secureanu a schimbat numele fundației Salvrom în ”Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suvean al Sfântului Ioan de Jerusalim Cavalerii de Malta”, un titlu pompos, cu trimitere directă la masonerie. În acte, ”Ordinul” a rămas fundație, miza fiind preluarea de la Primăria Râmnicu Vâlcea a unui cămin de bătrâni, respectiv Centrul Rezidențial pentru Persoane de Vârsta a 3-a din Ostroveni Sat.

ADVERTISEMENT

În 2014, autointitulatul Mare Prior al Ordinului Cavalerilor de Malta, a obținut o concesionare de 40 de ani asupra căminului de bătrâni, după ce ”Ordinul” a ajutat financiar Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru a asigura dotările necesare.

În urma parteneriatului public-privat, în 2016 a fost inaugurat centrul pentru persoane vârstnice, având sigla ”Marelui Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan”. La inaugurare a fost prezent și fostul ministru Vasile Blaga.

ADVERTISEMENT

Ordinul Cavalerilor de Malta l-a acuzat pe Secureanu de impostură

Deschiderea căminului s-a lăsat cu scandal, pentru că adevăratul Ordin al Cavalerilor de la Malta a emis un comunicat prin care îl amenința pe Secureanu cu judecata.

„Denumirile „Ordinul Suveran al Sfântului Ioan de Ierusalim” şi „Cavalerii de Malta”, precum şi sigla care apare pe invitaţia şi prezentarea evenimentului din data de 3 martie aparţin de drept Ordinului Suveran de Malta, care nu a dat niciun acord organizaţiei sus menţionate sau domnului Adrian Secureanu să folosească aceste denumiri sau sigla.

ADVERTISEMENT

Aşadar, organizaţia sus menţionată reprezentantă de domnul Adrian Secureanu foloseşte numele, emblema şi reputaţia Ordinului Suveran de Malta în mod abuziv şi ilegal, în scopuri exclusiv pecuniare şi persoanle, ducând în eroare potenţialii donatori sau finanţatori”, se arăta în comunicatul de presă al Ordinului Cavalerilor de la Malta, activ în România din 1991.

Ulterior, ca urmare a dezvăluirilor de presă despre activitatea lui Secureanu, o parte dintre donatori au încercat să-și recupereze investițiile. Este și cazul unei clinici din Râmnicu Vâlcea, care donase un computer tomograf fundației lui Secureanu și care n-a mai putut fi recuperat.

Peste 70.000 de lei din contabilitatea fundației au dispărut fără urmă

În toamna anului 2021, doi creditori ai ”cavalerilor lui Secureanu” au cerut insolvența fundației pentru recuperarea unor sume de bani pe care Secureanu o obținuse din partea lor. Câteva luni mai târziu, Tribunalul București a admis cererea și a deschis procedura generală a insolvenței. În noiembrie 2022, Fundația ”Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfântului Ioan de Jerusalim Cavalerii de Malta” a intrat în faliment, prin procedura simplificată.

Din acest dosar s-a desprins un altul, în care creditorii solicită atragerea la răspundere a conducerii fundației, pentru suma de 71.613,53 lei. Au fost chemați în instanță membrii consiliului director, respectiv Nica Traian Alexandru (președinte), Nagy Vasile (vicepreședinte) și Tudor Gabriel (membru), precum și Florin Secureanu, în calitate de membru fondator.

”În motivarea în fapt a cererii s-a arătat că prin raportul privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia procedurii generale a insolvenţei debitorului Fundaţia Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sfantului Ioan de Jerusalim Cavalerii de Malta, lichidatorul judiciar a constatat că nu au fost depuse documentele financiar-contabile ale debitoarei, sens în care nu poate trage o concluzie cu privire la cauzele şi împrejurările care au favorizat insolvabilitatea debitorului”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Drept urmare, s-a solicitat ca șefii fundației să suporte din propriul buzunar prejudiciul creat către creditorii care au acuzat ”ținerea uneri evidențe contabile fictive, prin determinarea dispariției unor documente contabile sau nereținerea unei contabilități în conformitate cu legea”.

Cum s-a ales praful de ”Ordinul” lui Secureanu

În cursul procesului, pârâții Nica, Nagy și Tudor au indicat faptul că și-au dat demisia din funcțiile deținute în cadrul fundației încă din anul 2016, însă modificarea componenței Consiliului Director nu a fost operată în Registrul Special.

Pe de altă parte, Florin Secureanu și-a păstrat doar statutul de membru fondator, și ”nu s-a făcut dovada că acesta și-a exercitat calitatea de membru în Consiliul de Administrație”, care avea printre atribuții aprobarea bilanțului contabil, a proiectelor de activitate și buget, precum și controlul organelor de direcție și control. Pe această motivare, judecătorii au respins cererea creditorilor, ”ca nefondată”.

Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată la finalul lunii iunie, urmând ca din această toamnă să se judece apelul.

Florin Secureanu, condamnat într-un dosar instrumentat de procurorii DNA

Florin Secureanu se află, în acest moment, în spatele gratiilor, după ce DNA l-a pus sub aczuzare pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu. Procurorii au susținut că acesta a dispus efectuarea unor plăți în cuantum de 648.193 lei din fondurile spitalului Malaxa, către o societate comercială, în cadrul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate.

”Ordinul” lui Secureanu avea un patrimoniu de aproximativ 1,5 milioane lei, în anul 2015.

ADVERTISEMENT