News

Cum și-a pierdut un miliardar 94% din avere, peste noapte. Criptomonedele l-au falimentat

Un magnat al criptomonedelor și-a pierdut peste noapte 94% din avere, cu toate că a rămas cu 1 miliard de dolari din această afacere.
10.11.2022 | 09:35
Cum sia pierdut un miliardar 94 din avere peste noapte Criptomonedele lau falimentat
Piața cripto l-a falimentat pe un american. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Sam Bankman-Fried, director executiv al FTX, o platformă de schimb de criptomonde, deținea în urmă 48 de ore active în valoare de 16 miliarde de dolari, iar acum mai are doar 1 miliard de dolari.

Cum și-a pierdut un miliardar averea peste noapte

Conform Business Insider, această prăbușire reprezintă cea mai mare prăbușire peste noapte a averii unui miliardar înregistrată vreodată.

ADVERTISEMENT

Practic, deși mai are acum 1 miliard de dolari, o avere considerabilă pentru orice locuitor al planetei, Bankman-Fried a pierdut peste noapte 15 miliarde de dolari.

Miliardarul în vârstă de 30 de ani era considerat un JP Morgan al pieței de criptomonede, fiind dispus să-și folosească averea pentru a salva industria de la colaps. Cu toate acestea, conform sursei citate, din salvator bărbatul a ajuns să aibă nevoie de salvare.

ADVERTISEMENT

Pentru a scăpa din această situație și pentru a nu risca să piardă tot, magnatul a decis să-și vândă compania către Binance, un alt jucător important de pe piață. Bankman deținea 53% din FTX, în timp ce 7.4 de miliarde din averea sa proveneau de la compania Alameda Research.

După această tranzacție, Bloomberg evaluează FTX și Alameda la 1 dolar fiecare, astfel că averea miliardarului s-a evaporat peste noapte.

ADVERTISEMENT

Miliardarii planetei pierd constant bani într-o perioadă scurtă de timp, însă de multe ori reușesc să recupereze prejudiciul. Cu toate acestea, cazul de față pare excepțional și dramatic pentru unii specialiști.

Fondatorul Meta, Mark Zukerberg, a pierdut 29 de miliarde de dolari pe 3 februarie, dintr-o avere de peste 100 de miliarde, în timp ce Elon Musk a pierdut 50 de miliarde de dolari după un mesaj pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Un alt investitor american, Bill Hwang, a pierdut 20 de miliarde de dolari în două zile după ce compania sa Archegos Capital Management nu a mai putut să-și plătească datoriile. În ansamblu, piața cripto a pierdut în acest an 600 de miliarde de dolari.

Inclusiv Changpeng Zhao, fondatorul Binance, a pierdut aproape 80 de miliarde de dolari din cauza prăbușirii pieței cripto. Specialistul Bloomberg, Paul Gulberg, a subliniat cât de ”fragilă este această lume”, considerând situația drept ”foarte surprinzătoare și înfricoșătoare”.

ADVERTISEMENT