Life

Cine a inventat Bitcoin? Creatorul valoroasei criptomonede este un real mister

Bitcoin este o criptomonedă apărută în anul 2009, iar invenția ei este una învăluită în mister. Nici până în prezent nu se știe cu certitudine cine a creat-o.
13.09.2022 | 19:22
Inventatorul Bitcoin, un mister. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Anul 2009 avea să devină unul simbolic din punct de vedere financiar, deoarece a fost creată moneda virtuală Bitcoin. Invenția i-ar aparține japonezului Satoshi Nakamoto, însă nu se cunoaște această informație cu precizie.

Cine a făcut Bitcoin? Inventatorul, mister pe piața financiară virtuală. De ce sunt semne de întrebare

Satoshi Nakamoto este un real mister, deoarece nimeni nu l-a văzut vreodată în realitate, relatează dw.com. Mulți se întreabă dacă în spatele Bitcoin se află doar un grup de programatori, având în vedere că presupusul creator nici nu mai postează în mediul online.

ADVERTISEMENT

Sursa menționată mai precizează că Satoshi Nakamoto a condus Bitcoin până în 2010, iar intenția sa de a lansa celebra criptomonedă în plină criză economică a dus la instituirea unui sistem monetar digital, care ar înlocui băncile și autoritățile monetare centrale.

Mai sunt zvonuri potrivit cărora artistul american Vincent van Volkmer este japonezul Satoshi Nakamoto, deoarece este de profesie și matematician, criptolog și se cunoaște cu experți care dețin cunoștințe despre blockchain.

ADVERTISEMENT

Vincent van Volkmer contrazice speculațiile. În anul 2021, Satoshi a fost inclus pe lista celor mai bogați oameni de pe Planetă. Totul s-a întâmplat după ce moneda virtuală a trecut de pragul de 60.000 de dolari.

Mai exact, în 2021, Satoshi se situa pe locul 19 dintre cei mai înstăriți oameni la nivel mondial. Se spune că ar fi reușit să depășească și trei dintre membrii familiei Walton, proprietarii lanțului de supermarketuri Walmart. Fiecare dintre cei trei valorează câte 60 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Ce semnifică numele inventatorului Bitcoin, Satoshi Nakamoto

Inclusiv numele dă de bănuit specialiștilor. Satoshi înseamnă prin traducere în japoneză ”gândire limpede”, Naka- ”interior„ iar Moto-”fundație”.

Din acest mister nu lipsește nici teoria conspirației. Se mai crede că Nakamoto provine din exprimarea ”NATO amok”. NATO făcând referire la renumita Organizație a Tratatului Atlanticului de Nord, iar amok la traducerea din japoneză ”a te comporta incontrolabil”.

ADVERTISEMENT

Scopul monedei virtuale Bitcoin

Bitcoin valorează în lei suma de 95.919,46 RON.  Satoshi Nakamoto a inventat-o pentru protejarea investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor.

Datorită Bitcoin nu mai este nevoie să apelezi la instituțiile financiare. De asemenea, criptomoneda se referă la programul ”opensource”  și la rețeaua ”peer-to-peer”, adică de la egal la egal.

Bitcoin ar permite ca un transfer să se facă în mod anonim și, de altfel, bitcoinii pot fi salvați pe computerul personal. Aici se pot stoca într-un portofel virtual , iar banii se pot livra unei alte persoane care folosește faimoasa criptomonedă.

Totodată, portofelul virtual conține perechi de chei criptografice, care funcționează ca un punctul terminal de primire a plăților. Adresele sunt foarte bine securizate, fără date despre posesor.

Multe persoane nu știu să utilizeze Bitcoinul, dar și instituții stau retrase când vine vorba de această monedă virtuală. Există, însă, în lume, guverne locale și naționale care o folosesc.

De exemplu, El Salvador și Republica Centrafricană au adoptat Bitcoinul ca modalitate legală de plată, iar Ucraina acceptă donații în criptomonede pentru a-și finanța lupta împotriva invaziei rușilor.

Și în România se folosește Bitcoin. Potrivit zf.ro, în următorii ani, valoarea Bitcoin va depăși dolarul și euro. Mai mult, investitorii în aur se vor reprofila pe Bitcoin.

În 2021, conform George Rotariu, CEO al Bitcoin România, investițiile românilor în Bitcoin, dar și alte monede virtuale a depășit 1 miliard de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: