Life

Cum știu porumbeii călători să se întoarcă acasă. După asta se ghidează

Te-ai întrebat vreodată cum știu porumbeii călători să ajungă întotdeauna acasă? Există o explicație științifică pentru asta.
17.12.2023 | 00:17
Cum stiu porumbeii calatori sa se intoarca acasa Dupa asta se ghideaza
Cum găsesc porumbeii drumul spre casă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din cele mai vechi timpuri, porumbeii călători au avut diferite „meserii”. Au dus scrisori, au „luptat” pe front și au trimis mesaje importante, dar de unde au știut aceste păsări cum să găsească drumul spre casă? Iată explicația.

La ce au fost folosite păsările de-a lungul vremii

Încă din antichitate, porumbeii au jucat un rol important în societate. În secolul al XIX -lea, în mai multe țări, deși erau considerați un simbol al păcii au „lucrat” ca și militari. Fotografia militară a fost inventată cu ajutorul păsărilor, ce țineau locul dronelor din zilele noastre.

ADVERTISEMENT

La un moment dat și Reuters, una dintre cele mai mari agenții de presă din lume, se folosea de ei pentru a trimite date de la bursa din Aachen și Bruxelles. Dar prima dată, utilitatea lor a fost descoperită în Persia.

Pe ei și-au testat oamenii abilitatea de a dresa păsări și erau puși să trimită mesaje, lucruri mici și ușoare, deoarece știau tot timpul cum să găsească drumul spre casă și aproape niciodată nu se rătăceau.

ADVERTISEMENT

Și romanii s-au bucurat de această abilitate a lor. Iulius Caesar, de exemplu, i-a folosit pentru a anunța că a ieșit victorios din bătălie. Grecii se foloseau de porumbei pentru a trimite numele noilor câștigători de la Jocurile Olimpice în oraș.

Cum știu porumbeii voiajori să se întoarcă acasă

Între timp, tehnologia a avansat, iar porumbeii au fost „scoși la pensie”. Chiar și așa, mulți au încredere că sunt suficient de rapizi și de încredere, astfel că ar putea fi în continuare folosiți. Dar care este explicația faptului că știu mereu să revină acasă?

ADVERTISEMENT

Conform omofon.com, porumbeii tind să se bazeze pe observarea terenului și pe câmpul magnetic al Pământului, iar oamenii de știință au confirmat acest lucru printr-un experiment. Au folosit un magnet artificial și au analizat activitatea creierului porumbeilor.

În ciuda faptului că există o conexiune clară între potențialul păsărilor de a transporta scrisori și faptul că au un fel de „dispozitiv de navigație intern”, cercetătorii nu au putut nici până a cum să descopere explicația exactă.

ADVERTISEMENT

Cert este că porumbeii au acest „magnet intern” la care apelează de fiecare dată și care le-a permis pe tot parcursul existenței lor să aibă tot felul de ocupații, iar acum să participe la concursuri de specialitate.

ADVERTISEMENT