Sport

Jocurile Olimpice Beijing 2022. Un sportiv de cross country a avut probleme genitale după cursa de 50 km

Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022 se desfășoară între 4 și 20 februarie. FANATIK vă ține la curent cu rezultatele românilor, lupta la medalii și cele mai spectaculoase faze.
Jocurile Olimpice Beijing 2022 Un sportiv de cross country a avut probleme genitale dupa cursa de 50 km
Schiorul finlandez Remi Lindholm a avut probleme genitale la finalul cursei de 50 de kilometri de cross country de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Sursă foto: iltalehti.fi
ADVERTISEMENT
20-02-2022
18:18

Probleme genitale pentru un finlandez după cursa de cross country

Schiorul finlandez Remi Lindholm a avut probleme genitale la finalul cursei de 50 de kilometri de cross country de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Conform The Guardian, în ciuda faptului că această cursă a fost scurtată la 30 de kilometri din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sportivul care a terminat pe locul 28 a ajuns la final cu penisul înghețat.

Lindholm a avut nevoie de o oră și 16 minute să termine cursa care s-a desfășurat pe un vânt puternic și o temperatură extrem de scăzută. Este pentru a doua când sportivul trece printr-o astfel de pățanie, după cursa de anul trecut de la Ruka, din țara sa natală.

Remi Lindholm povestit că după ce a încheiat cursa și zona genitală a început să se încălzească a avut dureri insuportabile.

19-02-2022
18:08

Andreea Grecu şi Katharina Wick au încheiat pe locul 18 proba de bob două persoane

Echipajul de bob două persoane feminin format din Andreea Grecu şi Katharina Wick s-a clasat pe locul 18 la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Primele două manşe au avut loc vineri, la finalul acestora cele două reprezentante ale României fiind tot pe 18. Sâmbătă, în manşa a treia, Grecu şi Wick s-au clasat pe 16, iar în manşa a patra au terminat pe 18. Timpul total al celor două sportive este 4:08.98.

Andreea Grecu a anunțat că a fost ultima cursă a sa și că după această ediție de Jocuri Olimpice se retrage din competiții. Ea a fost desemnată portdrapel pentru Team Romania, duminică, 20 februarie, la ceremonia de închidere.

Pe podium au urcat două echipaje din Germania, Laura Nolte/Deborah Levi (4:03.96) şi Mariama Jamanka/Alexandra Burghardt (4:04.73), precum şi sportivele americane Elana Meyers Taylor şi Sylvia Hoffman (4:05.48).

18-02-2022
17:00

Echipajul Grecu/Wick, locul 18 după primele două manşe la bob două persoane feminin

Echipajul de bob două persoane feminin format din Andreea Grecu şi Katharina Wick ocupă locul 18 după primele două manşe ale concursului din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

În prima manşă, Grecu şi Wick au ocupat locul 9, cu timpul 1:01.82. În manşa secundă, cele două sportive au ocupat locul 20, cu timpul 1:02.47. Cu timpul total 2:04.29, Andreea Grecu şi Katharina Wick sunt pe poziţia 18 înaintea ultimelor două manşe, programate sâmbătă, 19 februarie.

18-02-2022
16:20

Finlanda, în finală la hochei pe gheață

Naționala de hochei pe gheață a Finlandei a învins fără emoții Slovacia, scor 2-0 și s-a calificat în finala competiției din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, grație golurilor marcate de Sakari Manninen şi Harri Pesonen.

De altfel, nordicii au deja două finale olimpice în palmares, ambele pierdute, însă, în fața Suediei, în 1998, respectiv 2006. Surprinzător sau nu, Suedia i-ar putea fi și de această dată adversară, în cazul în care va reuși să treacă de selecționata Rusiei.

18-02-2022
13:23

Andreea Grecu, portdrapelul României la ceremonia de închidere

România și-a desemnat portrapelul la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, programată duminică, 20 februarie, pe Stadionul Național din Beijing. Este vorba despre Andreea Grecu (27 de ani), vicecampioană europeană de seniori la bob de două persoane în 2020, campioană mondială de juniori în 2018 şi medaliată cu argint în 2019, la aceeași disciplină.

În actuala ediție, sportiva legitimată la CSA Steaua s-a clasat pe locul al 12-lea în proba feminină de monobob și va concura în weekend la bob două persoane, împreună cu Katharina Wick.

În cadrul ceremoniei de deschidere, drapelul României a fost purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

17-02-2022
16:24

Kamila Valieva a ratat de cinci ori la programul liber

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, care va împlini 16 ani pe 26 aprilie, a ratat câștigarea medaliei de aur. Mare favorită după ce se clasase pe primul loc la programul scurt, ea a ratat de cinci ori la programul liber și a terminat competiția pe locul 4.

 

La final, ea a izbucnit în plâns și a fost imposibil de consolat. Valieva este în centrul unui scandal de dopaj, fiind testată pozitiv la un control făcut în decembrie, când a avut loc campionatul național al Rusiei.

Numai că rezultatele au venit pe 8 februarie, a doua zi după ce Valieva a câștigat medalia de aur în proba pe echipe. Ulterior, pe 14 februarie, Divizia Ad Hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv a ridicat suspendarea provizorie dată sportivei.

Aurul olimpic în proba feminină de patinaj a fost câștigat de rusoaica Anna Shcherbakova. Pe locul 2 s-a clasat compatrioata ei, Alexandra Trusova, iar pe 3 japoneza Kaori Sakamoto.

16-02-2022
17:48

Schioarea Valentina Kaminska a fost prinsă dopată

Cazurile de dopaj se țin lanț la Beijng. După Kamila Valieva, patinatoarea din Rusia care a generat un scandal uriaș, a venit rândul unei alte sportive să fie depistată cu substanțe interzise.

Este vorba despre schioarea Valentina Kaminska, testată pozitiv cu mesterolon (steroid anabolizant) şi metilexanamină (stimulent) după ce a reprezentat Ucraina, ocupând locurile 79 la 10 km clasic, 70 la sprint liber şi  18 cu ștafetă. Potrivit forului care se ocupă de programul antidoping al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), aceasta a fost suspendată provizoriu, până la clarificarea situației.

16-02-2022
15:38

Paul Pepene și Raul Popa au ratat calificarea în finala probei de sprint pe echipe

Sportivii Paul Pepene și Raul Popa au încheiat cursa de sprint masculin din întrecerile de schi fond, stilul clasic pe poziția a 18-a ratând astfel calificarea în finală.

În semifinale echipa țării noastre a început foarte bine, după primele două schimburi clasându-se pe poziția a 5-a. Lupta a început cu adevărat în schimbul al treilea, moment în care sportivii români au pierdut contactul cu plutonul fruntaș.

În final, România a terminat semifinala pe locul 9, cu timpul de 21:03.35 și pe locul 18 la general. La JO de la Beijing, pentru fondiști urmează cele mai dure probe, cele de 30 km pentru fete, respectiv 50 km pentru băieți, conform Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

16-02-2022
10:28

Echipa de hochei a Statelor Unite a fost învinsă de Slovacia la loviturile de departajare

Slovacia a furnizat una dintre marile surprize ale turneului masculin de hochei al JO de la Beijing, eliminând în sferturi naționala Statelor Unite.  La finalul celor trei reprize, scorul a fost 2-2, după reușitele lui Juraj Slafkovsky și Marek Hrivik pentru Slovacia, respectiv, Nick Abruzzese și Sam Hentges.

 

În cele 10 minute suplimentare nu s-a mai înscris niciun gol, astfel că s-a trecut la loviturile de departajare. Iar singurul care a trimis pucul în poartă a fost Peter Cehlarik. Slovacia va juca în penultimul act împotriva Canadei sau Suediei. În cealaltă semifinală se vor întâlni echipa Comitetului Olimpic Rus și Finlanda sau Elveția.

15-02-2022
09:38

Japonia și Rusia aveau medaliile de aur ”asigurate” la patinaj viteză și biatlon, dar le-au pierdut incredibil

A 11-a zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă au oferit două momente uluitoare în finalele de patinaj viteză (feminin), respectiv biatlon ștafeta masculină.

În finala feminină de patinaj viteză (pursuit), Japonia avea un avans mai mult decât liniștitor, de câțiva zeci de metri și părea că a scăpat în câștigătoarea.

Nana Takagi, însă, s-a dezechilibrat și a căzut la ieșirea din ultima turnantă. Astfel, medalia de aur a fost câștigată de echipa Canadei, urmată de Olanda.

 

Un alt moment incredibil s-a petrecut în finala de ștafetă masculin la biatlon. Echipa Rusiei, care concurează sub drapel neutru, avea un avans de 50 de secunde în fața Norvegiei.

La ultima intrare în poligon, Eduard Latypov a reușit contraperformanța de a rata toate cele cinci focuri executate fiind obligat să intre cinci tururi pe satelit (tururi de penalizare – n.r.).

Nordicii au preluat conducerea și nu au mai cedat-o până la final, cucerind aurul olimpic. Pe poziția a doua a încheiat Franța, iar Rusia a sosit abia a treia.

14-02-2022
18:16

Tentea și Daroczi, rezultat bun la bob 2

Sportivii Mihai Tentea şi Ciprian Daroczi au ocupat locul 18, cu timpul de 2:00.29, după primele două manşe la bob 2, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Cei doi au reuşit o primă manşă foarte bună (59 sec 83/100), cu care s-au clasat pe locul 12. Manşa secundă a fost însă mai slabă (1:00.46), cu al 22-lea timp.

Germanii Francesco Friedrich şi Thorsten Margis au fost cei mai rapizi în primele două manşe, cu timpul cumulat de 1 min 58 sec 38/100. Manşele 3 şi 4 sunt programate marţi, 15 februarie.

14-02-2022
13:07

Kaillie Humphries a luat aurul la Beijing pentru SUA, după titlurile din 2010 și 2014 pentru Canada

Kaillie Humphries, reprezentând Statele Unite, este noua campioană olimpică la monobob, după ce a câștigat medalia de aur la finalul celor patru manșe. Ea a fost urmată de podium de altă americancă, Elana Meyers Taylor, și de Christine de Bruin, din Canada.

Humphries s-a născut pe 4 septembrie 1985, la Alberta, în Canada. Reprezentându-și țara natală, a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2010, de la Vancouver, și 2014, de la Soci, plus un bronz în 2018, la Pyeongchang, toate în proba de dublu.

Dar în 2019 a decis să reprezinte Statele Unite, acuzând că s-a confruntat cu abuz și hărțuire din partea unor oficiali ai federației canadiene. A fost desemnată la începutul lunii februarie să participe pentru Statele Unite la Beijing în proba de monobob, la două luni după ce a obținut cetățenia.

14-02-2022
09:26

Andreea Grecu a terminat finala de monobob pe locul 12

Ultimele două manșe ale finalei feminine de monobob de la Jocurile Olimpice de la Beijing au avut loc luni, 14 februarie.

Andreea Grecu a plecat bine în manșa 3, start în forță, dar, ca și ieri, emoțiile și virajele din prima parte a pârtiei, au făcut-o să piardă din viteză și să ajungă la sosire cu al 15-lea timp, informează Comitetul Olimpic Sportiv Român pe pagina oficială de facebook.

La general, după 3 manșe Andreea a ocupat locul 12, pierzând 3 poziții față de prima zi. Manșa a 4-a a fost mai bună, a crescut viteza, dar bobul Andreei nu a putut zbura în clasament.

 

Sportiva noastră a avut al 10-lea timp în manșă, însă la general Andreea Grecu a terminat proba de monobob pe locul 12. Cele două manșe s-au desfășurat pe o temperatură de -19 grade Celsius.

Aurul a revenit americancei Kaillin Humphries, argintul a ajuns la compatrioata ei Elana Meyers Taylor, iar medalia de bronz a fost câștigată de Christine de Bruin, din Canada.

Tot luni, de la ora 14:05 a României, Mihai Cristian Țentea și Nicolae Ciprian Daroczi vor concura în proba de bob-2 masculin. De asemenea, vineri, Grecu va lua startul în proba de bob de două persoane feminin, alături de Katharina Wick.

14-02-2022
07:32

Kamila Valieva poate concura în programul scurt al probei de patinaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, va concura în programul scurt al probei de patinaj, chiar dacă a fost testată pozitiv la trimetazidină, substanță aflată pe lista produselor interzise.

Divizia Ad Hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), întrunită la Beijjing, a confirmat, luni, 14 februarie, că a ridicat suspendarea provizorie a adolescentei de 15 ani, dată de Agenția Rusă Anti-Doping (Rusada).

TAS consideră că absența Kamilei de la eveniment, înainte de a fi examinat fondul problemei, i-ar provoca un „prejudiciu ireparabil”.

Kamila Valieva poate, așadar, să concureze pentru aurul olimpic în proba individuală, încă de la primul ei sezon la seniori, dar ar putea fi sancționată peste câteva luni și, implcit, rezultatele să-i fie anulate, după ce va fi judecat fondul problemei.

Comitetul Olimpic Internațional (CIO), World AntiDoping Agenția (WADA) și Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) au trimis cereri către Divizia Ad Hoc a TAS, întrunită la Beijing, pentru soluționarea cât mai rapidă a cazului.

Divizia Ad Hoc a TAS a dat acest verdict deoarece, minoră fiind, sportiva este o „persoană protejată” conform Codului mondial anti-doping (WADC).

Regulile antidoping RUSADA și WADC tac cu privire la suspendarea provizorie impusă persoanelor protejate. Aceste reguli au prevederi specifice pentru diferite standarde de probă și sancțiuni mai mici în cazul persoanelor protejate”, se scrie în justificarea Diviziei Ad Hoc a TAS de pe site-ul oficial.

Audierea sportivei de către Divizia Ad hoc a TAS s-a desfășurat prin videoconferință de la birourile temporare din Beijing.

La ședință au participat următoarele instituții, prin reprezentanții lor: Comitetul Olimpic Internațional (CIO), Agenția Mondială Antidoping (WADA), Uniunea Internațională de Patinaj (ISU), Agenția Rusă Anti-Doping (RUSADA), Kamila Valieva și Comitetul Olimpic Rus (ROC).

Toată această situație a fost creată din cauza faptului că laboratorul de la Stockholm, care a analizat probele testului antidoping la care a fost supusă în decembrie, a dat rezultatele foarte târziu.

Dacă procedurile ar fi fost soluționate în 10 zile ca de obicei, nu am fi ajuns aici”, a recunoscut Matthieu Reeb, directorul general al TAS. CIO a anunțat că festivitatea de premiere în proba pe echipe, câștigată de Rusia, „probabil nu va avea loc” în timpul JO de la Beijing.

Produsul la care Valieva a fost testată pozitiv, trimetazidina, este o substanță folosită pentru tratarea anginei pectorale, interzisă de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) din 2014, deoarece favorizează circulația mai bună a sângelui către inimă.

13-02-2022
09:40

Ștefănescu a încheiat pe poziția 32 în cursa de slalom uriaș

Sportivul Alexandru Ştefănescu s-a clasat pe locul 32 în proba de slalom uriaş din cadrul competiţiei de schi alpin de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Românul a încheiat prima manşă pe locul 38, cu timpul 1:14.20, şi pe a doua pe 32, cu timpul 1:19.01. Medalia de aur a fost câştigată de elveţianul Marco Odermatt. Pe locul doi s-a clasat slovenul Zan Kranjec, iar pe trei a terminat francezul Mathieu Favre.

13-02-2022
06:19

Andreea Grecu, departe de medalii la monobob

Sportiva Andreea Grecu s-a clasat, după două manşe, pe locul nouă la monobob, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Grecu a înregistrat în prima manşă timpul 1:05.56 şi a ocupat locul 11, iar după a doua manşă, în care a avut timpul 1:05.71, s-a clasat pe 9, cu totalul 2:11.27.

Sportiva noastră are o întârziere de două secunde și 17 sutimi față de prima clasată, amerianca Kaillie Humphries, de o secunde și 13 sutimi față de canadianca Christine de Bruin și de 95 de sutimi față de germanca Laura Nolte.

Manşele 3 şi 4, ultima contând pentru medalii, vor avea loc luni, 14 februarie.

12-02-2022
11:41

George Colțea, locul 89 într-o probă dominată de doi frați norvegieni

Biatlonistul George Colţea a ocupat locul 89, din 94 de sportivi care au încheiat cursa, la proba de 10 kilometri de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

Cu două ratări la trageri, sportivul noastru a venit cu o întârziere de trei minute și 54 de secunde față noul campion olimpic, norvegianul Johannes Thingnes Boe.

Medalia de argint i-a revenit francezului Quentin Fillon Maillet, în timp ce Tarjei Boe, fratele mai mare al lui Johannes Thingnes Boe, a cucerit bronzul.

12-02-2022
10:06

Kamila Valieva, apărată de antrenoarea sa

Eteri Tutberidze, antrenoarea patinatoarei ruse Kamila Valieva, a lansat un atac virulent după ce eleva sa se află în centrul unui scandal de dopaj de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

”A apărut o situație foarte controversată și dificilă, există o mulțime de întrebări și foarte puține răspunsuri. Sunt absolut sigură că Kamila este nevinovată și curată. Și pentru noi aceasta nu este o teoremă, ci o axiomă, nu trebuie dovedită.

Fie aceasta este o coincidență fatală, fie acesta este un plan foarte bine pus la punct. Sper cu adevărat că liderii noștri nu ne vor abandona, ne vor apăra drepturile și ne vor demonstra nevinovăția.

Ne este frică să facem orice fel de declarație pentru a nu încălca regulamentele și a-i face rău sportivei. Nu știu cine decide, chiar sperăm ca cumva să prevaleze dreptatea”, a declarat Tutberidze pentru televiziunea rusă First Channel, conform site-ului 20minutos.es.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost testată la Campionatul Rusiei de la Sankt Petersburg pe 25 decembrie de către Rusada, care a primit doar marţi un rezultat pozitiv. Substanţa identificată este trimetazidina, folosită pentru ameliorarea anginei pectorale şi interzisă de WADA din 2014, deoarece favorizează circulaţia sângelui.

Rusada a suspendat-o iniţial temporar pe patinatoare, apoi Valieva a făcut recurs şi a obţinut ridicarea suspendării, ceea ce îi permite să participe în continuare la Jocurile Olimpice de la Beijing. CIO şi WADA au sesizat TAS şi au făcut apel la decizia Rusada de a ridica suspendarea provizorie a patinatoarei ruse.

Decizia TAS este cu atât mai aşteptată cu cât Valieva este înscrisă în proba individuală care începe marţi. Ar putea afecta şi clasamentul probei pe echipe câştigate de Rusia, care concurează sub drapel neutru, înaintea Statelor Unite şi a Japoniei, Canada ocupând locul patru.

În ciuda scandalului izbucnit, Valieva a mers la antrenamente de două ori pe zi. Însă, sâmbătă, la primul antrenament, patinatoarea a clacat şi a izbucnit în lacrimi, fiind consolată de antrenoarea Eteri Tutberidze.

12-02-2022
06:20

Acuzații de hărțuire sexuală pentru un antrenor american

Callan Chythlook-Sifsof, fostă componentă în echipa de snowboard a SUA, l-a acuzat pe antrenorul Peter Foley de hărțuire sexuală și comportament inadecvat.

”Peter Foley face fotografii sportivelor când se schimbă de mai bine de zece ani. Nu mai pot urmări Jocurile Olimpice fără să spun asta public”, a scris pe rețelele de socializare Chythlook-Sifsof, care a participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010.

”Nu voi mai ține sub tăcere aceste lucruri. Adevărul este că cultura care a predominat în cadrul echipei a protejat acest tip de comportament. Lucrurile care nu erau normale au devenit normale.

Alți sportivi s-au implicat într-un comportament rasist și misogin și au participat activ la dinamica bizară creată de Peter Foley, care a dus la violență sexuală împotriva sportivelor și membrilor echipei”, a mai scris fosta sportivă, acum în vârstă de 32 de ani.

”Luăm aceste acuzații foarte în serios și am deschis o anchetă”, se arată într-un comunicat al Federației Americane de Schi și Snowboard, mai ales că, potrivit lui Chythlook-Sifsof, Hagen Kearney, un alt membru al echipei olimpice americane prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing, a folosit o expresie rasistă împotriva ei și a hărțuit-o.

11-02-2022
13:08

Kamila Valieva, depistată pozitiv la un control făcut în decembrie

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), cu ocazia unui control efectuat pe 25 decembrie, la campionatul național al Rusiei.

În condițiile în care RUSADA nu mai are voie să analizeze eșantioanele, acestea au fost trimise la un laborator din Suedia. Iar rezultatele de la Stockholm au venit pe 8 februarie, a doua zi după ce Valieva a câștigat medalia de aur în proba pe echipe.

Sportiva, susținută de forul olimpic rus, a făcut apel, iar cazul va fi judecat de Curtea de Arbitraj pentru Sport. Purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional, Mark Adams, a spus că dorește ca rezultatul să fie dat „cât mai repede posibil”.

De precizat că Valieva ar trebui să participe la proba individuală, care începe marți, 15 februarie, cu execuțiile din calificări.

10-02-2022
17:03

România, locul 9 la ștafeta mixtă de sanie

Ştafeta mixtă de sanie a României s-a clasat pe locul 9 la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, acesta fiind până în prezent cel mai bun rezultat al delegaţiei ”tricolore”.

Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu şi sania de dublu Marian Gîtlan/Darius Şerban au întregistrat următorii timpi: Strămăturaru – 1:01.402 (locul 9), Creţu – 1:02.743 (locul 10), Gîtlan/Şerban – 1:03.547 (locul 10). Totalul este 3:07.692.

 

Campioană olimpică a devenit ștafeta Germaniei (3:03.406), care a fost urmată de Austria (3:03.486) şi Letonia (3:04.354).

10-02-2022
08:01

Kamila Valieva, dopată cu trimetazidină

Ies la iveală noi detalii în cazul Kamilei Valieva, rusoaica de 15 ani care a fost prinsă dopată la doar câteva zile după ce a cucerit medalia de aur la patinaj artistic pe echipe.

Potrivit firstpost.com, aceasta ar fi folosit trimetazidină, o substanță interzisă, clasată de Agenția Mondială Anti-Doping la categoria hormoni și modulatori metabolici, care ajută la prevenirea atacurilor de angină cauzate de fluxul redus de sânge către inimă, sporind astfel anduranța și îmbunătățind circulația sanguină. 

Pentru moment, sportiva nu a fost suspendată, dar dacă se va lua o astfel de măsură, ea poate fi atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport. Întrucât este minoră, Valieva beneficiază și de protecție suplimentară în Codul Mondial Anti-Doping. 

09-02-2022
14:08

Un patinator rus ar fi fost testat pozitiv pentru un produs interzis

Ceremonia de decernare a medaliilor pentru proba de echipe la patinaj artistic a fost amânată din cauza unor probleme juridice urgente, neclare.

Avem sportivi care au câștigat medalii implicați în această chestiune. Toată lumea face absolut tot ceea ce trebuie ca situația să poată fi rezolvată cât mai curând posibil. După cum știți, problemele juridice pot dura uneori”, a declarat Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Competiția s-a încheiat luni, dar nici până azi nu s-a făcut vreo precizare vizavi de neacordarea medaliilor. Însă într-un articol publicat online miercuri de USA Today, o sursă familiarizată cu problema care a cerut să rămână anonimă a declarat că unul dintre patinatorii echipei ruse a fost testat pozitiv pentru un produs interzis.

La proba pe echipe au participat șase patinatori ruși: Kamila Valieva, Mark Kondratiuk, Anastasia Mishina și Alexandr Galliamov la perechi și Victoria Sinitsina și Nikita Katsalapov la dans.

Absolut niciun membru al delegației nu a dorit să facă vreo declarație, dar antrenorii antrenorului lui Elena Sokolovskaya și Tamara Moskvina au precizat că sportivii au avut, miercuri, zi de pauză, cu toate acestea, Sinitsina și Katsalapov s-au antrenat.

09-02-2022
08:30

Maria Constantin a încălecat o poartă în partea de sus a traseului

Schioarea Maria Constantin a încheiat în lacrimi prima manșă din proba feminină de slalom după ce a încălecat o poartă și a fost descalificată, informează Comitetul Olimpic Sportiv Român pe pagina de facebook.

Maria Constantin final
Maria Constantin a fost așteptată la sosire de antrenorul Alexandru Barbu. Sursa foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român facebook

Românca a plecat a 79-a de la start, iar după la primul intermediar diferența de timp față de lider era sub două secunde. Din păcate însă, la foarte scurt timp, Constantin nu a reușit să treacă în partea de sus a traseului de o poartă și a fost nevoită să iasă din concurs.

La sosire Maria a fost așteptată de antrenorul Alexandru Barbu, de colegul ei, schiorul Alexandru Ștefănescu, de Raluca Strămăturaru și medicul Dan Tănase, care au încercat să o încurajeze.

Pentru Constantin participarea olimpică de la Beijing 2022 se încheie cu locul 45 de la slalom uriaș.

Și americanca Mikaela Shiffrin a fost descalificată și din proba de slalom a Jocurilor Olimpice de la Beijing, unde era mare favorită, după ce pățise același lucru, acum două zile, în proba de slalom uriaș.

Americanca a devenit campioană olimpică la Soci, în 2014, la slalom și patru ani mai târziu, la Pyeongchang, la slalom uriaş. Ea este de patru ori campioană mondială la slalom, dar e pentru prima dată în ultimul deceniu când nu termină cele două probe la aceeași competiție.

08-02-2022
16:23

Roxana Mărăcineanu și-a anulat vizita la Bejing după ce a testat pozitiv

Ministrul delegat al Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a fost testată pozitiv la Covid-19 şi nu mai poate efectua plănuita vizită la Beijing (11-15 februarie), unde au loc Jocurile Olimpice de iarnă.

”Am fost testată pozitiv pentru Covid, ca parte a protocolului obligatoriu înainte de a pleca la Jocurile Olimpice de iarnă. Am inima grea, nu pot să mă duc să-i susţin pe sportivii noştri şi să le transmit consideraţia noastră. Gândurile mele sunt cu ei. Îmi continui misiunile de la distanţă”, a scris ministrul pe Twitter.

Mărăcineanu declarase cu o zi înainte că intenţionează să plece în China ”fără reţineri”. ”Astăzi suntem în dialog cu ţări din întreaga lume. E clar că nu este un boicot, a vorbit preşedintele Republicii pe această temă. Suntem în dialog, vrem să afirmăm poziţiile Franţei pe toate subiectele faţă de China”, a spus ea.

08-02-2022
14:05

Arbitra Cianna Liefers a fost accidentată de o jucătoare

Echipa feminină de hochei a Canadei a învins Statele Unite cu 4-2, dar meciul a fost marcat de un accident petrecut la începutul reprizei a doua. La unul dintre atacurile americancelor, Amanda Kessel a vrut să urmărească un puc, dar a ridicat crosa prea sus și a lovit-o peste gură pe arbitra Cianna Liefers.

Având mască de protecție doar de la nivelul nasului în sus, aceasta a resimțit șocul și a plecat imediat la cabine. În imagini se vedea cum își tampona gura cu un prosop alb, care devenise roșu.

Meciul a continuat, iar după aproximativ 15 minute a revenit și arbitra accidentată, care a putut oficia până la sfârșitul partidei.

În urma acestei victorii, Canada rămâne singura echipă neînvinsă din turneul feminin de hochei după patru meciuri, având un golaveraj impresionant: +28. Specialiștii anticipează că vom avea parte de un nou duel Canada – Statele Unite, dar în finală.

07-02-2022
11:20

Kamila Valieva din Rusia, noua campioană olimpică la patinaj artistic

Sportiva Kamila Valieva din Rusia a câștigat medalia olimpică de aur în proba de patinaj artistic individual. Performanța ei este cu atât mai impresionantă cu cât a obținut-o la vârsta de 15 ani.

Și exercițiul prezentat a fost la fel de impresionant, Valieva reușind una dintre cele mai grele execuții din patinajul artistic feminin – un cvadruplu toe-loop.

 

Deși la a doua încercare a execuției ce presupune patru rotații în aer a căzut, rusoaica s-a impus detașat în finală acumulând un scor de 178,92, faţa doar 148,66, a sportivei de pe locul al doilea.

06-02-2022
17:47

Medaliații olimpici de la Beijing au parte de două festivități de premiere

Bing Dwen Dwen, mascota Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, este, deja, epuizat, în China, deoarece febra evenimentului stăpânește întreaga țară. Însă medaliații nu au de ce să-și facă probleme, pentru că vor intra sigur în posesia ursulețului panda.

Din cauza restricțiilor legate de pandemia de Covid-19, organizatorii Jocurilor Olimpice au decis să facă două festivități de premiere. Una are loc imediat după terminarea probelor olimpice, dar sportivii care urcă pe podium nu primesc medalii, ci mascotele JO, informează eurosport.com.

Aceasta este denumită ceremonia victoriei, iar sportivii primesc, în afara lui Bing Dewn Dewn, buchete tricotate manual care imită flori adevărate: trandafiri, trandafiri chinezești, crini, hortensii, dafin și ramuri de măslin.

 

A doua festivitate de premiere, „Ceremonia medaliilor”, este programată câteva ore mai târziu, într-o piață specială. Sportivii intră în posesia medaliilor de aur, argint și bronz, dar, ca și la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 2021, își iau singuri medaliile.

Potrivit site-ului oficial al competiției, „Bing” înseamnă gheață și simbolizează puritatea și puterea, iar „Dwen Dwen” reprezintă copiii. „Mascota întruchipează puterea și voința atleților și va ajuta la promovarea spiritului olimpic”, se scrie pe site.

Zhao Weidong, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat că a existat un deficit de aprovizionare a populației cu mascote, din cauza faptului că mulți muncitori se aflau în vacanța de Anul Nou Chinezesc și nu au putut face față exploziei bruște a cererii din timp.

Colaborăm cu departamentele pentru a crește oferta de mascote de pluș”, a spus el, conform beijing2022.cn.

06-02-2022
13:28

Ryoyu Kobayashi, noul campion olimpic la sărituri! Valentin Crețu s-a răsturnat cu sania

Ryoyu Kobayashi este noul campion olimpic pe trambulina normală la sărituri cu schiurile. Niponul a reușit să câștige încă un mare titlu al carierei, reușind să îi depășească pe Manuel Fettner și Dawid Kubacki. A fost un concurs cu multe surprize, în care condițiile de concurs s-au schimbat destul de mult pe parcurs.

La sanie, Valentin Crețu a ratat prezența în ultima manșă a probei individuale. În a treia manșă, Crețu a făcut o greșeală și s-a răsturnat cu sania. Din fericire, sportivul român nu a pățit nimic și a trecut linia de sosire pe jos, cu sania în brațe. Românul a încheiat competiția pe locul 29, iar dacă nu intervenea greșeala se califica în top 20, care asigura prezența în ultima manșă.

VEZI VIDEO (SURSA: EUROSPORT)

Suedia a reușit să obțină a doua medalie de aur de la actuala ediție a Jocurilor Olimpice în proba de patinaj viteză. Nils van der Poel a câștigat aurul la 5000 de metri, având o revenire spectaculoasă în a doua parte a cursei. Argintul a fost câștigat de olandezul Patrick Roest, în timp ce medalia de bronz a fost luată de Hallgeir Engebraaten. 

06-02-2022
09:54

Zoi Sadowski Synnott, prima campioană olimpică, în sporturi de iarnă, a Noii Zeelande

Pentru prima oară în istorie o sportivă din Noua Zeelandă a cucerit aurul la JO de iarnă. Zoi Sadowski Synnott a triumfat în finala probei de slopestyle (snowboarding).

În vârstă de 20 de ani, Sadowski Synnott a obținut cel mai mare punctaj (92,88), devansându-le categoric pe americanca Julia Marino (87,68  de puncte, medalie cu argint), şi pe australianca Tess Coady (84,15 puncte, medalie cu bronz).

 

Zoi Sadowski Synnott cucerește astfel prima medalie olimpică de aur, în sporturi de iarnă, pentru Noua Zeelandă, după ce, în 2018, la Pyeongchang, a obținut medalia de bronz.

05-02-2022
21:36

Un ”live” al televiziunii olandeze oprit cu brutalitate de oamenii de ordine!

Autoritățile chineze au întrerupt reportajul live al unui jurnalist olandez la Jocurile Olimpice de iarnă. Sjoerd den Daas, corespondent al postului NOS, a fost bruscat de un agent de securitate și scos din cadru.

Den Daas a încercat să continue, dar agentul l-a forțat să se oprească. În preajmă se aflau și alți oameni de ordine care au asistat impasibili la incident.

”Când au fost întrebați, nu au putut spune ce am greșit. Și nu este pentru prima dată când se întâmplă”, a scris reporterul într-o serie de tweet-uri.

”În ultimele săptămâni, noi, ca și câțiva colegi străini, am fost împiedicați sau opriți de mai multe ori de către poliție în timp ce raportam subiecte legate de Jocurile Olimpice.

Prin urmare, este greu să vedem incidentul ca pe unul izolat, așa cum susține CIO. Cu atât mai mult cu cât astfel de incidente au loc foarte rar în transmisiile live. Și acum înapoi la muncă.”

05-02-2022
15:55

Echipa Chinei a câștigat medalia de aur la short track pentru doar 0,016 secunde

China, gazda ediției din acest an a Jocurilor Olimpice, a câștigat prima medalie de aur, în proba de ștafetă mixtă de patinaj viteză pe pistă scurtă (short track). Wu Dajing l-a devansat pe Pietro Sighel din Italia cu doar 0,016 secunde. Medaliile de bronz au revenit Ungariei, în timp ce Canada a fost descalificată.

Rezultatele finale au fost anunțate cu întârziere, deoarece arbitrul principal a revizuit întreaga cursă. Ulterior, el a sancționat Canada pentru un schimb greșit al ștafetei, care a dus la o atingere a concurentului din Ungaria, la puțin timp după începutul cursei.

Chiar dacă echipa Chinei și-a construit un avantaj considerabil pe parcursul finalei, Italia a revenit, iar Pietro Sighel a ratat aurul pentru jumătate de lamă de patină.

De mențijonat că echipa Chinei s-a calificat în finală tot în urma unei decizii a arbitrului principal. În a doua semifinală, asiaticii s-au clasat pe locul 3 și, în mod normal, ar fi evoluat în Finala B. Numai că arbitrul principal a descalificat echipele Statelor Unite și Rusiei, clasate pe locurile 2, respectiv 4.

Echipele din proba de ștefetă mixtă sunt compuse din două femei și doi bărbați, ei trebuind să parcurgă 18 ture de patinoar.

Jocurile Olimpice de la Beijing se desfășoară între 4 și 20 februarie. Capitala Chinei este primul oraș din istorie care găzduiește atât Jocurile Olimpice de iarnă, dar și cele de vară, care au avut loc în 2008.

Jocurile Olimpice Beijing 2022. Norvegienii încep în forță cu două medalii de aur!

Prima zi de competiție a fost una spectaculoasă. Și iese în evidență cursa de ștafetă mixtă de la biatlon. Vântul puternic a pus probleme în poligonul de tragere și din acest motiv au fost multe răsturnări de situație.

ADVERTISEMENT

În final am avut o cursă în trei pentru medalii, Norvegia reușind să ia aurul grație unui sprint fantastic în final din partea lui Johannes Thingnes Boe, care i-a depășit pe francezul Quentin Fillon Maillet și rusul Eduard Latypov.

VEZI VIDEO (SURSA: EUROSPORT): 

Slovenia, două medalii la sărituri! Dana Haralambie, pe 25

Slovenia a strălucit la sărituri cu schiurile feminin. Ursa Bogataj a câștigat medalia de aur, în timp ce Nika Kriznar a reușit să ia medalia de bronz. Între cele două slovence a încheiat nemțoaica Katharina Althaus.

ADVERTISEMENT

În concursul de sărituri cu schiurile România a avut-o ca reprezentantă pe Dana Haralambie. Românca a reușit calificarea în manșa secundă și a încheiat competiția pe locul 25, o poziție meritorie.

VEZI VIDEO:

Andrei Feldorean și Andrei Cacina, în finala de sărituri cu schiurile masculin!

La sărituri cu schiurile masculin, pe trambulina normală, românii au reușit prestații bune. Astfel, Andrei Feldorean și Andrei Cacina au obținut rezultate de calificare în prima manșă a finalei, programată duminică.

ADVERTISEMENT

Norvegia a reușit să câștige încă o medalie de aur la schi fond în proba de schiatlon 7,5+7,5 km, desfășurată pe un frig năprasnic. Însă, condițiile i-au convenit de minune norvegiencei Therese Johaug, cea care a condus cursa de la un capăt la altul.

Suedia, titlu olimpic la mogule! China ia aurul în prima cursă mixtă de short-track

Suedia a bifat și ea primul titlu olimpic în prima zi. Walter Wallberg, în vârstă de 21 de ani, a câștigat cursa de mogule, depășindu-l pe campionul olimpic en-titre, Mikael Kingsbury. Bronzul a mers la Ikuma Horishima.

ADVERTISEMENT

În finalul zilei a fost programată prima finală mixtă de short-track din istoria JO. China s-a impus la foto finiș în fața Italiei. Ungaria a câștigat bronzul în această probă după ce Canada a fost descalificată.

Țările de Jos și-au respectat renumele în patinaj viteză. Prima finală olimpică a disciplinei a fost câștigată de Irene Schouten, care a câștigat proba de 3000 de metri. Podiumul a fost completat de italianca Francesca Lollobrigida și canadianca Isabelle Weidemann.

  • 2 medalii de aur a adunat Norvegia în prima zi
  • 25 este locul ocupat de Dana Haralambie în concursul de sărituri cu schiurile feminin
ADVERTISEMENT