News

Cum va fi vremea de Paște 2024. ANM a anunțat prognoza meteo pentru perioada 8 aprilie – 6 mai

Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni. Prognoza meteo indică temperaturi crescute și posibile variații în cantitatea de precipitații
05.04.2024 | 08:51
Cum va fi vremea de Paste 2024 ANM a anuntat prognoza meteo pentru perioada 8 aprilie  6 mai
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Temperaturi ridicate și posibile deficite de precipitații de Paște. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), prognozele meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt îmbucurătoare, temperaturile vor rămâne destul de ridicate decât cele normale pentru această perioadă.

Vremea de Paște

Specialiștii spun că şi în prima săptămână a lunii mai, de Paşte, vom avea pare de o vreme frumoasă. Cu toate acestea, cantitățile de ploaie vor fi și ele prezente, așa cum sunt specifice perioadei, iar în unele zone va fi un deficit de precipitații.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se estimează variații săptămânale ale temperaturii aerului și cantităților de precipitații în raport cu media perioadei 2004-2023. Prognozele meteorologice în următoarele patru săptămâni sunt realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Temperaturi mai ridicate cu 5-6 grade decât în ultima perioadă

Elena Mateescu, director ANM, a vorbit la Antena 3 CNN, despre temperaturile din următoarea perioadă, iar veștile i-au bucurat pe milioane de români. Vor fi temperaturi mai ridicate cu 5-6 grade decât în ultima perioadă. Ba mai mult, gradele din termometre vor depăși adesea 25 de grade Celsius, care este practic pragul unei zile de vară.

ADVERTISEMENT

„Este posibil să contăm pe o vreme apropiată de normalul termic și la nivelul întregii săptămâni, așa cum știm că este debutul unei luni mai în țara noastră, cu o vreme în general schimbătoare, dar, în medie, temperaturile mai cresc, comparativ cu luna aprilie, cu 5-6°C.

 Adică frecvența zilelor cu valori de peste 25°C, care reprezintă pragul unei zile de vară, este mult mai mare în luna mai, în ultima lună a primăverii în țara noastră”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Intervalul 8-15 aprilie

Se preconizează că temperaturile vor depăși nivelul normal pentru acest interval în întreaga Românie. În cea mai mare parte a țării, se va înregistra o lipsă de precipitații, mai ales în regiunile nordice.

Intervalul 15-22 aprilie

Temperaturile medii vor fi ușor peste medie în toate regiunile, cu precădere în zonele montane. Cantitățile de precipitații vor fi mai mari în majoritatea țării, în special în zonele montane.

ADVERTISEMENT

Intervalul 22-29 aprilie

Se estimează că temperatura aerului va fi ușor mai ridicată decât în mod obișnuit pentru această perioadă, pe tot teritoriul național. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de media obișnuită pentru acest interval, în toate regiunile.

Intervalul 29 aprilie – 6 mai

Valorile medii ale temperaturii vor fi ușor mai mari decât în mod obișnuit pentru acest interval, în toată România. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de media obișnuită pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în celelalte zone vor fi în general mai scăzute.

ADVERTISEMENT