News

România, lovită de un ciclon puternic. Ce se va întâmpla cu vremea în următoarele zile

Meteorologii anunță o schimbare bruscă a vremii, urmând ca România să fie lovită de un ciclon. Mesaj Ro-Alert în județul Bihor.
02.04.2024 | 08:02
Romania lovita de un ciclon puternic Ce se va intampla cu vremea in urmatoarele zile
România, lovită de un ciclon puternic. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România va fi lovită de un ciclon puternic. Deși în ultimele zile au fost temperaturi specifice anotimpului de vară, meteorologii anunță că vremea se va schimba radical. Fenomenele extreme vor pune stăpânire pe toate regiunile.

România va fi lovită de un ciclon puternic

Luna aprilie a debutat cu valori termice foarte ridicate, de peste 30 de grade în Moldova și Oltenia. Începând de marți, vântul puternic va fi prezent în toată țara, iar temperaturile vor suferi modificări semnificative, urmând să scadă cu cel puțin 5 grade.

ADVERTISEMENT

Pe lângă particulele de praf saharian observate în nordul, vestul și centrul României, un ciclon puternic va ajunge din nord-vestul Europei. Potrivit meteorologilor, citați de Observator News, acest fenomen va influența schimbarea drastică a vremii.

Astfel, vijeliile vor cuprinde teritoriul de la vest la est. Rafalele vor fi de 80…85 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte vor trece de 120 km/h. Totodată, ploile își vor face apariția în Ardeal și Moldova.

ADVERTISEMENT

Mesaj Ro-Alert emis de IGSU

De altfel, autoritățile au emis un mesaj RO-alert, marți dimineață, valabil pentru județul Bihor. Locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările din cauza intensificărilor puternice de vânt.

„Avertizare meteo – INTENSIFICARI PUTERNICE ALE VANTULUI, care vor depasi 80-85 km/h, Perioada de manifestare 02.04.2024, intre 06:35 – 09:00. Evitati deplasarile si luati masuri de adapostire si autoprotectie!”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Amintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod galben și portocaliu de vânt și vijelii, care intră în vigoare pe 2 aprilie, la ora 08:00. Întreaga țară este vizată de atenționările specialiștilor.

Codul galben va fi valabil până la ora 22:00. În intervalul menționat, vântul va avea intensificări puternice în toată România, „cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h”, conform ANM.

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu de vânt puternic va fi în vigoare de la ora 08:00, până la ora 18:00. Vizate sunt următoarele județe: Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

ADVERTISEMENT