News

Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Vara se prelungește și în septembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat cum va fi vremea în România în următoarele patru săptămâni, în perioada 21 august 2023 - 18 septembrie 2023
22.08.2023 | 09:17
Cum va fi vremea in urmatoarele 4 saptamani Vara se prelungeste si in septembrie
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor ANM, vremea va fi mai caldă decât ar fi obișnuiți oamenii pentru luna septembrie din alți ani, în contextul în care vara nu pare să se grăbească să părăsească țara noastră degrabă. Asta, pentru că cel puțin până la mijlocul lunii septembrie vremea va fi mai caldă decât ar fi normal.

Vremea în România în perioada 21 august 2023 – 18 septembrie 2023

Specialiștii ANM menționează”estimările meteorologice pentru cele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2002-2021”. Așadar, fenomenele meteorologice de scurtă durată, cum ar fi furtunile, nu pot fi prezise.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 21.08.2023 – 28.08.2023

Așadar, conform ANM, în perioada menționată ”valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Totodată, ”regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali”.

De altfel, meteorologii avertizau că ultima parte a lunii august va fi însoțită de vreme foarte caldă. De vină ar fi ”cupola de foc” care a cuprins Europa și, implicit, țara noastră. Așadar, pe 22 august sunt așteptate temperaturi maxime de 36 de grade Celsius, în timp ce în Câmpia Română și Podișul Dobrogei acestea pot atinge 39 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 28.08.2023 – 04.09.2023

Cât despre finele lunii august, ”temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în jumătatea estică a ţării, dar mai ales regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale”. Referitor la nivelul ploilor din această perioada, specialiștii ANM transmit că va ploua cel mai mult la munte.

Cu excepţia regiunilor sud-estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare, mai ales în nordul extrem al ţării şi la munte”, au transmis specialiștii ANM. Așadar, românii ar trebui să-și pregătească umbrelele spre începutul lunii septembrie.

ADVERTISEMENT

Săptămâna 04.09.2023 – 11.09.2023

La început de septembrie, conform ANM, ”temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-estice”. Referitor la ploi, meteorologii vorbesc despre ”cantităţi de precipitaţii în general apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile sudice şi la munte”.

Săptămâna 11.09.2023 – 18.09.2023

Cât despre mijlocul lunii septembrie, specialiștii ANM vorbesc despre faptul că ”mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile extracarpatice”. Referitor la nivelul ploilor, acesta ”va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor”.

ADVERTISEMENT

În medie, temperaturile din țară vor fi de 10 grade Celsius, așadar mai cald ca în alți ani, însă suportabil comparativ cu ultimele săptămâni de vară, care au sufocat românii. O trecere relativ bruscă de la temperaturi de 30-35 de grade Celsius la doar 10 grade, care ar putea avea efecte neplăcute pentru unii români.

ADVERTISEMENT