News

Cum vrea Apple să combată abuzul împotriva copiilor. Noul sistem care ”vede” imagini fără să le vadă

Apple propune un nou sistem prin intermediul căruia să poată fi prevenită distribuirea de imagini cu abuz al copiilor.
14.08.2021 | 21:45
Cum vrea Apple sa combata abuzul impotriva copiilor Noul sistem care vede imagini fara sa le vada
ADVERTISEMENT

Cantitatea de conținut foto-video în care sunt ilustrate abuzuri împotriva minorilor este în continuă creștere.

Companiile din sectorul tech au de-a face cu milioane de raportări în fiecare an, însă modul în care acestea scanează imaginile pe care le stochezi în cloud face vulnerabili utilizatorii serviciilor în fața încălcării confidențialității.

ADVERTISEMENT

Apple a anunțat recent o nouă metodă de a detecta acest tip de conținut, care protejează mai bine intimitatea utilizatorilor.

Mayank Varia, expert în criptografie și profesor asociat la catedra de Computer Science, în cadrul Boston University. a descris modul în care funcționează acest nou sistem de la Apple.

ADVERTISEMENT

Fișierele digitale pot fi protejate prin intermediul criptării, care trunchiază un document astfel încât doar posesorul cheii de criptare poate vedea conținutul original.

Un provider de servicii de cloud ar trebui, astfel, să detecteze imaginile cu abuzul împotriva copiilor, în vreme ce aceste fișiere sunt criptate. Posibilitatea de reușită depinde de cine deține cheia de decriptare.

ADVERTISEMENT

Providerii de cloud stochează o copie a cheii de decriptare, pentru a oferi asistență în cazul unei parole pierdute, de exemplu. Cheia ajută providerul, totodată, să compare imagini din cloud cu cele deținute de către baze de date precum Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

Un astfel de sistem este, însă, discutabil, deoarece un provider de cloud poate abuza de posesia cheii și poate spiona utilizatorii. Mai rău, providerul poate cădea victimă unui atac cibernetic, iar cheile de decriptare pot ajunge în mâini greșite.

ADVERTISEMENT

Criptarea end-to-end oferă o alternativă viabilă. În acest caz, cheia este stocată local, pe telefonul sau pe laptopul tău, iar providerul unor servicii de cloud nu mai poate decripta conținutul găzduit pe platforma sa. Totodată, asta împiedică analiza imaginilor pentru identificarea de conținut ilegal.

Ce nou sistem propune Apple pentru verificarea imaginilor

Apple propune o variantă nouă de lucru în cadrul iCloud. Aceasta folosește un sistem de calcul protejat criptografic pentru a analiza imagini de pe iPhone sau de pe alt dispozitiv fără să le vadă propriu-zis.

Sistemul este bazat pe o unealtă criptografică puternică, intersecția de set privat, studiată de experți încă din anii 1980. Cu o astfel de unealtă, doi utilizatori pot descoperi ce fișiere au în comun, în vreme ce le ascund pe restul.

În cadrul acestui sistem, Apple distribuie către dispozitive o bază de date ce conține codificări indescifrabile ale unor imagini cu abuz împotriva copiilor.

Fiecare imagine încărcată în iCloud primește și o semnătură digitală, numită NeuralHash. Această amprentă funcționează și dacă cineva face mici modificări asupra imaginii.

Dispozitivul creează ulterior o etichetă pentru imagine, una pe care dispozitivul însuși nu o poate înțelege, dar pe care serverele Apple o pot folosi pentru a afla dacă o imagine corespunde cu cele din bazele de date cu imagini de abuz.

Dacă suficiente etichete de pe un dispozitiv trimit către imagini de abuz, serverul află cheia de decriptare pentru a vedea aceste imagini.

Sistemul de scanare al Apple este creat pentru a proteja intimitatea utilizatorilor, însă are anumite carențe, conform lui Varia, citat de thenextweb.com.

Anunțul companiei nu a venit și la pachet cu informații prin intermediul cărora să poată fi analizate componentele esențiale, astfel că securitatea noului sistem nu poate fi evaluată.

Cercetătorii în securitate trebuie să vadă codul sursă pentru a valida faptul că designul propus este respectat și că nu introduce erori. De asemenea, trebuie testate și posibilitățile de a păcăli sistemul, cum ar fi varianta în care sunt efectuate schimbări insesizabile asupra imaginilor.

Apple trebuie să dezvolte și o politică de audit pentru a da asigurări cu privire la tipul de imagini care vor fi scanate.

Cu toate acestea, dacă gigantul din Cupertino va rezolva aceste aspecte, sistemul propus are potențialul de a îmbunătăți atât confidențialitatea digitală, cât și siguranța copiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: