News

Cum vrea ÎPS Teodosie să scape de dosarul penal. Arhiepiscopul cere eliminarea probelor video

ÎPS Teodosie urmărește să scape de dosarul penal deschis de DNA. Arhiepiscopul a cerut, prin avocatul său, eliminarea probelor video.
26.01.2024 | 14:53
Cum vrea IPS Teodosie sa scape de dosarul penal Arhiepiscopul cere eliminarea probelor video
ÎPS Teodosie cere eliminarea probelor video din dosarul său penal deschis de DNA. Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

În decembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța că Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, este urmărit penal pentru cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie cere eliminarea probelor video din dosarul său penal deschis de DNA

Prin urmare, pe 18 ianuarie 2024, ÎPS Teodosie a ajuns la DNA pentru a i se comunica faptul că este inculpat în dosarul de cumpărare de influență, în care este cercetat. Arhiepiscopul Tomisului se consideră nevinovat și susține că ”nu este nimic real”.

ADVERTISEMENT

Ancheta în cazul înaltului prelat fusese deschisă la începutul lunii decembrie 2023. Pe 5 decembrie, ÎPS Teodosie era pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție pentru cumpărare de influență. Totul a ieșit la iveală în urma unei investigații Recorder.

Pentru a nu ajunge în face judecătorilor și implicit pentru a scăpa de acest dosar penal, ÎPS Teodosie face o mișcare de ultim moment. Într-un document înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA, avocatul arhiepiscopului solicită excluderea parțială a probatoriului din dosarul penal.

ADVERTISEMENT

Mai exact, apărătorii lui Teodosie solicită eliminarea probelor video din dosar, despre care aceștia susțin că au fost ”obținute în mod nelegal și administrate în mod nelegal (…) cu încălcarea legii”.

Motivăm cererea noastră de excludere a acestor probe, având în vedere ilegala dar și neloiala adunare a acestora, urmând ca în fine să observați că și dacă acestea ar face corp comun cu dosarul pe viitor, ele nu sunt apte să clarifice niciuna dintre acuzațiile ce sunt aduse ÎPS Teodosie, ba chiar mai mult ele sunt lipsite de relevant în ceea ce îl privește pe acesta”, spune avocatul Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui ÎPS Teodosie: ”Martorul Petrică Leascu, colaborator al parchetului DNA, a folosit în mod ilegal dispozitive de înregistrare și a acționat ca un organ de cercetare penală”

În același document, avocatul Cuculis mai spune că martorul Petrică Leascu, colaborator al parchetului DNA, a folosit în mod ilegal dispozitive de înregistrare și a acționat ca un organ de cercetare penală. Această acțiune este considerată ilegală și neloială, întrucât încalcă principiul loialității în administrarea probelor.

Apărătorul lui ÎPS Teodosie mai notează că astfel de probe nu sunt admisibile conform Codului de Procedură Penală. Avocatul susține că, chiar dacă ar fi integrate în dosarul penal, ele nu ar clarifica acuzațiile aduse ÎPS Teodosie.

ADVERTISEMENT

Ancheta DNA în cazul ÎPS Teodosie, realizată în urma unei investigații Recorder

În toamna anului trecut, publicația Recorder a publicat un material filmat cu camera ascunsă de către preotul Petrică Leascu, care pretinde că este om de afaceri. În clip, acesta îi propune lui ÎPS Teodosie să îi obțină pentru arhiepiscopie suma de 800.000 de lei de Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă.

În filmarea cu camera ascunsă se poate observa cum Teodosie pare că acceptă propunerea. Chiar afirmă la un moment dat: ”E mană cerească pentru noi”. Apoi îl pune în legătură pe pretinsul om de afaceri cu consilierul său.

ADVERTISEMENT