News

Cunoscut expert, despre un posibil lockdown în România: ”Suntem cumva ca în scenariul filmului Cernobîl”

06.01.2021 | 09:02
Cunoscut expert despre un posibil lockdown in Romania Suntem cumva ca in scenariul filmului Cernobil
ADVERTISEMENT

Un cunoscut expert în politici de sănătate publică din România vorbește despre posibilitatea unui lockdown în țara noastră și aduce în discuție creșterea cazurilor, un eveniment care ar putea avea loc în perioada următoare.

Răzvan Cherecheș consideră că noua tulpină de Covid-19, apărută pentru prima oară în Marea Britanie, este posibil să fi ajuns și în țara noastră, lucru care va fi stabilit după o secvențiere genetică.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta apreciază că o nouă carantină totală în țara noastră ar depinde în mare măsură de o creștere accentuată a cazurilor. Momentan, crede specialistul, numărul testelor e insuficient pentru a arăta tabloul real al pandemiei din România.

Ce spune un cunoscut expert din România, despre un posibil lockdown

România traversează o perioadă destul de incertă în pandemia de Covid-19. Nu mai avem 9-10 mii de cazuri pe zi, dar nici nu mai testăm suficient. Din această cauză, crede Răzvan Cherecheș, nu se poate vorbi încă de intrarea într-un lockdown.

ADVERTISEMENT

Expertul în politici de sănătate publică critică autoritățile pentru modul în care demarează campania de testare, una care are la bază ”un număr ridicol de teste”.

”Problema este ca, atunci când avem o situație cum este aceasta, de pandemie, care impactează de o parte sau cealaltă, sau exista costuri care trebuie plătite, deciziile trebuie sa fie luate pe dovezi.

ADVERTISEMENT

Ori în momentul în care noi nu testam suficient, numărul de teste pe care îl avem fiind ridicol de mic, nu avem o idee clara despre ceea ce se întâmplă. Să intrăm într-un lockdown s-ar justifica dacă am avea o creștere mare de cazuri, pe care nu avem cum s-o documentam pentru ca nu testam destul”, a spus Chereche pentru Ziare.com.

Cherecheș: ”Suntem cumva ca în scenariul filmului Cernobîl”

În momentul în care a vorbit despre situația din România, Cherecheș a exemplificat cu scenariul filmului Cernobîl, în care se arată cum experții au folosit în primă fază dispozitive de măsurare a radiației cu o limita maximă foarte mică.

ADVERTISEMENT

”Suntem cumva ca în scenariul filmului Cernobîl. La început, când explodează reactorul, specialiștii se duc sa măsoare cât de mare este expunerea la radiații. Toate contoarele arătau valoarea 30, maxima de pe dispozitivul respectiv. Ulterior au adus contoare de precizie mare care arătau valori de câteva mii.

Din nefericire noi suntem în situația în care măsurăm cu dispozitive care au limita maxima foarte jos. Nu testam destul și nici nu facem secvențiere genetica. Părerea mea este ca, dacă s-ar face aceasta secvențiere genetică cum fac toate tarile din vest, cel mai probabil s-ar descoperim ca avem si noi aceasta tulpina.  Dar momentul în care noua tulpina va începe sa se vadă în numărul de cazuri, va fi peste câteva luni”, spune Cherecheș.

Expertul crede că România ar trebui să intensifice măsurile de restricție în următoarea perioadă.

Dacă mă întrebați pe mine, în acest moment as spune că da, ar trebui crescute restricțiile. Dacă ma întrebați pe ce fundament, aș spune ca nu am nicio dovada. Pentru ca nu avem numărul de cazuri mai mare, numărul de internări rămâne la fel, respectiv aproape de capacitatea maxima”, a mai spus Răzvan Chereches pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: