Sport

Cupa Mondială din Qatar va deveni cea mai scumpă din istorie. Costuri imense pentru organizarea Turneului Final

Campionatul Mondial din Qatar se va desfășura în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie 2022. Costurile totale de organizare pentru Turneul Final ajung la 220 de miliarde de dolari.
29.09.2022 | 15:00
Cupa Mondiala din Qatar va deveni cea mai scumpa din istorie Costuri imense pentru organizarea Turneului Final
Turneul final din Qatar 2022 va deveni cel mai scump Campionat Mondial din istorie. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara gazdă a Campionatului Mondial este Qatar, stat situat în nord-estul Peninsulei Arabice. Costurile totale pentru organizarea Turneului Final sunt imense, iar suma se ridică la 220 de miliarde de dolari, cea mai mare din istoria Campionatelor Mondiale.

Campionatul Mondial din Qatar, cel mai scump Turneu Final din istorie

Qatar are un PIB nominal de 240 milioane de dolari, mai puțin decât cel al României 286,5 milioane de dolari. Totuși, dacă se ia în considerare costul construirii de noi stadioane și renovarea stadioanelor existente, dar și banii investiți în infrastructură, Cupa Mondială din Qatar este de departe cea mai scumpă din toate timpurile.

ADVERTISEMENT

Diferențe este uriașă, în condițiile în care, pe locul 2 se situează Cupa Mondială din Brazilia din 2014, care a costat „doar” 15 miliarde de dolari.

The Qatar Investment Authority, fondul suveran de avere al statului Qatar, este gata să investească aproape 500 de miliarde de dolari. Atât clubul de fotbal PSG, cât și înființarea companiilor Burrda (echipament sportiv), beIN Media Group (tv, comunicații) și NextStep (marketing) au fost înființate din fondul suveran al statutul Qatar.

ADVERTISEMENT

20 de miliarde de euro au costat cele 8 stadioane construite pentru Campionatul Mondial din Qatar

Qatar a construit nu mai puțin de 8 stadioane noi, toate la un standard ridicat, cu zone sportive, de restaurație sau divertisment. În total, costurile construirii celor 8 noi stadioane s-au ridicat la 20 de miliarde de dolari.

Cele 8 stadioane noi sunt: 

  • Al Janoub (Al-Wakrah – 40.000 de locuri)
  • Al Bayt (Al Khor – 60.000 de locuri)
  • Al Thumama (Doha – 40.000 de locuri)
  • Ahmed bin Ali (Al Rayyan – 40.000 de locuri)
  • Ras Abu Aboud (Doha – 40.000 de locuri)
  • Khalifa International (Al Rayyan – 40.000 de locuri)
  • Lusail (Lusail – 80.000 de locuri)
  • Education City (Al Rayyan – 45.000 de locuri)
ADVERTISEMENT

Restul de 200 de miliarde de euro au fost repartizate către lucrări de infrastructură. Au fost inaugurate noi aeroporturi, gări, porturi, rețele de metrou sau autostrăzi, hoteluri și spitale.

Qatar va încasa doar 20 de miliarde de dolari

Deși, Qatar va cheltui aproximativ 220 de miliarde de dolari, gazda Turneului Final din 2022 va obține doar 20 de miliarde de dolari. Astfel, țara din Peninsula Arabică va cheltui de 11 ori mai mult. Totuși, fanii din toată lumea au arătat un interes ridicat pentru a participa la cea mai titrată competiție a anului.

ADVERTISEMENT

Al doilea cel mai scump Turneu Final din istorie este cel din 2014, atunci când Brazilia a cheltuit 15 miliarde de dolari. Pe podium se află și Turneul Final din 2018, organizat în Rusia, care a cheltuit 11,6 miliarde de euro.

La cealaltă extremă se află Campionatul Mondial din S.U.A, Turneul Final pentru care a fost cheltuită suma de 500 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT