News

Curs valutar BNR, luni, 12 decembrie 2022. Euro și dolarul american, în creștere. Update

Curs valutar BNR, luni, 12 decembrie 2022. BNR a emis, la ora 13.00, noile cotații pentru euro, dolarul american și celelalte valute.
12.12.2022 | 13:02
Curs valutar BNR luni 12 decembrie 2022 Euro si dolarul american in crestere Update
Evoluția surprinzătoare a dolarului american. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
12-12-2022
11:06

Curs valutar BNR pentru luni, 12 decembrie. Moneda euro și dolarul SUA, în creștere

Luni, 12 decembrie, atât moneda euro cât și dolarul SUA au înregistrat o creștere în raport cu leul românesc.

Iată cotațiile zilei de luni, conform datelor venite de la Banca Națională a României:

  • Euro: 4,9286 lei
  • Dolarul american: 4,6664 lei
  • Lira sterlină: 5,7329 lei
  • Francul elvețian: 5,0039 lei
  • Gramul de aur: 268,7830 lei

După ce în urmă cu câteva luni, pe fondul crizei energetice din Europa și al războiului din Ucraina, dolarul american depășise moneda europeană, în ultimele săptămâni moneda americană este în scădere continuă.

Curs valutar BNR, luni, 12 decembrie 2022

La începutul săptămânii trecute moneda euro era cotată la 4.9207 lei, încheind săptămâna la valoarea de 4.9211 lei, cu o ușoară creștere. Nu același lucru s-a întâmplat și cu dolarul american, care și-a continuat scăderea din ultimele luni.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă la începutul săptămânii trecute dolarul era cotat la 4.6726 lei, vineri, 10 decembrie, aceasta ajunsese la 4.6615 lei, o depreciere semnificativă pentru o perioadă atât de scurtă. Astfel, moneda americană se apropie de valorile înregistrate la începutul verii, atunci când era cotată la 4.6 lei, asta după ce în luna septembrie atinsese maximul istoric de 5,1 lei. Și în lunile octombrie și noiembrie, dolarul american a atins valori de peste 5 lei.

dolarul american

Astfel, dacă în data de 3 noiembrie, dolarul era cotat la 5.03 lei, la mijlocul lunii noiembrie acesta ajunsese deja la 4.70 lei, pentru ca la începutul lunii decembrie să fie cotat la 4.68 de lei.

ADVERTISEMENT

De ce scade dolarul american?

Dacă la începutul acestei toamne, atunci când dolarul american depășise moneda euro, cei mai mulți analiști vedeau în dolarul SUA drept moneda de refugiu în fața riscurilor reprezentate de conflictul din Ucraina și turbulențele de pe piața de energie, apreciind că moneda SUA se va menține la o valoare ridicată în raport cu euro dată fiind situația energetică a SUA comparativ cu UE.

Astăzi lucrurile stau complet diferit. „Piețele sunt nerăbdătoare să afle semnele unei schimbări fundamentale, iar investitorii se tem din ce în ce mai mult să nu rateze, deoarece corecțiile după un vârf tind să fie rapide și abrupte”, au declarat strategii de la Goldman Sachs în perspectivele băncii pentru 2023, publicate recent, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Ce s-a schimbat? În primul rând, au fost datele surprinzătoare privind inflația din Statele Unite, care au arătat că prețurile au crescut mai lent decât se așteptau în octombrie. Acest lucru a întărit așteptările că Rezerva Federală ar putea reduce în curând majorările dobânzilor.

(Creșterea bruscă a ratelor din acest an a fost un motiv cheie pentru care dolarul a crescut vertiginos. Acesta a încurajat investitorii să cumpere active americane, care au randamente din ce în ce mai atractive. Pentru a efectua aceste tranzacții, ei trebuie să cumpere dolari).

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, a crescut optimismul că China s-ar putea pregăti să relaxeze restricțiile privind coronavirusul. De asemenea, guvernul a luat măsuri pentru a face față unei crize în sectorul imobiliar al țării. În plus, vremea caldă de toamnă din Europa a redus îngrijorările legate de accesul la energie în această iarnă, ceea ce a dus la previziuni economice ușor mai optimiste.

Dacă aceste economii vor avea performanțe mai bune decât se așteaptă, Statele Unite nu vor mai părea singurul joc din oraș – iar alte monede ar putea părea din nou atractive.

“Aveți o combinație de semne clare că inflația încetinește în SUA, semne clare că Europa nu va avea o iarnă atât de grea precum credeam și semne clare că China s-ar putea concentra mai mult pe creștere decât a fost anterior”, a declarat Jordan Rochester, strateg de valută la Nomura.

ADVERTISEMENT