News

Curs valutar BNR, luni, 23 octombrie. Euro, în ușoară scădere față de leu. Update

Curs valutar BNR, luni, 23 octombrie. Reprezentanții Băncii Naționale a României anunță, la ora 13.00, cotațiile principalelor valute de pe piața internă.
23.10.2023 | 13:08
Curs valutar BNR luni 23 octombrie Euro in usoara scadere fata de leu Update
Curs BNR luni, 23 octombrie 2023 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
23-10-2023
10:08

Curs BNR pentru luni, 23 octombrie. Euro scade puțin

Moneda unică europeană a inversat trendul săptămânii trecute și s-a depreciat ușor în ședința de tranzacționare valutară de luni. Dintre principalele valute, doar lira sterlină a câștigat ceva teren.

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de luni, 23 octombrie 2023:

  • Euro: 4,9724 lei
  • Dolarul american: 4,6940 lei
  • Lira sterlină: 5,7029 lei
  • Francul elvețian: 5,2568 lei
  • Gramul de aur: 298,5856 lei

Curs valutar BNR, luni, 23 octombrie. La ora, 13:00, Banca Națională a României va prezenta cotaţiile valutare ale începutului de săptămână. Așa cum v-a obișnuit, FANATIK vă anunță care sunt noile valori ale principalelor monede internaționale.

BNR anticipează o inflaţie de 7,5% pentru finalul anului

Săptămâna trecută a fost una grea pentru leul românesc, care a pierdut constant teren în faţa euro, moneda unică apropiindu-se de un maxim istoric ce l-ar putea atinge totuşi în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Maximul istoric de diferenţă dintre leu şi euro a fost consemnat în luna mai a acestui an, când o unitate a monedei UE a fost cotată 4.9783 de lei. La utima şedinţă de cotaţie valutară a BNR, vinerea trecută, euro s-a apropiat periculos la 4.9734 lei.

În paralel cu şedinţele de cotaţie valutară şi alte activităţi, Banca Naţională a României a anunţat că alocă 1,04 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizare de presă, publicaţii româneşti şi străine, pentru anul 2024.

ADVERTISEMENT

Anunţul BNR a fost postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), iar contractul este împărţit în 30 de loturi şi va fi atribuit prin licitaţie deschisă, pe criteriul celui mai bun raport calitate – preţ. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 27 noiembrie 2023, ora 15:00.

În ceea ce priveşte previziunile din piaţa financiară, potrivit noilor evaluări ale experţilor BNR, rata anuală a inflaţiei în România va continua să scadă până la sfârşitul acestui an.

ADVERTISEMENT

Această tendinţă descrescătoare este în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din august, care anticipa coborârea acesteia la 7,5% în decembrie 2023, la 4,4% în decembrie 2024 şi la 3,8% către sfârşitul orizontului proiecţiei.

“Descreşterea aşteptată a ratei anuale a inflaţiei este atribuibilă tot factorilor pe partea ofertei, mai cu seamă efectelor de bază şi ajustărilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, îndeosebi ale materiilor prime agroalimentare, dar şi recoltei bogate de legume-fructe pe plan intern, precum şi plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază, prezumată a fi prelungită cu încă trei luni”, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.

ADVERTISEMENT

Specialiştii Băncii Centrale anticipează că, pe termen scurt, influenţe inflaţioniste ar putea să vină şi din modificările de impozite directe şi din eliminarea unor facilităţi fiscale recent aprobate, precum şi din eventuala majorare succesivă a nivelului salarizării minime, de natură să afecteze costurile firmelor, măsuri asumate recent în Parlament de guvernul Ciolacu.

ADVERTISEMENT