News

Curs valutar BNR, marți, 22 august. Leul câștigă teren în raport cu euro și dolarul american. Update

Curs valutar BNR, marți, 22 august. Reprezentanții BNR au publicat, la ora 13, cursul valutar pentru cele mai importante monede.
22.08.2023 | 13:45
Curs valutar BNR marti 22 august Leul castiga teren in raport cu euro si dolarul american Update
Curs valutar BNR, marți, 22 august. Leul își întărește pozițiile?
ADVERTISEMENT
22-08-2023
10:45

Curs BNR, marți, 22 august. Leul câștigă teren

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de marți, 22 august 2023:

Euro: 4.9373 lei
Dolarul american: 4.5276 lei
Lira sterlină: 5.7875 lei
Francul elvețian: 5.1621 lei
Gramul de aur: 276.9936 lei

Curs valutar BNR, marți, 22 august. Banca Națională a României va publica, la ora 13.00, cotațiile celor mai relevante monede. FANATIK vă ține la curent cu cele mai recente valori ale euro, dolarului SUA, lirei sterline și altor valute relevante, pe măsură ce datele publicate de banca centrală devin disponibile în mediul online.

Curs valutar BNR, marți, 22 august. Euro scade?

Până când specialiștii vor publica cursul valutar pentru ziua de marți, 22 august, vă propunem să aflați ce s-a întâmplat cu euro, dolarul și lira sterlină, luni, 21 august.

ADVERTISEMENT

Moneda națională a înregistrat o tendință ascendentă în raport cu cele două principale valute internaționale, euro și dolarul american. Cursul valutar pentru euro a fost 4.9416 lei, înregistrând o scădere ușoară în comparație cu valoarea anterioară de 4.9442 lei. Această evoluție indică o scădere de 0.0026 lei pentru moneda euro, în timp ce moneda națională înregistrează o creștere semnificativă.

Dolarul american a înregistrat o diminuare în raport cu moneda națională, coborând la 4.5319 lei de la 4.5493 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 0.0174 lei. Această modificare subliniază o tendință de devalorizare a dolarului în fața monedei naționale.

ADVERTISEMENT

Primele șase luni ale anului 2023 au adus o creștere economică sub așteptările inițiale pentru România, situându-se la doar 1,7%. Această cifră dezamăgitoare este resimțită ca urmare a impactului inflației galopante care a afectat puterea de cumpărare, chiar dacă PIB-ul a înregistrat o creștere de 4,7% anul trecut, afirmă analiștii intervievați de Europa Liberă.

Deficitul bugetar al României

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), creșterea economică, măsurată prin Produsul Intern Brut (PIB), a înregistrat o valoare de 1,7% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

ADVERTISEMENT

Această evoluție a creșterii economice se situează mult sub estimările inițiale ale Guvernului, care prognoza pentru acest an o creștere de 2,8%. Totodată, Comisia Europeană (3,2%) și Fondul Monetar Internațional (2,4%) anticipau o expansiune mai semnificativă a economiei românești.

În paralel, Consiliul Fiscal și-a revizuit prognoza privind deficitul bugetar pentru acest an, conform unui raport recent. Experții din această instituție, condusă de fostul ministru Daniel Dăianu, au anunțat o prognoză pentru deficitul bugetar de peste 6% din PIB, în creștere față de estimarea inițială de 5,7% la începutul anului.

ADVERTISEMENT

În ciuda obiectivului de deficit bugetar stabilit între Guvern și Comisia Europeană, pentru a evita blocarea fondurilor europene destinate României, acest obiectiv de 4,4% este văzut ca fiind optimist și greu de atins, potrivit analiștilor intervievați de sursa citată.

Deficitul bugetar al României a atins deja 37 de miliarde de lei (echivalentul a 2,34% din PIB) în primele șase luni ale anului, în creștere față de nivelul din aceeași perioadă a anului precedent.

ADVERTISEMENT