Scandal pe tema voucherelor de vacanță. Coaliția de guvernare ar putea să le anuleze, în contextul deficitului bugetar. Printre măsurile pe care Executivul le-ar putea introduce, în vederea acoperirii găurii bugetare, se numără și eliminarea acestui beneficiu destinat bugetarilor.
Prin urmare, tichetele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei, ar putea dispărea. Ele sunt acordate salariaților, reprezentând o metodă de fidelizare a acestora, dar și de sprijin al turismului din România.
De menționat este faptul că dacă un angajat își desfășoară activitatea în mai multe părți, el beneficiază de voucher o singură dată. Totodată, PSD și PNL iau în calcul și alte variante. În cazul în care nu vor fi eliminate, voucherele ar putea fi acordate salariaților cu venituri ce nu depășesc 5.000 de lei.
O altă variantă ar fi ca tichetele de vacanță să ajungă la bugetari doar în extrasezon. În acest fel, ar fi ajutat și domeniul Horeca. Vă reamintim că acordarea acestor beneficii are un impact bugetar de aproximativ 1,5 miliarde de lei în fiecare an.
Pe de altă parte, amintim că a fost aprobată o inițiativă legislativă care prevede ca, în curând, sectorul privat să beneficieze de vouchere de vacanță. Acestea vor fi tot în valoare de 1.450 de lei.
Dacă la momentul actual angajații din mediul privat pot primi astfel de tichete, dar din bugetul firmelor, situația s-ar putea schimba din 2024. Astfel, voucherele ar putea fi acordate de stat, până în 2026.
Însă, este neclar cum va reuși statul să acorde aceste beneficii salariaților din mediul privat, având în vedere că celor din sistemul bugetar li se pregătește o supriză neplăcută prin posibila eliminare a voucherelor de vacanță.
Inițiatorii proiectului de lege, parlamentari PSD, PNL și UDMR, susțin că în acest fel ar fi eliminate discrepanțele între bugetari și angajații de la privat. Totodată, turismul din România va avea de câștigat.
„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie. Consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se precizează în expunerea de motive.