News

Curs valutar BNR, vineri, 16 iunie. Euro, o nouă creștere la final de săptămână. Update

Curs valutar BNR, vineri, 16 iunie. Reprezentanții Băncii Naționale a României au prezentat, la ora 13.00, noul curs valutar.
16.06.2023 | 13:13
Curs valutar BNR vineri 16 iunie Euro o noua crestere la final de saptamana Update
Curs valutar BNR, vineri, 16 iunie. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
16-06-2023
10:18

Curs valutar BNR, 16 iunie. Moneda euro continuă să crească

BNR a dat publicității, la ora 13.00, ultimul curs valutar din această săptămână. Cu excepția dolarului din SUA, toate monedele importante s-au apreciat. Un euro, de exemplu, trece din nou de 4,96 de lei.

Iată datele venite de la Banca Națională a României, vineri, 16 iunie:

  • Euro: 4,9604 lei 
  • Dolarul american: 4,5317 lei
  • Lira sterlină: 5,7952 lei
  • Francul elvețian: 5,0780 lei
  • Gramul de aur: 286,1456 lei

Curs valutar BNR, vineri, 16 iunie. Banca Națională a României va publica, la ora 13.00, cursul valutar pentru cele mai relevante monede. FANATIK vă informează despre ultimele schimbări pe piața valutară. Veți afla azi cele mai recente valori ale euro, dolarului SUA, lirei sterline și altor monede relevante, pe măsură ce datele publicate de banca centrală vor fi disponibile.

Curs valutar BNR, vineri, 16 iunie. Euro nu încetează să crească

Până când reprezentanții Băncii Naționale a României vor prezenta cursul valutar pentru ziua de vineri, 16 iunie, vă propunem să analizați ce s-a întâmplat cu cele mai importante monede, joi, 15 iunie. Ieri, piața valutară a adus vești mixte pentru mai mulți investitori, euro înregistrând o nouă creștere, în timp ce dolarul american și prețul la aur au suferit devalorizări semnificative. Potrivit Băncii Naționale a României (BNR), moneda euro a înregistrat o apreciere cu 0.0027 unități, comparând cu ziua precedentă.

ADVERTISEMENT

La ora stabilirii cursului valutar, euro a atins cotația de 4,9586 lei, consolidându-și poziția pe piața românească. Creșterea respectivă poate avea un impact asupra importurilor și exporturilor, influențând costurile și competitivitatea companiilor românești.

Pe de altă parte, dolarul american a suferit o devalorizare în fața leului românesc. Conform datelor BNR, dolarul american a fost cotat la 4,5731 lei, înregistrând o scădere semnificativă. Această evoluție poate afecta economia națională, în special în sectorul comerțului exterior, unde prețurile mărfurilor importate din Statele Unite ar putea crește.

ADVERTISEMENT

O altă tendință descendentă s-a observat în cazul prețului la gramul de aur. Conform cotațiilor BNR, prețul la aur a scăzut cu 3.4342 unități, ajungând la valoarea de 284,3311 lei. Această devalorizare a aurului poate influența piața bijuteriilor și a investițiilor în metale prețioase.

Când ar putea trece România la moneda euro

Începutul anului 2023 a marcat o nouă etapă în procesul de integrare europeană, odată cu aderarea Croației la moneda euro. După șapte ani de la intrarea în Uniunea Europeană (UE), Croația a adoptat moneda comună, reafirmându-și angajamentul față de valorile și principiile europene.

ADVERTISEMENT

Această mișcare marchează o realizare importantă pentru Croația, care a întreprins reforme economice și instituționale semnificative pentru a îndeplini criteriile de convergență impuse de zona euro. Trecerea la euro este considerată un pas esențial pentru consolidarea stabilității economice și creșterea prosperității țării.

România a renunțat la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis că vom trece la euro de 2015, iar apoi 2019. După s-a renunțat la această cursă cu dată. Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria, țări care nu sunt în zona Euro.

ADVERTISEMENT

Nu mai avem o dată precisă. Noi când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar, avem o dobândă pe 10 ani bunicică, avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%. Ultimele 2 criterii le avem îndeplinite. Dar avem deficit bugetar, iar dobânda pe 10 an ieste destul de mare“, spunea Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, în martie.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”