News

Curs valutar BNR, vineri, 26 ianuarie 2024. Euro rămâne pe minus la sfârșit de săptămână, iar celelalte monede cresc. Update

Curs valutar BNR, vineri, 26 ianuarie 2024. Banca Națională a României a publicat cotațiile pentru cele mai importante valute.
26.01.2024 | 13:29
Curs valutar BNR vineri 26 ianuarie 2024 Euro ramane pe minus la sfarsit de saptamana iar celelalte monede cresc Update
Curs valutar BNR, pentru vineri, 26 ianuarie 2024 Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT
26-01-2024
11:41

Curs valutar BNR, vineri, 26 ianuarie 2024. Euro rămâne în continuare pe „roșu”

Euro s-a depreciat și în a cincea zi din săptămâna aceasta cu -0.0002 unități față de leu. Celelalte valute de pe piață au înregistrat o creștere față de ultima ședință a BNR, iar leul românesc a pierdut în fața acestora cu aproape un ban şi jumătate. Dolarul american a crescut semnificativ cu +0.0131 de unități, iar francul a crescut +0.0204 de unități și lira sterlină a urcat cu +0.0141 de unități. Gramul de aur a crescut cel mai mult de la ultimul raport al BNR cu +1.5424 de unități. 

Iată cotațiile Băncii Naționale a României (BNR) vineri, 26 ianuarie 2024:

Euro: 4.9763
Dolarul american: 4.5812
Lira sterlină: 5.8322
Francul elvețian: 5.3058
Gramul de aur: 298.0022

Curs valutar BNR, vineri, 26 ianuarie 2024. Leul încheie o săptămână foarte bună în raport cu moneda euro, cu trei şedinţe consecutive de apreciere, chiar dacă decalajul recuperat a fost unul minim.

Inflaţia va scădea din nou, din luna februarie

BNR avertizează, pe de altă parte, că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în prima lună din acest an. După aceea îşi va relua însă scăderea graduală, pe o traiectorie chiar mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024 şi la 3,3% la finele orizontului proiecţiei.

ADVERTISEMENT

Noile evaluări venite de la banca centrală indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor patru din 2023 şi primul trimestru din 2024, comparativ cu prognoza anterioară, al cărei ritm trimestrial încetineşte uşor faţă de trimestrul trei al anului trecut.

“În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au remarcat că noile evaluări reconfirmă previziunile precedente privind comportamentul pe termen foarte scurt al inflaţiei, arătând că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în prima lună din anul curent şi să îşi reia apoi scăderea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024 şi la 3,3% la finele orizontului proiecţiei.

ADVERTISEMENT

S-a sesizat că perspectiva apropiată a inflaţiei este atribuibilă tot factorilor pe partea ofertei în cea mai mare parte, în condiţiile în care creşterea din ianuarie 2024 este antrenată de majorarea şi introducerea unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, iar scăderea ulterioară a ratei inflaţiei, pe o traiectorie relativ mai joasă, are ca resorturi majore efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente, peste aşteptări în perioada recentă, ale cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi ţiţeiului, alături de dinamica în descreştere a preţurilor importurilor”, a transmis, joi, BNR.

Consumul privat a redevenit principalul determinant al creşterii economice

Din pachetul integral de măsuri fiscal-bugetare implementat de curând de Guvern, în vederea susţinerii procesului de consolidare bugetară, precum şi din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce urmează să expire în luna februarie 2024, decurg totuşi incertitudini şi riscuri la adresa acestei perspective menţionate mai sus.

ADVERTISEMENT

Specialiştii băncii centrale au mai transmis că au convenit că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai modeste decât în prognoza precedentă, dar în atenuare mai graduală pe orizontul apropiat de timp. În aceste condiţii, excedentul de cerere agregată se va restrânge probabil ceva mai lent decât s-a anticipat anterior, iar dinamica anuală a PIB o va depăşi pe cea prognozată în luna noiembrie 2023.

De asemenea, s-a mai observat că, potrivit indicatorilor cu frecvenţă ridicată, consumul privat a redevenit în trimestrul patru al anului trecut principalul determinant al creşterii economice în termeni anuali. O nouă contribuţie pozitivă e posibilă totuşi şi din partea formării brute de capital fix, în principal pe seama activităţii din construcţii, precum şi în cazul exportului net, însă mult mai redusă.

ADVERTISEMENT

Specialiştii BNR mai avertizează că incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, şi implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, continuă să fie generate de războiul din Ucraina şi cel din Orientul Mijlociu, dar şi evoluţiile economice sub aşteptări din Europa, îndeosebi din Germania.

ADVERTISEMENT
Tags: