News

FMI, critici pentru unele măsuri din pachetul fiscal: ”Noile taxe pe cifra de afaceri trebuie reconsiderate”

Vin critici importante de la FMI pentru unele măsuri prezente în pachetul fiscal asumat de Guvernul României. Ce spun experții despre noile taxe pe cifra de afaceri.
08.12.2023 | 17:16
FMI critici pentru unele masuri din pachetul fiscal Noile taxe pe cifra de afaceri trebuie reconsiderate
FMI spune că noua taxă pe cifra de afaceri din pachetul fiscal ”nu este în linie cu bunele practici şi ar trebui reconsiderată”. Sursa foto: hepta.ro / Guvernul României
ADVERTISEMENT

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat în această săptămână concluziile în urma consultărilor cu România din această toamnă pe tema măsurilor din pachetul fiscal asumat de guvern.

FMI spune că noua taxă pe cifra de afaceri din pachetul fiscal ”nu este în linie cu bunele practici şi ar trebui reconsiderată”

La o primă concluzie, FMI constată că pachetul fiscal adoptat recent aduce o îmbunătățire în privința politicii fiscale și ar trebui să ajute la reducerea deficitului bugetar undeva în 2024. Pe de altă parte, experții fondului spun că este nevoie de mai mult.

ADVERTISEMENT

Mai exact, FMI spune că România are nevoie de reforme fiscale. Acestea ar trebui să includă eficientizarea TVA și a impozitelor pe veniturile personale, pentru a pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu.

Pe de altă parte, în urma consultărilor cu România, Fondul Monetar Internațional (FMI) a criticat unele dintre noile politici fiscale. FMI spune că noua taxă pe cifra de afaceri nu se aliniază cu bunele practici și ar trebui reevaluată.

ADVERTISEMENT

Recent adoptatul pachet fiscal oferă o îmbunătăţire binevenită a politicii fiscale şi ar trebui să ajute la reducerea deficitului fiscal în 2024; însă va fi nevoie de noi măsuri. În special, reducerea anumitor scutiri de taxe este un pas înainte. Cu toate acestea, noua taxă pe cifra de afaceri nu este în linie cu bunele practici şi ar trebui să fie reconsiderată.

Mai mult, este nevoie de noi reforme ale taxelor, pentru a strânge venituri suplimentare de cel puţin 2% din PIB peste câştigurile recentului pachet fiscal, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu.

ADVERTISEMENT

Eficientizarea TVA şi a taxelor pe veniturile personale (inclusiv închiderea excepţiilor şi eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente cheie al unei astfel de reforme. După ce aceasta se va realiza, ar trebui să se acorde atenţie reintroducerii impozitului progresiv“, precizează FMI, conform Agerpres.

Care sunt taxele pe cifra de afaceri la care face referire FMI

În septembrie 2023, după luni întregi de dezbateri, Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul de legi fiscale. Lista completă a măsurilor și impactul pe care îl vor avea în 2023 și 2024 a fost publicată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Taxele pe cifra de afaceri la care face referire FMI sunt următoarele:

  • impozitul de 1% pentru companiile mari, dacă profitul de 16% este mai mic;
  • impozitul suplimentar pentru bănci 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 (ulterior va fi de 1%);
  • impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

În același raport, FMI a subliniat importanța reintroducerii impozitului progresiv, susținând că politica fiscală actuală a României trebuie să se îndrepte spre o direcție mai sustenabilă.

Experții financiari internaționali au recomandat o abordare predictibilă în ceea ce privește taxele și politica de cheltuieli, subliniind importanța anunțării anticipate a reformelor fiscale. Ei au mai subliniat necesitatea unei gestionări prudente a noii legi a pensiilor pentru a evita posibilele riscuri fiscale.

ADVERTISEMENT