News

Dosarul Colectiv. Instanța a amânat pronunțarea în cazul lui Piedone și a restului inculpaților. Update

Curtea de Apel a amânat pronunțarea schimbării încadrării juridice a faptelor pentru o parte din inculpaţii din dosarul Colectiv. Printre inculpați se află și Cristian Piedone, primarul Sectorului 5 al Capitalei.
22.09.2021 | 11:09
Dosarul Colectiv Instanta a amanat pronuntarea in cazul lui Piedone si a restului inculpatilor Update
ADVERTISEMENT
22-09-2021
14:27

Instanța a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv în privința schimbării încadrării juridice a inculpaților

Luarea unei noi decizii a fost amânată pentru data de 6 octombrie. Motivul invocat a fost necesitatea reaudierii a doi martori din dosar, printre care și un fost director general al clădirii Pionierul, locul tragicului incendiu, din seara de 30 octombrie 2015.

În privința fostului director, este vorba despre Aurelia Iofciu, fostă şefă a Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4. Ea este condamnată la 8 ani de închisoare și astăzi (miercuri-n.r) ea a relatat magistraților care au audiat-o faptul că funcţionarii administraţiei locale, adică a clubului Colectiv nu verificau corespunzător legalitatea documentelor de funcționare a agenţilor economici. Acest lucru s-ar fi făcut prin sondaj.

“Menţin declaraţia anterioară în sensul că primarului îi erau prezentate acordurile şi autorizaţiile de funcţionare în mape separate. Eu le primeam tot în mape separate, erau sute de documente. De regulă, verificam prin sondaj, pentru că erau foarte multe documente. Verificau subalternele mele, aveam încredere în ele”, a declarat martora în fața magistraților.

Procesul în dosarul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, dar atunci o decizie asupra schimbării acuzațiilor aduse inculpaților a fost amânată pentru astăzi, 22 septembrie 2021.

Curtea de Apel va decide astăzi (miercuri-n.r) dacă primarul Sectorului 5, Cristian Piedone, rămâne cu acuzația de abuz în serviciu în dosarul Colectiv sau dacă va fi judecat în continuare pentru neglijență în serviciu.

Prima acuzație este, de fapt, cea pentru care a fost condamnat în primă fază la 8 ani și 6 luni de închisoare. Pentru cea de a doua, Cristian Piedone ar primi o pedeapsă mai mică, după cum prevede  Codul Penal.

ADVERTISEMENT

Procesul ar fi trebuit încheiat în această vară

Un complet de divergență, constituit din judecătorii Adina Dumitrache, Carmen Găină și Andrei Iugan, va lua o hotârâre cu privire la acuzația adusă edilului.

Tot miercuri vor fi reaudiate și restul persoanelor citate în dosar, ceea ce ar duce la prelungirea procesului, care ar fi trebuit să se încheie în iunie. Zilele de 14, 15 și 16 iunie erau programate pentru o decizie definitivă.

ADVERTISEMENT

Printre acuzații din dosarul Colectiv sunt inclusiv cei trei patroni ai clubului: Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Ei au fost condamnați la 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru: ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Totodată, mai sunt condamnați la închisoare și:

-Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists. În cazul ei s-au decis în primă instanță 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare,

ADVERTISEMENT

-Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise. Ei sunt condamnați la 9 ani şi 8 luni de închisoare şi zece ani,

-Cristian Niţă, directorul firmei de artificii, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare,

ADVERTISEMENT

-George Matei şi Antonina Radu, doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti. Ei au fost condamnați la 9 ani și 2 luni de închisoare din cauză că au verificat clubul Colectiv fără respectarea normelor PSI,

-Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie. Aceasta a primit 8 ani de închisoare,

-Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior, condamnată la 7 ani de stat după gratii,

-Ramona Sandra Moţoc, referent superior, condamnată la  3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul ei s-a mai decis în primă fază și prestarea a  90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Șase ani de la tragedia Colectiv

Sunt șase ani de când zeci de persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator din seara de 30 octombrie 2015. Mai exact, 65 de oameni au murit și încă nu s-a luat o decizie finală.

Pe lângă condamnarea la închisoare, în urma tragediei, persoanele vizate în dosarul Colectiv au trebuit să achite și daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului morții. De altel, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 au fost obligați să plătească cheltuieli de spitalizare (8 milioane de lei) pentru răniți, atât în unitățile medicale din Bucureşti cât şi din ţară.

ADVERTISEMENT