News

Cutremur cu magnitudinea 4 în România, luni seară, 3 octombrie 2022. A fost resimțit și în București

Cutremur în România, luni seară. Seismul din Vrancea a fost simțit în mai multe orașe ale țării, inclusiv în București. ”L-am simțit. Casa s-a zguduit”, au scris oamenii.
03.10.2022 | 19:39
Cutremur cu magnitudinea 4 in Romania luni seara 3 octombrie 2022 A fost resimtit si in Bucuresti
Cutremur în România, de 4.0.
ADVERTISEMENT

Unii locuitori ai Bucureștiului au resimțit cutremurul din această seară. Cu toate că nu e considerat un cutremur ”puternic” sau ”semnificativ” ca intenstitate, seismul a avut 4.0 magnitudine și unii bucureșteni au postat comentarii pe internet referitor la seism.

Cutremur în România, 3 octombrie 2022

Conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ”în ziua de 03 Octombrie 2022, la ora 18:44:11 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 129km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66km E de Brașov, 69km NE de Ploiești, 121km N de București, 123km V de Brăila, 124km S de Bacău, 126km V de Galați, 142km NE de Pitești, 181km E de Sibiu, 186km N de Ruse, 206km SV de Iași”.

”L-am simțit.Casa s-a zguduit pentru 2-3 secunde”, a comentat un bucureștean pe site-ul INFP.

În ultima perioadă tot mai multe cutremure peste 3.0 și chiar peste 4.0 sunt resimțite în zona Capitalei, astfel că bucureștenii se vor întreba când riscă Bucureștiul un nou seism devastator precum cel din 1977.

ADVERTISEMENT

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, expert în domeniu, nu crede că există motive de îngrijorare în anii următori.

“Treaba este mult mai mult mai complicată, pentru că fenomenele care se întâmplă în timpul marilor cutremure sunt fenomene pur geologice, absolut geologice. 12 cutremure de suprafață s-au înregistrat de la începutul lunii în țara noastră, cele mai multe în zona seismică Vrancea”, a punctat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT

“Vrancea este o zonă seismică, o zonă tectonică de cu tot o altă natură decât ce este în jurul nostru. Spre exemplu, când sunt cutremure mari în Turcia nu au nicio influență asupra noastră. La fel și cu un cutremur în Grecia. Deci tectonica din Vrancea este de cu totul altă natură.

În ultimul timp cutremurele au devenit sensibile pentru oameni. Sunt cu mult mai multe, pentru că, practic, în fiecare zi se întâmplă nişte rupturi pe undeva în scoaţa terestră. Eu știu că ultimul care a fost la Gorj, acum 7-8 ani a ținut aproape 4-5 zile.

ADVERTISEMENT

Ştiu că a fost lume care li s-au dărâmat casele, case noi chiar făcute, aproape de Cărbunești. La magnitudinea acestui cutremur nu se pune problema, decât dacă cumva, construcţia este făcută prost. Acestea sunt cutremure locale şi aici nu au fost efecte ale cutremurelor din Vrancea, pentru că cutremurele vrâncene mari sunt la mare adâncime”, a adăugat Mărmureanu.

ADVERTISEMENT