News

Cutremur cu magnitudinea de 5,7 produs în Filipine. Cetățenii Capitalei Manila au ieșit din case

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 s-a produs în primele ore ale zilei de luni în Filipine. Locuitorii Capitalei Manila au fost treziți din somn și au ieșit pe străzi.
27.09.2021 | 08:51
Cutremur cu magnitudinea de 57 produs in Filipine Cetatenii Capitalei Manila au iesit din case
ADVERTISEMENT

Locuitorii din Manila, Capitala Filipine, au fost treziți din somn de un cutremur puternic produs în primele minute ale zilei de luni, 27 septembrie.

Din primele informații, seismul, care a avut o magnitudine de 5,7, a lovit principala insulă a arhipelagului Filipine, Luzon, în cursul nopţii de duminică spre luni.

ADVERTISEMENT

Până la această oră nu au fost raportate pagube materiale sau victime omenești, potrivit Institutului american pentru studii geologice (USGS) şi autorităţilor locale, notează Al Jazeera.

Cutremur puternic raportat în Filipine. Locuitorii Capitalei Manila, treziți de seism

Potrivit sursei citate, cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 98 de kilometri, în largul provinciei Batangas de pe Insula Luzon, la ora locală 01.12 (20.12 ora României).

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Manila, Capitala ţării, au fost treziţi de mişcarea telurică, aceasta zguduind serios clădirile din oraș.

”A fost foarte puternic”, a spus Jose Clyde Yayong, un responsabil din sistemul de gestionare a dezastrelor din oraşul Tagaytay, în provincia învecinată Cavite.

ADVERTISEMENT

Leonardo Tristan, ofițer în caz de dezastru în orașul Looc de pe insula Occidental Mindoro, a declarat că forța cutremurului i-a făcut pe mulți locuitori să-și părăsească imobilele.

”Soția mea striga disperată: s-a produs un cutremur!”, a declarat Tristan pentru agenția de presă AFP.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că Filipinele sunt situate pe “Cercul de Foc” al Pacificului, coliziunea plăcilor tectonice din zonă provoacă adeseori cutremure de pământ frecvente. În zonă, activitatea vulcanică este și ea una semnificativă.

Specialiștii se așteaptă la replici ale cutremurului

Consiliul Național de Reducere și Gestionare a Riscurilor de Dezastre din Filipine (NDRRMC) a început să evalueze daunele cauzate de un cutremur.

Purtătorul de cuvânt al NDRRMC, Mark Timball a spus că: ”Până în prezent, nu au fost raportate daune din zonele afectate de seism”.

Timball a mai adăugat că oficialii regionali pentru reducerea și gestionarea riscurilor de dezastre (RDRRMO) în zonele afectate efectuează în continuare evaluarea la fața locului. El a adăugat că rezultatele preliminare ale evaluării daunelor vor fi publicate imediat ce vor fi disponibile.

NDRRMC anticipează că seismul ar putea cauza daune materiale din cauza unor posibile replici mai puternice.

ADVERTISEMENT
Tags: