News

Cutremur de amploare în Afganistan. Cel puțin 26 de persoane au murit între dărâmături. Update

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe Richter s-a produs, luni, 17 ianuarie, în Afganistan. Cel puțin 26 oameni au murit până acum, transmit autoritățile locale.
17.01.2022 | 10:42
Cutremur de amploare in Afganistan Cel putin 26 de persoane au murit intre daramaturi Update
ADVERTISEMENT
18-01-2022
08:44

Numărul morților a ajuns la 26

Cel puțin 26 de persoane au murit și peste 700 de case au fost avariate după un cutremur cu magnitudinea de 5,3 produs în vestul provinciei Badghis din vestul Afganistanului, a declarat un oficial citat de Al Jazeera.

Victimele au murit când acoperișurile caselor lor s-au prăbușit luni în districtul Qadis din provincia vestică Badghis, a declarat pentru agențiile de presă purtătorul de cuvânt al provinciei Baz Mohammad Sarwary.

„Cinci femei și patru copii se numără printre cele 26 de persoane ucise în urma cutremurului”, a spus Sarwary, adăugând că încă patru persoane au fost rănite.

Cutremurul a avut loc în vestul Afganistanului la ora locală 18:13, în regiunea Qadis. Pe lângă cele 12 decese, foarte mulți oameni sunt răniți grav, inclusiv copii.

Seismul s-a făcut simțit și la 20 kilometri de Eshkashem, Tajikistan. De asemenea, nu lipsesc pagubele materiale, multe locuințe fiind acum prăbușite, scrie NDTV.

ADVERTISEMENT

Victimele, identificate printre dărâmături

Foarte multe victime au fost identificate printre dărâmăturile caselor, în districtul Qadis, din provincia Badghis, a transmis  guvernatorul districtului, Mohammad Saleh Purdel.

”Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul de astăzi”, a spus Purdel, subliniind faptul că printre victime se numără multe femei și copii.

ADVERTISEMENT

Inițial s-a comunicat o magnitudine de 5.6 pe Richter de către reprezentanții Institutului American de Geofizică (USGS), dar apoi a fost revizuită la 5.3 grade. Între timp, pe rețelele de socializare au apărut imagini din timpul cutremurului.

Afganistan, o țară condamnată la sărăcie

Totul a avut loc în contextul în care Afganistanul se confrută cu un dezastru umanitar, agravat de preluarea țării de către talibani în august 2021.

ADVERTISEMENT

Regiunea Qadis mai duce o luptă de ani buni și cu o secetă devastatoare, beneficiind de puțin de ajutor internațional, în ultimii 20 de ani.

De altfel, țara se confruntă și cu o iarnă grea și o criză umanitară. O serie de agenții se întrec pentru a distribui ajutoare afganilor în ultima vreme.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Națiunile Unite au emis, de asemenea, o cerere de ajutor de 4,4 miliarde de dolari pentru Afganistan, o sumă care a doborât recorduri. A fost catalogată drept cea mai mare sumă de bani solicitată pentru o singură națiune.

Afganistanul este frecvent lovit de cutremure, în special în lanțul muntos Hindu Kush, care se află lângă joncțiunea plăcilor tectonice eurasiatice și indiene.

Multe clădiri au o construcție instabilă în țara recucerită de talibani, iar utremurele pot provoca pagube semnificative caselor.

Cel mai puternic seism din ultimii ani, din Afganistan, a avut loc în 2015. Aproape 280 de oameni au fost uciși în urma unui seism de 7,5 grade. S-a făcut simțit și în Asia de Sud, cea mai mare parte a morților fiind din Pakistan.

ADVERTISEMENT