News

Cutremur în Germania. Ministrul apărării și-a dat demisia în plină criză privind armamentul trimis Ucrainei

Ministrul apărării din Germania, Christine Lambrecht, și-a dat demisia în plin scandal privind armamentul trimis Ucrainei.
16.01.2023 | 13:24
Cutremur in Germania Ministrul apararii sia dat demisia in plina criza privind armamentul trimis Ucrainei
Ministrul apărării din Germania și-a dat demisia. Foto: DW
ADVERTISEMENT

Cancelarul Olaf Scholz a primit demisia, care e considerat un adevărat cutremur pe scena politică de la Berlin.

Ministrul apărării din Germania și-a dat demisia

“Focalizarea mass-media asupra persoanei mele vreme de luni de zile nu permite deloc stabilirea de raporturi şi de discuţii obiective cu privire la soldaţi, Bundeswehr (armata germană) şi orientările politicii de securitate în interesul cetăţenilor germani”, s-a plâns Christine Lambrecht, în timp ce își motiva decizia.

ADVERTISEMENT

”În acest context, am cerut azi cancelarului să mă elibereze de îndatoririle mele de ministru al apărării”, a adăugat Lambrecht, potrivit DW.

Germania a pornit o cursă de înarmare de peste 100 de miliarde de dolari, pentru prima dată de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Așadar, fostul ministru a anunțat că ”munca preţioasă a soldaţilor şi numeroaselor persoane motivate trebuie să fie pe primul plan”.

ADVERTISEMENT

Demisia vine în momentul în care Germania e presată să trimită tancuri Ucrainei, dar nu pare dispusă să o facă din mai multe motive. Numele următorului ministru e necunoscut, momentan, conform Agerpres.

Christine Lambrecht a fost criticată dur de unele publicații și de o parte a societății civile, în contextul în care a făcut mai multe declarații controversate. Cel mai ciudat moment a fost acela în care a vorbit de Anul Nou despre războiul din Ucraina, în timp ce în spatele său explodau artificii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, a fost criticată deseori de Kiev, pentru că a ales să trimită 5.000 de căști în Ucraina, în condițiile în care Volodimir Zelenski cerea arme grele.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, 60% dintre germani doreau ca femeia să demisioneze, fiind susținută în continuare de puțin peste 25% dintre nemți.

ADVERTISEMENT

Blocul conservator de opoziţie CDU/CSU ceruse în nenumărate rânduri demisia ministrului, cea care a ocupat funcția de ministru al justiției în fostul guvern condus de Angela Merkel.

Germania se află într-un plin scandal referitor la referitoarea de armament greu către Ucraina, în condițiile în care Kievul așteaptă tancuri pentru a se apăra de noul val de atac al Rusiei, însă Berlinul a invocat o serie de motive pentru care nu va livra aceste tancuri.

ADVERTISEMENT
Tags: