News

Cutremur în România, 28 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit

Cutremur în România, 28 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit seismul produs în zona seismică Vrancea.
28.04.2023 | 09:15
Cutremur in Romania 28 aprilie 2023 Ce magnitudine a avut seismul si in ce zona a fost resimtit
Cutremur în România, 28 aprilie 2023. Foto: MAI
ADVERTISEMENT

Cutremur în România, 28 aprilie 2023. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă a fost resimțit seismul produs în zona seismică Vrancea. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut magnitudinea de 3.6 și s-a produs vineri, 28 aprilie, la o adâncime de 142 de kilometri.

Cutremur în România, 28 aprilie 2023

”În ziua de 28 Aprilie 2023 la ora 06:13:32 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 142km”, a transmis INFP. ”Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55 km NV de Buzău, 59 km SE de Sfântu-Gheorghe, 60 km E de Brașov, 68 km V de Focșani, 68 km NE de Ploiești, 96 km NE de Târgoviște”, au adăugat specialiștii.

ADVERTISEMENT

Așadar, un cutremur nesemnificativ, însă românii sunt speriați în continuare după ce în luna februarie mai multe cutremure destul de importante s-au produs în Gorj, o zonă care nu e obișnuită cu astfel de cutremure. De altfel, specialiștii explicau atunci că oltenii ar trebui în viitor să se mai aștepte la cutremure, chiar cu o magnitudine între 5 și 6.

”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani. A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5.

ADVERTISEMENT

S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, explicau atunci cercetătorii. Cutremurele de atunci s-au simțit inclusiv în Cluj-Napoca, în special de oamenii care locuiesc la etajele superioare ale unui bloc.

Cu toate acestea, oamenii de știință dădeau asigurări că zona Gorj nu se poate transforma în zona seismică Vrancea, acolo unde e așteptat în viitorul îndepărtat un cutremur mare, asemănător celui din 1977 din București. De altfel, aceasta e cea mai mare temere a românilor, în special a celor din București.

ADVERTISEMENT

”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.

Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure. E puțin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea cutremurelor din Turcia. Analizăm, e greu de spus acum să dăm un răspuns categoric, aceste influențe sunt foarte mici. Am mai întâlnit în Galați situația, 2013, peste 1000 de cutremure”, mai punctau specialiștii.

ADVERTISEMENT

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, crede că un cutremur important nu ar trebui să se producă mai devreme de 2040, însă acesta e inevitabil. ”În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate”, transmitea Mărmureanu.

ADVERTISEMENT