Reprezentanții INFP au transmis noi informații cu privire la seismul produs în noaptea de duminică spre luni în România. Așa cum precizam, cutremurul a fost resimțit în mai multe localități, inclusiv în București.
Potrivit specialistului INFP, Mircea Diaconescu, până acum nu au fost sesizări cu privire la eventuale pagube materiale. De altfel, acesta spune că mișcarea tectonică nu a reprezentat nimic neobișnuit, nici ca magnitudine, nici ca adâncime, fiind normală pentru zona Vrancei.
Cu privire la înregistrarea unui nou cutremur, reprezentantul INFP a punctat, încă o dată, că nu există nicio cale prin care se poate anunța magnitudinea unui viitor seism.
„În acest moment nu există motive de îngrijorare suplimentare față de cele pe care trebuie să le avem în pregătirea populației pentru un eventual viitor cutremur major, pentru pregătirea instituțiilor care trebuie să intervină în asemenea situații”, a declarat Mihai Diaconescu, pentru Antena 3.
Cutremur în România, 4 Decembrie 2023. Un seism cu intensitate semnificativă s-a înregistrat, în noaptea de duminică spre luni, la ora 00:05:48 (ora locală a României), în zona seismică Vrancea, Buzău.
Conform seismologilor, mișcarea tectonică a avut o magnitudine de 4,8, la adâncimea de 132.5 km. Seismul a fost resimțit în mai multe localități, inclusiv în municipiul București, transmite INCDFP.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 57km V de Focșani, 63km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Brașov, 77km NE de Ploiești”, informează seismologii.
În primă fază, INFP a anunțat că seismul a avut o magnitudine de 4,7. În cele din urmă, a fost revizuit la 4,8. Acesta este al doilea cutremur, cu o magnitudine semnificativă, produs în ultimele ore.
Duminică, 3 decembrie, un alt seism a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, la ora 12:43. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții INFP, acesta a avut magnitudinea de 3,2 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 146.1 km.
A avut loc în apropierea orașelor Buzău (la 54km NV), Brașov (58km E), Sfântu-Gheorghe (la 59km SE), la 62km N de Ploiești, la72km V de Focșani și 90km NE de Târgoviște, mai spun seismologii.
De altfel, ultima lună din an pare să fi venit cu un val de cutremure. În cea de-a doua zi din decembrie a fost raportat un seism și în Oltenia, Gorj. Vorbim de un cutremur slab cu magnitudinea de 2.1, la adâncimea de 13.3 km.
Și în dimineața zilei de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, a fost înregistrată o mișcare tectonică, cu magnitudinea de 2,4 pe scara Richter. S-a produs la ora 09:58, tot în Oltenia, Gorj, la adâncimea de 11.8 km.
Reamintim că cel mai puternic cutremur din 2023 a avut loc în a doua lună a anului, la data de 14 februarie, în județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Acesta a avut o intensitate de 5,7 pe scara Richter.