News

Cutremur în România, sâmbătă, 9 decembrie 2023. Cât de puternic a fost seismul

Un cutremur s-a produs sâmbătă seara, în România. Seismul s-a produs la ora 19:08, iar epicentrul a fost în județul Buzău.
09.12.2023 | 20:32
Cutremur in Romania sambata 9 decembrie 2023 Cat de puternic a fost seismul
Un cutremur s-a produs sămbătă seara, cu epicentrul în județul Buzău
ADVERTISEMENT

Pământul s-a mișcat din nou în România. Un nou cutremur a fost înregistrat pe seismograful de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremur în Buzău. Ce magnitudine a avut seismul

România continuă să fie extrem de activă din punct de vedere seismic. Zilnic, în țara noastră se produc cutremure de diferite intensități și magnitudini. Din fericire, în marea lor majoritate, acestea nu sunt extrem de puternice.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă seara, la ora 19:08, un cutremur de magnitudinea 4,0 a fost înregistrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs în zona Buzăului, la o adâncime de 140 de kilometri.

Al treilea cutremur în Buzău, în decurs de o săptămână

Este al treilea seism care se produce în Buzău (zona seismică Vrancea) în ultima săptămână. Cel mai mare a avut o magnitudine de 4,8 și s-a produs pe data de 4 decembrie 2023, la ora 00:05.

ADVERTISEMENT

Cea mai puternică mișcare tectonică din România, în acest an, s-a înregistrat în județul Gorj, pe 14 februarie, și a avut magnitudinea de 5.7.

Seismul a avut aproape 100 de replici și a provocat pagube materiale însemnate, în 22 de localități din cinci județe. Cutremurul a fost de mică adâncime, la doar 6,3 kilometri de scoarța terestră.

ADVERTISEMENT

De se produc atâtea cutremure în zona Vrancea

România se află într-o zonă seismică activă, iar cutremurele reprezintă un fenomen relativ comun în țara noastră. Frecvența mare a mișcărilor tectonice se datorează poziției României în partea estică a arcului carpatic, unde plăcile Euroasiatică și Africană și Indo-Asutraliană interacționează în zona Vrancea. Acestea intră în contact și generează tensiuni la Curbura Carpaților.

Asta face din Vrancea un loc aproape unic în lume și extrem de intersant pentru cercetătorii fenomenului. De asemenea, este explicația pentru care seismele din Vrancea se resimt pe distanțe atât de mari.

ADVERTISEMENT

Din cauza proximității față de zona Vrancea, județul Buzău a resimțit și înregistrat diverse cutremure de-a lungul timpului. Aceste cutremure pot varia în intensitate și frecvență.

ADVERTISEMENT