News

Cutremur în România, sâmbătă seara 19 august 2023. S-a produs în Banat şi este cel mai puternic din această lună

Cel mai puternic cutremur consemnat pe teritoriul României în această lună s-a produs sâmbătă seara în judeţul Caraş-Severin.
19.08.2023 | 21:57
Cutremur in Romania sambata seara 19 august 2023 Sa produs in Banat si este cel mai puternic din aceasta luna
Seismografele au detectat sâmbătă seara un cutremur în Banat Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs sâmbătă seara, la ora 19.20, în judeţul Caraş-Severin, la o adâncime de doar 2 km. Este cel mai puternic seism înregistrat pe teritoriul ţării noastre în această lună.

Cel mai puternic cutremur din 2023 rămâne cel de 5,7, din Gorj

Cutremurul de sâmbătă seara s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47 km est de Resita, 58 km nord de Drobeta-Turnu Severin, 66 km vest de Târgu Jiu, 76 km sud-vest de Hunedoara şi la 90 km sud-vest de municipiul Deva.

ADVERTISEMENT

INFP informează că distribuţia seismicităţii în această zonă indică existenţa a doua arii active, relativ distincte: Banat – în partea de sud şi Crisana-Maramures – în partea de nord, deşi între cele două zone nu au fost puse în evidenţă diferenţe tectonice sau geostructurale.

“Seismicitatea zonei Banat se caracterizează prin relativ numeroase cutremure cu magnitude Mw>5, dar fără să depăşească Mw 5.6. Şocurile mai puternice, care sunt de obicei urmate de secvente de replici, apar grupate în timp (în ferestre de câteva luni)”, arată specialiştii INFP.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte estimarea hazardului seismic pe teritoriul României, specialiştii au constatat că nivelul hazardului seismic este determinat de prezenţa mai multor zone seismogene cu potenţial distructiv.

Cea mai importantă este cea localizată la curbura Carpatilor Orientali, în regiunea Vrancea, dar pe lângă aceasta mai există câteva zone de cutremure superficiale, produse la adâncimi mai mici de 60 km.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt zona Făgăraş – Câmpulung, în partea estică a Carpaţilor Meridionali, zonele Danubiană, Banat şi Crişana – Maramureş, situate în sud-vestul, vestul şi partea de nord-vest a Romaniei

De asemenea, aici se înscriu Depresiunea Bârlad şi Depresiunea Predobrogeană, localizate în estul Romaniei, falia Intramoesica, în partea de sud-est, dar şi Depresiunea Transilvaniei. Sud-estul extrem al României este, de asemenea, expus efectelor zonei seismice Shabla, situată în partea de nord-est a Bulgariei.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul României, cel mai puternic seism din acest an s-a produs în luna februarie şi a avut o magnitudine de 5,7 pe Richter. Acesta a provocat pagube materiale şi a fost urmat de peste 200 de replici.

ADVERTISEMENT